Els mapes i recorreguts han estat elaborats a partir dels materials que per a cada sortida prepara l’Àngel Colomer

 

Sortida de juny (nocturna i darrera de la temporada)

coll-deres-plano.jpg

Coll d’Eres, Cova del Drac i Cova de Ses Corts

Com arribar-hi:
Amb cotxe, per la carretera de Matadepera a Mura, arribem fins el Coll d’Estenalles (qm. 14,8) on deixem el cotxe en el pàrquing.
L’excursió comença a la pista asfaltada que surt a mà dreta de la carretera, just després de la casa dels “peons caminers”, ara Centre d’Interpretació del Parc.

Recorregut:
El camí que seguirem és el que recorre, per dalt, la Carena del Pagès on arribarem després de seguir la pista asfaltada durant uns 5 minuts i amb forta pujada. Continuarem després per la mateixa pista, ara sense asfaltar i que planeja i deixarem enrere a mà esquerra el camí que porta fins al Montcau. Després d’uns de 20 minuts d’anar revoltant per sota del cim, arribem al Coll d’Eres i des d’aquí seguint els senyals i indicadors, continuem per un camí ampli, ara ja de terra i pedres, que puja suament cap a la dreta. En uns 15 minuts més, quant acaba la pujadeta, trobarem una bifurcació de camins: nosaltres prendrem el de mà dreta, que baixa lleugerament.

Vint minuts després a pas tranquil i entre arbres, arribem a un petit pla on trobarem diversos indicadors que ens assenyalen, cap a la esquerra, el camí d’Els Òbits i la Font Flàvia i cap a la dreta, La Mola. Seguirem pel de la dreta i arribarem a un tram rocallós que baixa durant uns 100 m. i que ens demana anar força amb compte. Quan arribem a baix trobarem de nou nou un camí de terra, que seguirem cap a la dreta. Si anéssim pel de l’esquerra arribaríem a Els Òbits. El camí, que va planejant, el seguirem uns 20 minuts i desprès de una pujadeta ens situarem al pla del damunt de la Roca Petant, des d’on podem veure el cim de La Mola i la part de dalt de la Cova del Drac.

Continuem pel camí que passa per un tros rocós, baixarem i amb 10 minuts ens trobarem al peu de la roca de la Cova del Drac, agulla foradada d’uns 25 metres d’alçada, que val la pena admirar. Tornarem enrere uns 25 metres pel mateix camí que em vingut i just quant comença el tram rocós i de pujada agafarem el corriol que surt a mà esquerra i que baixa fins arribar a la Cova de Ses Corts que és curiosa per la seva amplitud i columnes. Haurem recorregut fins ara poc més de 5 qms en 1h i 35 minuts.

La tornada la farem desfent el camí per a on hem vingut. Si disposem de temps val la pena fer una visita a les baumes d’Els Òbits (cal calcular entre 25-30 minuts entre anada i tornada).

Quan arribem al punt de sortida haurem fet 11,5 qms i haurem esmerçat unes 3 hores de caminada molt tranquil•la.

montcau.jpg

Fotografia 360º amb el Montcau a mà esquerra, de la qual n’és autor en Lluís Mas.

foto-4.jpg     pastedgraphic-2.jpg     foto-2.jpg
Fotografies de la Sunsi Carbonell que reflecteixen perfectament una part de l’encís de la sortida enmig de la pluja, la boira i una posta de sol espectacular.


Sortida de maig

viladrau.jpg

Castanyer de les 9 branques

Com arribar-hi:

Cal anar fins a Viladrau. Podeu deixar el cotxe al carrer Sant Marçal, el de la Fonda Bofill, i des d’aquí iniciar la passejada a peu.

Recorregut:

Anem pel carrer de la Fonda Bofill que arrenca a mà dreta del de Sant Marçal i passa pel davant d’una petita ermita. Uns metres més enllà, passem pel popular Hostal de la Glòria i la seva font. Continuem passant enmig de torres d’estueig “de nivell” no perdent mai de vista un excel·lent paissatge. Al cap de 700 metres arribem a la placeta del Roser.

