Monestir de Gueghard

Armènia és avui un país independent, situat en un altiplà amb un paisatge molt divers i accidentat dominat per la serralada del Caucas. La seva altitud mitjana se situa en els 1.800 metres. Els terratrèmols freqüents evidencien que les muntanyes, que inclouen diversos volcans, es troben encara en procés de formació. D’entre els cims d’aquestes muntanyes en sobresurt el Mont Ararat, la muntanya més alta de la regió amb 5.137 metres que històricament formava part d’Armènia, però que actualment es troba en territori turc. D’aquí que l’Ararat és percebut pels armenis com el seu símbol nacional per excel·lència fins el punt que la muntanya queda reflectida dins el seu emblema nacional. Armènia, des de la seva independència el 1990, és un estat que ecònomicament se sosté en gran part per la seva diáspora estesa aarreu del món, que hom calcula en uns 12 milions de persones. El país, d’una extensió similar a la de Catalunya, compta amb 5 conjunts arquitectònics i un de natural patrimoni de la humanitat. Són dels monestirs de Haghpat, Sanahin, i Guegard, la catedral i esglésies d’Echtmiatzin, el conjunt arqueològic de Zvartnots i la Vall Alta d’Azat.

Del patrimoni armenienc en sobresurt la música que ocupa un dels llocs més destacats dins de la seva cultura, a través del qual es poden percebre perfectament les diferents etapes viscudes per aquest poble a través dels segles. La veu o el cant disposa d’una gran rellevància i els seus conjunts assoleixen un nivel notable.

Un petit tast de la música i del patrimoni d’Armènia hem intentat reflectir-lo en els 15 minuts del vídeo que us convidem a veure clicant aquí mateix.