Possiblement cada any, en arribar a aquestes dates, sembla obligat fer referència als molts avantatges que la ciutat ofereix als que hi són o s’hi queden durant aquests dies de sojorn massiu que les vacances comporten. I és que la ciutat presenta sempre elements d’interès que possiblement pel fet de formar part del nostre paisatge habitual, no acabem de valorar convenientment. M’estic referint a alguns dels seus edificis, dels seus carrers, de les seves places o dels seus parcs i això sense oblidar-me dels rodals de la ciutat que en el cas de Sabadell, són d’un interès força notable malgrat que siguin per a molts absolutament desconeguts. No estaria malament, doncs, que algú pensés en la possibilitat d’aprofitar aquests dies de calma i de tranquil•litat que viu la ciutat i organitzés visites col•lectives a punts diversos de la geografia sabadellenca i a través d’aquestes visites s’expliqués i es donessin a conèixer aspectes relacionats amb la història i amb l’evolució de la ciutat. Clar que això no deixa de ser una entelèquia o un somni ja que difícilment hi hauria qui s’aventurés a organitzar aquest tipus de recorreguts o visites i encara seria més difícil que hi hagués personal suficient disposat a prendre-hi part. En tots cas deixo aquí constància de la idea i potser, mentre aquesta no acaba de prendre cos, podríem anar pensant en senyalitzar els punts de més interès de la ciutat i fer-ho des d’un punt de vista històric i urbanístic. Fins i tot pensar en com plasmar en uns plafons fets exprés, quatre dades explicatives que permetessin saber alguna cosa més en relació als nostres orígens i antecedents com a col•lectivitat. Així, de la mateixa manera que quan s’escaigué es va prendre la decisió d’incorporar informació en les plaques que identifiquen els carrers i places de la ciutat amb  dades relatives al personatge o a l’indret al qual es fa referència, també es podrien descriure a través dels plafons proposats, detalls relatius a l’estructura urbana, als edificis o al sector de la ciutat en el qual ens trobem.

Però com deia aquell, la ciutat és un milió de coses. I la nostra, malgrat no ens n’acabem d’adonar, atresora un patrimoni natural envejable i, fins i tot singular en alguns cassos. I no ens cal anar fins a Sant Llorenç del Munt i pujar a La Mola o al Montcau per a comprovar que això és així. No fa massa dies es reobria el camí que des de la llera del Ripoll i a l’alçada del pont de Castellar del Vallès, permet recórrer el bellíssim paratge del Torrent de Colobrers i de la font de la Tosca fins a Can Moragues o a l’inrevés. Es tracta, en aquest cas, d’un recorregut curt absolutament aconsellable atesa la singularitat de la seva vegetació de ribera de la que no ja en queden massa mostres en aquest nostre Vallès. Però tampoc aquest recorregut no és l’únic que podem fer. N’hi ha d’altres. Com el que ens pot portar fins al bosc i ermita de Togores des del Ripoll passant per la Torre del Canonge o des de La Salut pel vell camí de Castellar. O tot passejant, travessar el Bosc de Can Deu fins Sant Julià d’Altura fent abans un parell de parades: una a l’ermita romànica de Sant Vicenç de Verders (del segle XIè), ermita que el 1973 va ser desmuntada pedra a pedra i traslladada a aquest indret propietat de la Caixa d’Estalvis de Sabadell per salvar-la de les aigües en ocasió de la construcció del Pantà de Sau; l’altra punt d’interès en aquest recorregut pel Bosc de Can Deu el tenim en el mirador que hi ha sobre el Riu Ripoll i que proporciona al visitant una visió diferent de la depressió que ha anat formant el riu. Això sense deixar oblidar-nos de fer una visita a la Masia de Can Deu i al seu museu d’eines del camp. També podríem arribar-nos fins el bosquet i capella de Sant Nicolau a tocar mateix del cementiri i del Santuari de la Salut. I encara ens pot quedar per fer un recorregut per la llera mateixa del Ripoll, bé en direcció nord arribant-nos fins a Castellar del Vallès, bé en direcció Besòs des del pont de Castellar i fins arribar a les pistes d’Atletisme, a tocar amb el terme de Barberà del Vallès. En ambdós casos passarem per un seguit de fonts algunes de les quals han estat recuperades recentment.

Segur que en aquesta enumeració d’indrets m’hauré deixat alguns punts a la meva motxilla. Però no us preocupeu. Si us acosteu a la Unió Excursionista Sabadell (UES) n’obtindreu una més àmplia informació a tots nivells i amb totes les possibilitats. I per fer-ho, no cal que aneu personalment a la UES. Podeu connectar-vos a l’adreça http://elrodal.ues.cat i accedireu a una informació exhaustiva sobre el rodal i us podreu documentar a bastament en relació al seu valor natural i accedireu també a diverses propostes d’itineraris diferents a peu, la majoria força fàcils de fer.

Gaudiu-ne!  Val la pena!

Publicat a Diari de Sabadell, el 19 d’agost de 2009