Una part important de la vida política del país es desenvolupà, la setmana passada, en el Palau de La Zarzuela a Madrid on el ciutadà Joan Carles I –i per aquesta mateixa condició Rei i Cap d’Estat– despatxà, d’acord amb la Constitució, amb els líders dels partits i de les coalicions que obtingueren representació parlamentària en les eleccions del 6-J. Es tractava de la cerimònia, del ritus, que té lloc immediatament després d’unes eleccions generals i abans que el Monarca faci la proposta de candidat a la presidència del Govern, el qual ha de sotmetre’s al debat d’investidura davant el Congrés de Diputats, tal i com a partir d’avui farà Felipe González.

Tanmateix en aquesta ocasió, en el desenvolupament del cerimonial constitucional, es donaven un parell de qüestions que el diferenciaven dels anteriors. D’una banda era la primera vegada en què, per mandat constitucional, el Rei Joan Carles I es veia obligat de rebre Jon Idígoras, líder d’Herri Batasuna, pel fet que ell i un seu company havien promès en la sessió constitutiva del Parlament i “per imperatiu legal” la vigent Constitució Espanyola. De l’altra la ciutadana, i única diputada electa d’Esquerra Republicana de Catalunya, Pilar Rahola, era també rebuda per qui ella anomenà “ciutadà Juan Carlos”.

Poc o res vull comentar en relació amb Herri Batasuna i les escasses, per no dir nul.les, conviccions democràtiques que la coalició defensa i per l’obert suport que dóna a les activitats de la banda terrorista ETA com ha quedat demostrat, una vegada més, després del darrer atemptat i del segrest d’abans d’ahir. Sortosament, en les darreres eleccions, s’ha evidenciat que el suport popular del qual disposava va minvant de mica en mica i tot sembla indicar que la societat basca ha decidit apostar per la via democràtica com a única capaç de donar resposta als problemes i sortida a les aspiracions individuals i col.lectives dels seus ciutadans.

Quant a la ciutadana Pilar Rahola que –mal aconsellada o ingenuament– es traslladà al Palau de La Zarzuela amb taxi i a punt va estar, si no hagués estat pel taxista que l’advertí, d’haver de recórrer a peu els set quilòmetres que separen les portes del recinte reial de les del Palau. Un bon debut per cert. En finalitzar l’entrevista que durà, segons les cròniques, més de mitja hora, Rahola decidí referir-se al Rei com el “ciutadà Juan Carlos”. Es evident que aquest era un gest estudiat, com tant d’altres tindrem ocasió d’observar al llarg d’aquesta legislatura que ara acaba d’iniciar-se protagonitzats per la diputada i periodista que l’escriptor Ignasi Riera ja ha batejat com “la Mafalda catalana”. Rahola aprofità el contacte amb els periodistes en sortir de La Zarzuela per explicar que havia aprofitat l’entrevista amb el Rei per a parlar-li del model d’Estat i de l’opció independentista que defensen els republicans catalans.

L’actitud del “ciutadà Juan Carlos” envers Rahola, segons ella mateixa tingué cura de difondre, fou respectuosa i durant l’entrevista es “va produir un bon ‘feeling’ entre els dos”. No podia ésser d’altra manera. El “ciutadà Juan Carlos” sap que com a màxima autoritat de l’Estat ha d’escoltar i tenir consideració envers les idees polítiques, siguin les que siguin, mentre respectin les regles de joc que regulen el nostre sistema democràtic. Així mentre Esquerra Republicana de Catalunya opta per la transformació del model d’Estat des de l’acatament als valors i principis democràtics continguts en la Constitució, no passa el mateix amb els abertzales d’Herri Batasuna. Des d’aquest punt de vista no pot estranyar a ningú el tracte diferent i deferent amb el qual el Monarca tracta els representants d’una i altra formació política.

Això no obstant cal que la ciutadana Rahola no oblidi mai que en política no tot són només gestos i anècdotes més o menys ingenus i divertits. Els ciutadans esperen dels polítics responsabilitat en els seus actes, claredat en les seves propostes i eficàcia en la gestió de cada dia al servei de la democràcia. La resta és foc d’encenalls.

Publicat a Diari de Sabadell, el 8 de juliol de 1993