Selecció de fotografies extretes del meu àlbum que evoquen moments intensos de complicitats personals, professionals i polítiques

presa-de-possessio-1er-ajuntament-dem-abril-1979.jpg

Presa de possessió del primer ajuntament democràtic després del franquisme a la ciutat de Sabadell, l’abril del 1979. A la fotografia hi apareixen d’esquerra a dreta i de dalt a baix Francisco Morales (PSUC), Josep Ma. Plans (PSUC), Ramón Alvarez (PSUC), Joan Martínez (PSC), tres persones no identificades, possiblement membres de les brigades municipals; Ginés Fernández (PSUC), Manuel Garriga (PSC), Francesc Vallhonrat (CiU), Antoni Farrés (alcalde) (PSUC), Pere Alavedra (CC), Antoni Gregori (CiU), Josep Gispert (periodista), Manuel Ramírez (PSUC), Joaquim Clusa (PSUC), José-Luis Rodríguez (PSUC), Antonio Trives (PSUC), Antoni Bigatà (CiU), Joan Montraveta (CiU), Antonio Lozano (CC), Ricard Tolosa (CiU), Manuel Larrosa (PSUC), Assumpta Sánchez (PSUC), Marc Balle (CiU), Joan Moles (PSUC), Simón Saura (PSC), Pedro Castillo (PSC), Pilar Molins (PSC); i agupits, els periodistes Manuel Camps, Josep-Ramon Giménez, Josep-Lluís Suelves, Joan Brunet i Mauri, Eugeni Cabanes, José Manuel Moreno Izquierdo, Mitzi Kotnik, Pere Font Grasa, Maties Serracant i Pere Farran. 

 * * * * * *

tarradellas-a-sabadell-1.jpg

El president de Tarradellas a l’Ajuntament de Sabadell, el gener de 1980, amb Pere Font Grasa i Joan Ma. Solà i jo mateix, durant la conferència de premsa que va oferir.  

 * * * * * *

foto-portaveus-final-de-mandat.jpg

 Els portaveus dels grups municipals del primer ajuntament democràtic de Sabadell posen –amb Josep Mercader (Diari de Sabadell) i amb mi mateix–, al finalitzar el ple que tancava el primer mandat consistorial, l’abril de 1983. A la fotografia, a l’esquerra del lector hi podem veure a Pere Alavedra (Centristes de Catalunya – UCD) i a Manuel Garriga (PSC). A la dreta del lector, Xavier Bigatà (CiU) i Antoni Farrés (alcalde i cap del grup municipal del PSUC).

  * * * * * *

ambaixada-a-paris.jpg

A l’ambaixada d’Espanya a París, quan n’era l’ambaixador Joan Reventós. La foto està feta el novembre de 1982 en ocasió d’una estada de l’ACIAL a la capital gala. Hi podem veure, d’entre d’altres, als llavors alcaldes de Terrassa (Manuel Royes) i de Sant Boi de Llobregat (Xavier Vilà), els regidors de Cerdanyola (Enrique Sanabre) i de l’Hospitalet de Llobregat (Salvador Corominas). També als responsables de premsa de Manresa (Pere Fons), de Cerdanyola (Josep Ma. Cortada), de Mataró (Mei Ros),de Sant Adrià del Besòs (Anna Dionis), de Santa Coloma de Gramanet (Dori Murillo), de l’Hospitalet de Llobregat  (Jordi Negre), de Sant Boi de Llobregat (Marina Bru), de Lleida (Maxi Moreno)… 

 * * * * * *

amb-ma-aurelia-de-campmany.jpg

Entrevistant a Maria Aurèlia de Campany, la primavera de 1983. La fotografia està feta a les escales del pavelló d’esports de Sabadell.