Continuem i un centenar de metres més amunt, trobarem una cruïlla de la que surt una pista de terra a mà esquerra, que s’enfila i que ens portarà a la Font de les Paitides. A banda i banda del camí descobrirem nombrosos recollidors d’aigua. Després de la font continuem uns 100 metres i agafarem, a dreta, un caminet que transcorre pel bell mig del bosc i que ens portarà a les fonts del Ferro i la del Noi Gran. Des d’aquí, uns cartells ens indicaran la ruta. El camí puja ara amb força entre castanyers fins que trobarem la pista asfaltada que des de la carretera de Santa Fe porta al restaurant Mas Martí. Seguirem aquesta pista cap a la dreta. L’asfalt s’acaba i la pista inicia ara un suau descens per prats, amb boniques vistes panoràmiques sobre el Montseny i especialment el Matagalls.

Al cap de 2 qms. des de que hem agafat la primera pista de les fonts, arribarem a la casa de pagès La Vila. Seguin els indicadors i uns 800 metres després desembocarem a una altra pista perpendicular que prendre’m cap a la dreta. Solament un centenar de metres després arribarem al pla on hi ha els castanyers monumentals d’entre els que en destaca el Castanyer de les 9 branques que, malgrat el seu nom, ara solament en té 7. La seva alçada és de 23 metres.

Tornem a la pista que hem deixat per entrar al pla i continuem cap a la dreta fins que, desprès de creuar un rierol, la deixem per prendre un corriol que s’enfila a dreta entre prats i que ens portarà a la pista que va cap a Viladrau, on no trigarem a arribar ara ja per carrers asfaltats. Anirem fins la Fonda Bofill i si en tenim ganes, podrem gaudir allà d’un excel·lent dinar en un establiment que conserva tot l’aire modernista que el va fer famós entre els “veranejants” barcelonins de començaments del segle passat.

En total haurem fet un recorregut un xic superior als 6 qms; recorregut que es pot escurçar si deixem els cotxes a l’inici de la pista que porta a les fonts.

img_0365.JPG

06-viladrau.JPG  06018376.JPG  06018304.JPG

Fotografies: Anna Cruells, Àngel Colomer i Joan Brunet i Mauri


Sortida d’abril

plano-resenya-lestany.jpg

L’Estany – Collet de Sant Pere 

Com arribar-hi:

Arribem fins a L’Estany, (57 kms des de Sabadell per la carretera de Palau, Caldes, St. Feliu, Castellterçol, Moià) i l’aparquem en el carrer Verdaguer. L’excursió comença en la pista asfaltada/encimentada que surt amb suau pendent des de davant l’Hostal Grau cap al Cementiri.

Recorregut

Pujant per aquesta pista, al cap de 300 metres arribem al Cementiri i continuem, ara per pista de terra, fins a la masia de La Clota que deixem a esquerra. En el trencall següent agafem la pista de l’esquerra que ens porta fins el Collet de Sant Pere. Com que el Pic de la Caritat és dels més alt de la zona, ens ofereix amb els seus 1.010 mts d’alçada, una bona panoràmica sobre el poble de l’Estany i Sant Llorenç, Montserrat, Montseny, Cabrera i fins els Pirineus.

Fet el “cim” baixem per retornar al Collet de Sant Pere i agafem la pista que va cap a la masia de Puigmartre. Al 200 metres una porta ens barra el pas, per la qual cosa continuarem per la pista de l’esquerra, vorejant el  turonet de la Devesa. Després de passar pel tancat del camp de tir, continuem la pista que es troba barrada per una tanca de cintes que superem.

