Un dia qualsevol de la nostra vida dona molt de si. Només cal girar sinó les pàgines d’un diari o deixar passar els minuts d’un informatiu de ràdio o les imatges d’un de televisió per adonar-se’n i descobrir-ne curiositats. Ho comento a més, perquè fa uns dies, fullejant i llegint el diari –és un vici meu de cada dia–, vàreig caure en constatar que els animals eren els grans protagonistes de les notícies del dia. Aclariré, per evitar confusions i interpretacions malintencionades d’algun lector, que els animals als quals faig referència eren, en aquesta ocasió i sense que serveixi de precedent, aquells que s’engloben sota el concepte d’irracionals.

En efecte. En les primeres pàgines del diari es donava notícia dels cignes que el zoològic de Barcelona havia cedit a la ciutat de Sabadell per tal que acompanyessin la solitud dels que des fa més d’un any tenen la seva llar en les aigües i les ribes del llac del Parc Catalunya. Unes pàgines més endavant s’informava del fet que una serp, de metre i mig de llargada, havia decidit anar de copes i per a fer-ho va elegir un bar del barri d’Espronceda. L’animal no va gaudir de la comprensió del “barman” i minuts més tard, una dotació de la Policia Municipal, “detenia” al rèptil i el traslladava a la Torre Ferrusa de Santa Perpètua de Mogoda. I encara, unes pàgines després, es donava tota mena de detalls en relació amb les anades i les tornades de l’ossa deixada anar al Pirineu, enmig de la polèmica de pagesos i de polítics.

En acabar de llegir el diari aquell dia vàreig arribar a la conclusió que si es parlava tant d’animals devia respondre a un acte reflex de preferir donar noves sobre animals irracionals que no pas de les irracionalitats d’altres animals…

Publicat a El 9 Nou, el 10 de juny de 1996