Les relacions entre el PSOE i el PSC transiten pels pitjors moments des que es fundà el PSC (PSC-PSOE) a l’unir en un de sol tots els moviments socialistes que l’any 1978 existien a Catalunya: la Federació Catalana del PSOE, el PSC Reagrupament i els col•lectius que dos anys abans havien confluït en el PSC Congrés. La unió dels socialistes catalans fou decisiva pels bons resultats que el PSC obtenia tant en les eleccions municipals com en les legislatives estatals; uns resultats que, això no obstant, no trobaven la seva correspondència en les eleccions autonòmiques, tradicionalment dominades per la coalició de CiU. En conseqüència, el PSC es va erigir en la força política amb més pes en la majoria dels grans ajuntaments de Catalunya, i contribuí decisivament a la formació dels governs socialistes presidits, primer, per Felipe González, i anys després, per José Luis Rodríguez Zapatero. Tanmateix, la rellevància del vot socialista a Catalunya no facilitava que el PSC i el PSOE  coincidissin sobretot en quant al model d’Estat pel qual apostar. No ha estat, però, fins els darrers temps, i molt especialment des de l’aprovació per Parlament de Catalunya del darrer Estatut de Catalunya impulsat pel president Pasqual Maragall, que les diferències entre PSC i PSOE s’han fet més evidents. El primer senyal d’alarma del desencontre el va llançar el president Montilla quan a José Luis Rodríguez Zapatero, llavors president del govern espanyol, li va etzibar allò de “José Luis, els socialistes catalans t’estimem molt, però estimem més a Catalunya”.

A mesura que els resultats electorals han estat desfavorables als socialistes espanyols –i també als catalans–, les tensions latents entre PSC i PSOE han acabat desfermant-se. Fa just una setmana, per primera vegada, els parlamentaris socialistes catalans al Congrés de Diputats votaven en bloc, llevat de Carme Chacón, en un sentit diferent a com ho feien els diputats del PSOE. Va ser en ocasió de la votació de la resolució que instava al govern de l’Estat a iniciar un diàleg amb el de Catalunya per la celebració de la consulta sobre el dret a decidir. Aquesta primera gran fractura oberta entre PSC i PSOE no és més que un indicador fidel de l’estat de les relacions entre Catalunya i Espanya. Un símptoma de final del cicle que va encetar-se amb l’esperit dominant de la transició democràtica, i que avui ja no pot garantir la continuïtat dels equilibris polítics i territorials que llavors es van establir. També l’evidència del sotmetiment dels càrrecs electes dels partits a les disciplines imposades des d’uns despatxos que no s’adonen o no es volen adonar que els temps estan canviant. 

El PSC ha contribuït a vertebrar Catalunya. Per contra, però, no ha sabut evolucionar al ritme que ho feia la societat catalana. Al PSC li ha mancat fermesa per mantenir-se conseqüent amb la defensa del catalanisme i molt especialment d’un dels sis principis que varen proclamar-se en el document d’unitat dels socialistes catalans l’any 1978: “el reconeixement del dret a l’autodeterminació de les nacionalitats i dels pobles de l’Estat espanyol”. Els fets demostren que des del PSOE mai no es varen acabar de creure aquells principis fundacionals. I la manca de sensibilitat suficient dels socialistes espanyols envers els seus companys catalans és fidel reflex dels desencontres que avui es donen entre una Espanya centralista i una Catalunya que exigeix un nou model de relació amb la resta de l’Estat. Si els socialistes catalans i els espanyols no són capaços de posar-se d’acord, tampoc serà possible que Espanya tinguin en compte i respecti les diverses sensibilitats que conflueixen en el seu actual territori estatal.

Publicat a Diari de Sabadell, el 7 de març de 2013