Retornem, sigui pel camí pel qual hem vingut, sigui vorejant per la banda esquerra fins arribar de nou al primer pla a on hi ha la tanca de cintes. Des d’allí podem optar, bé per agafar un corriol que passant entre arbres, voreja el turó de la Devesa per la seva banda dreta i que empalma amb el camí que baixa del Collet de Sant Pere passant per la darrera casa del poble, bé retornem desfent el camí per a on abans hem passat, arribant al Collet de Sant Pere i agafant allí la pista que per la dreta baixa cap a l’Estany.

Durada:

Es tracta de una caminadeta ben curta que, depenent de fins a quina terrassa del Serrat del Masot haguem arribat a baixar, no supera els 5 qms. amb un recorregut fàcil.

img_0330.JPG     img_0338.JPG     img_0331.JPG

Fotografies: Olga Núñez


Sortida de març

tavertet.jpg

Tavertet, Mirador del Rei

Com arribar-hi:

Per l’estreta carretera osonenca que surt de Santa Maria del Corcó (L’Esquirol) arribem fins a Tavertet després de recórrer uns 12 quilòmetres. Val la pena parar atenció ja que en èpoques d’aigua cal parar passat el punt quilomètric 10, poc desprès del mirador, per veure de prop el Salt de Balai. A l’arribar a Tavertet deixarem el cotxe al pàrking de l’entrada i continuem a peu fins a l’església i seguirem pel carrer Sau fins el Mirador.

Itinerari:

Des del mirador seguirem pel camí que comença i que transcorre pels tres turonets que queden penjats entre el Barranc de la Balaia a dreta i  l’embassament de Sau a esquerra. De fet el camí és una àmplia amplia pista que passa pel bell mig de la masieta i que no té pèrdua. Només cal seguir-la plàcidament fins arribar a la casa i el turonet d’El Castell. Si en comptes d’anar “pel camí del mig” preferim gaudir de bones vistes del barranc de Balaià i del saltant, així que sortim del poble hem d’agafar el camí/pisa de la dreta, que de nou ens tornarà a la pista central.

Després d’una suau pujada deixem enrere una zona d’excavacions corresponents a uns assentaments íbers fins arribar al Mirador del Rei o del  Castell que ofereix unes vistes immillorables sobre l’embassament de Sau construït l’any 1943. Podrem veure el campanar de la església de Sau ara submergida i, al fons, el Montseny i el Matagalls i l’embassament de Susqueda.

Si continuem uns 500 metres més arribarem al “final” d’aquest conjunt de tres turonets. Podem tornar pel mateix camí o completar la caminada donant la volta a aquest darrer turonet per un camí/pista que ens tornarà a portar al camí principal un quilòmetre més enllà.

Distància i temps:

En total haurem recorregut uns 7 quilòmetres d’una manera molt tranquila i planera.

Es pot complementar la sortida arribant-nos a l’altre banda del cingle de Tavertet, agafant la pista asfaltada (el GR 151), ue puja en direcció a Rupit fins arribar a la Pleta de l’Avenc: una gran explanada dalt d’un altre cingle que ens ofereix una bonica vista del poble.

img_0451.JPG   img_0459.JPG  img_0506.JPG

img_0528.JPG

Fotografies: Àngel Colomer i Joan Brunet i Mauri


Sortida de febrer

 plano-excursio.jpg

El Llac petit de Terrassa

Com arribar-hi:

Hem d’anar fins a Matadepera i des d’alli anirem a buscar la carretera que va de Terrassa cap a Mura i fins la rotonda del Viver Argemí i seguirem direcció el Parc Audiovisual (antic Hospital del Tòrax). Deixarem el cotxe al pàrquing.

Itinerari:

L’excursió s’inicia just aquí, en el caminet que, assenyalat amb ratlles blanques i blaves recorre perpendicularment la tanca dels platós i que desemboca en un altre, més ampli, que gira a dreta i al cap d’uns 60 metres puja fins uns camps. Continuem fins un trencall que agafem a dreta (marcat blanc i blau). Uns 500 metres mes enllà haurem d’agafar el trencall de la dreta que ara ascendeix per un corriol rocós que ens porta a la resclosa del Pantà de Can Borgunyà (o llac petit com diuen els de Terrassa).