 * * * * * *

davant-palau-del-cio.jpg

despres-de-la-nominacio.jpg

Dues fotografies de Lausanne (Suïssa). La primera davant la seu del CIO el dia 16 d’octubre de 1986, amb Francesc Galmés, Jordi Vallverdú, Antoni Dalmau (president de la Diputació) i Enric Truñó. En la següent, l’endemà, just després de la nominació de Barcelona com a seu dels Jocs Olímpics de 1992, hi podem veure a Pasqual Maragall i Narcís Serra, Enric Truñó i Romà Cuyàs. També Xavier Rubert de Ventós, Antoni Dalmau i Jordi Vallverdú. En un racó, a l’esquerra hi apareixo jo mateix.

 * * * * * *

pasqual-maragall.jpg

Inauguració del Barcelona Press Center, un mes abans de l’inici dels Jocs Olímpics de Barcelona amb Carles Sentís i Pasqual Maragall. A la fotografia hi apareix també Francesc Galmés, un bon company de feina i, això no obstant, excel·lent amic. Darrera hi podem veure a l’Adolf Cabruja (director de la Fira) i a Pere Duran (director de Turisme de Barcelona).

 * * * * * *

eleccions-2001.jpg

Candidatura al Deganat i a la Junta de la Demarcació de Barcelona del Col·legi de Periodistes de Catalunya que va resultar guanyadora en les eleccions del 2001. Conseqüència d’aquestes eleccions va sortir elegida degana del Col·legi Montserrat Minobis a la qual, dos anys més tard, jo havia de rellevar al capdavant de la institució professional dels periodistes catalans. Prèviament, vaig ostentar la presidència de la Demarcació de Barcelona. A la fotografia hi podem  veure el Jaume Pujol-Galcerán, l’Andreu Farràs, la Déborah Harp, la Montse Melià, la Núria Ribó, el Toni Reig, la Carmen Umbón, l’Antoni Traveria, el Quicu Triola, el Jordi Rovira, l’Elisenda Roca, la Pilar Aymerich…

  * * * * * *

ii-trobada-nobels-1122005.jpg

Amb premis Nobel al rectorat de la UPC en ocasió de la segona Trobada de Premis Nobel, el novembre de 2005. Hi podem veure a José Saramago, Rigoberta Menchú, Werner Arber… També José Ma. Mayor Zaragoza.

 * * * * * *

 joan-brunet-15-12-08-2-red.jpg 

A Sabadell, com en d’altres ciutats de Catalunya, funciona l’Aula d’Extensió Universitària de Sabadell per a la Gent Gran, “L’Aula”. Es tracta d’una associació cultural que té per objectiu difondre la cultura de l’àmbit universitari a les persones de més de 60 anys. Per a fer-ho, l’Aula organitza conferències, monogràfics, fòrums, visites culturals i itinerants i altres activitats per als seus socis.  En el context d’aquestes activitats em van convidar a pronunciar una conferència el mes de desembre de 2008. El seu títol “L’herència del 68. Una reflexió personal”. Va ser una experiència única que estic disposat a repetir quan vulguin. Al cap i a la fi, jo ja formo part del col·lectiu de la gent gran des del mateix desembre de l’any passat. La foto és de Jaume Pujol, un amic històric -malauradament desaparegut el 2013- de la nostra etapa comuna de l’escoltisme i de la Colla de Novells del Clan de l’A.E. Sant Bernat de Menthon.

*  *  *  *  *  *

El mes d’abril de 2014 vaig ser novament convidat a fer una xerrada a l’Aula de la Gent Gran. En aquesta ocasió el tema a tractar fou la transició municipal a Sabadell. Heus aquí un instant de la meva intervenció a través d’una fotografia que em va fer el bon amic Àngel Colomer.

*  *  *  *  *  *

El juliol de 2014, amb la Coral Cants al Vent, participàvem en una trobada internacional a Verona (Véneto). L’experiència va ser molt enriquidora i interessant. Aquí en teniu una fotografia de l’actuació que vàrem fer a Arcole. La fotografia és de l’Olga Núñez.