Creuem per damunt de la reclosa i resseguim el pantà per la seva banda esquerra fins arribar a la platgeta del final, deixem ara les marques blanca/blava. Allí desemboca el torrent d’en Candi, una riera que creuarem. Seguirem a dreta per continuar fins arribar a unes roques. Començarem a pujar per un camí ben marcat a dreta, amb senyals grogues, que ens porta a una Font.

Continuem pel camí de l’esquerra de la font, passem per una zona de pins caiguts i sota les torres i cables elèctrics que venen de l’Obac Vell. Som dalt la carena, damunt del pantà que ara veiem a sota nostre. Seguim el camí que va planejant fins arribar, al cap de uns 200 metres, a una pista àmplia que agafem cap a la dreta i que després de passar pel costat de velles edificacions, punts d’aigua, i alguns trencalls, seguint sempre la pista més àmplia i que en suau baixada ens porta a l’aparcament.

Distància i temps:

Es tracta doncs d’una passejada curta de 4 qms. que es fa, sobradament, en una hora.

Nota:

Hi ha la possibilitat d’acabar fent visita als platós del Parc Audiovisual. La web de l’Ajuntament de Terrassa diu que se’n organitzen els dissabtes al matí.

panta-4.jpg    panta-2.jpg    panta-3.jpg

Fotografies: Àngel Colomer


Sortida de gener

plano-excursio.jpg

 El balcó de la Vall d’Horta i el Marquet de la Roca

Com arribar-hi:

Hem d’anar fins prop de Sant Llorenç Savall (poble). Un parell de quilòmetres abans, passat el pont de la Roca (qm. 17) agafarem la pista que surt a esquerra i que va a la Masia de La Roca, on deixarem el cotxe.

Itinerari:

La passejada s’inicia en la pista sense asfaltar que surt, en suau pujada, del davant mateix de l’era de la Roca. Continuarem per la pista, que passa primer pel costat (a mà dreta) d’uns tancats de la Granja de la Roca, on hi han cavalls i, més amunt, continua pel costat (a mà dreta) d’uns filats que formen part d’unes instal•lacions avícoles. La pista puja fins arribar a la Creu de Ricó. Continuarem per la mateixa direcció que veníem (no anar cap a la dreta ja que baixaríem cap a Sant Llorenç), vorejant el Pic Cornador i baixant fins que al cap de uns 150 metres, podrem veure, a mà esquerra, un corriol que s’endinsa en el bosc (actualment ple de arbres caiguts a causa del temporal de vent de finals de gener 2009) i que ens porta a les cases de la part més alta de la  urbanització de Comabella.

Continuar pel carrer que gira cap a la dreta i circumval•la la urbanització per la part superior fins a trobar el carrer dels Lliris (en la urbanització hi trobarem marques de GR) fins a trobar un pal indicador de les diverses excursions que es poden fer pel parc. Nosaltres agafarem el que marxa en direcció a La Muntada i a la Vall d’Horta.

El camí, una pista amplia de terra, surt en pujada a mà esquerra i de seguida ja ens mostra una visió del massís de Sant Llorenç del Munt, que es fa més espectacular encara al capdamunt de la pujadeta, en el racó anomenat El Balcó de la Vall d’Horta. Des d’aquest unt podrem veure des de les Castellasses fins als Emprius, i entremig la Mola, el Pic de l’Àliga, la Màquina de tren, la Morella, Les Fogaroses, la Muntada, el Marquet de la Roca… Ara la pista baixa fins arribar al centre de informació de La Muntada.

Continuarem uns metres més per arribar-nos fins el pont del trencall de Can Brossa i agafarem el corriol que travessa la riera iens porta fins al Marquet de La Roca que circumval•larem fins entrar al seu pati. Val la pena fer la visita guiada amb la Maria i l’Alfons. Un cop finalitzada la visita continuem la pista fins a la Font del Llor situada a 800 metres del Marquet.

Tant bon punt haguem satisfet la nostra set, tornarem fins trobar de nou el trencall de Can Brossa, des d’on seguim un caminet al costat esquerra del riu que va resseguint i entre camps passarem per la Font de la Muntada, la resclosa de la Muntada i més endavant per la casa de Les Oliveres i des d’aquest punt fins La Roca.

Recorregut i durada:

El recorregut total es de 7, 45 kms, sense cap mena de dificultat i que es fa tranquil•lament amb unes 2 hores i 20 minuts, llevat del temps que dediquem a la visita recomanada del Marquet.

horta-5.jpg      marquet-de-la-roca.jpg      horta-8.jpg

06017380.JPG       06017378.JPG      06017389.JPG

Fotografies: Àngel Colomer i Anna Cruells


Sortida de desembre

15-plano-excursio.jpg

 L’Obac, La Torrota i La Font de la Portella

Com arribar-hi:

Per la carretera de Terrassa a Rellinars, arribem al quilòmetre 9,8. A mà dreta trobem l’entrada al Centre de Informació de la Serra de l’Obach. Deixem el vehicle.

Itinerari:

Ens arribem a la Casa Nova de l’Obac on podem visitar exposicions que ens permeten fer la interpretació del paisatge. Continuem fins el pla des d’on surten les diferents excursions. Per la pista de mà dreta –que passa per sota el restaurant La Pastora– anirem revoltant la Carena de la Mamella, fins que al cap de uns 2 kilòmetres, un tram de curta però de forta i encimentada pujada ens porta fins el coll per on discorre en perpendicular el camí, també ampli que va des de les Pedritxes fins a l’Alzina del Salari, que agafem girant a l’esquerra, que fa un xic de pujada. Anem en compte ja que 100 metres més enllà, a mà esquerra, hem de prendre el corriol, estretet, que en pujada, ens portarà fins la roca damunt la qual hi ha els restes de la Torrota de l’Obac i que formava part de la xarxa de torres de vigilància per alertar. tenia uns 6 metres d’alçada i l’entrada es trobava elevada a uns 3,5 metres del terra.

Un cop visitada i admirada la vista que des d’allí es contempla, prosseguim planejant per la carena de la Mamella fins a trobar el corriol que, discorrent per la part alta, baixa en direcció la Casa Nova de l’Obac (és el Camí de l’estepar). Quan arribem sota les línies de conducció elèctrica, a mà dreta baixa valent un corriol per entremig del tallafocs. El prenem per anar a parar, en menys de 100 metres, al camí que ve des de l’Obac Vell i que nosaltres agafarem girant cap a la dreta per a continuar l’excursió.

Al cap de 300 metres, uns cartells ens indiquen que a mà esquerra es pot visitar un antic Pou de Glaç. El visitem i tornem a pujar al camí, que transcorre planejant per la Carena de la Calzina, amb un fort gir a la dreta i que ens porta fins el coll del Turó Roig, quedant una agulla escalable a uns 30 metres. Des del coll, podem veure més avall i a mà dreta, el plataner de la font de la Portella. A les fonts hi solen haver arbres de fusta “tova” que destaquen entre la “dura” dels alzinars. Continuarem el camí, que gira a dreta i inicia la baixada, que ens portarà entre el bosc, per unes carboneres i en menys de 600 metres ens trobem a la Font de la Portella i la seva petita bassa.

Un cop refrescats, tornem passant pel coll del Turó Roig, pel trencall del Pou de Glaç i entrem dins la casa de l’Obac Vell (en runes) i un cop descansats, continuem per la pista ara asfaltada, amb barana de fusta i adaptada per a minusvàlids. Arribarem a la placeta del davant de la Casa Nova de l’Obac. En el bar de La pastora serveixen begudes amb fantàstiques vistes sobre Montserrat i serveixen menjars dels bandolers.

Recorregut i durada:

Haurem fet uns 10 kilòmetres amb un parell d’hores i mitja.

02-la-era.jpg     01-obach-nou.jpg     12-_al1.JPG

Fotografies: Àngel Colomer


Sortida de novembre

vacarisses.jpg

Vacarisses, Cingles i la Torrota

Com arribar-hi:

Anar fins a Vacarisses i aparcar el cotxe als carrers Camí de l’Obach o Cingle Moliner, al final del carrer Major. A peu caminar recorrerem les darreres cases de la població per la carretera dels Caus o de l’Obach, passarem dos semàfors i a uns60 metres agafarem la pista que s’enfila a mà esquerra direcció als dipòsits que es troben damunt la Torre Generó.

Itinerari:

Continuarem laa pista que hem agafat, que es transforma ben aviat en un camí i que transcorre primer planer fins a sota el Cingle Gros i que  inicia, després, una forta baixada. Un cop acabada la baixada, seguim fins que arribem a una cruïlla amb una pista ample que el travessa, (que forma part del recorregut Matagalls – Montserrat i que està senyalitzat amb els seves senyals vermelles i verdes). Prendrem cap a la dreta per la pista que remonta. Al cap de 10 minuts de pujada, a mà esquerra, hi trobarem una petita explanada amb un dipòsit metàl•lic per la lluita contra incendis. Ens hi apropem i continuem pel corriol que surt a dreta entre mig dels pins. Seguim el corriol que va planejant i que ofereix unes bones perspectives a banda i banda fins que comencem a veure la Torrota que ens quedarà davant retallada contra la muntanya de Montserrat. Als 5 minuts serem als peus d’una petita torre de electricitat; continuarem recte fins arribar a la Torrota.

Tornarem fem servir el mateix corriol fins a la torre elèctrica, on ens desviarem prenent el corriol que es¡ns queda a la dreta i que baixa ràpidament fins a desembocar en una pista amplia que ens porta a Vacarisses on hi entrem pel carrer del Serrat. Continuarem per dins el poble en direcció cap a l’Església i seguirem pel carrer Major fins arribar al punt des del qual havíem partit.

Recorregut total i horari:

En total haurem recorregut 4,5 qms. que haurem fet, còmodament, en 1,5 hores.

cg-12-a-dalt.jpg  cg-04-pinatell.jpg  vcarisses-21-novembre-2009-008.JPG

cg-02-deu-ni-do.jpg cg-07-el-que-no-hem-vist.jpg cg-13-baixant.jpg

Fotografies: Àngel Colomer i Olga Núñez


Sortida d’octubre

marxa-solidaritat-2009.jpg

De Can Feu a Can Vinyals per la Serra de Galliners i tornada

En aquesta ocasió hem aprofitat l’avinentesa de la nostra habitual sortida mensual per fer-la coincidir amb la XIII Marxa de la Solidaritat que cada any organitza Mans Unides i, d’aquesta manera recórrer un dels molts rodals de Sabadell que presenten un cert interès.

Itinerari:

Sortim de l’estació de Gràcia dels Ferrocarrils de la Generalitat de Sabadell i anirem, pel Castell de Can Feu, cap a Sant Quirze del Vallès. Seguirem cap a la residència d’Assís i en arribar-hi anirem pel camí de la Font dels Caçadors i pujarem fins al mirador de Can Barnola a la Serra de Galliners des d’on tindrem una excel·lent vista sobre Sabadell i Sant Quirze del Vallès (conca del Ripoll) i Rubí i Molins de Rei (Conca del Llobregat). Seguirem pel camí dels Monjos cap a Sant Cugat. Arribarem fins a Can Camps i seguirem cap al barri de Los Rosales passant per Can Vinyals i Can Arús. D’aquí cap al Parc de les Morisques i finalment retornarem a l’estació passant novament pel Castell de Can Feu.

Recorregut total i horari:

En total haurem recorregut prop de 15 qms. amb un desnivell de 100 metres. Cal comptar entre 3 i 4 hores, segons el pas.