Després d’una mala nit em llevo com sempre de bon matí disposat a emprendre la meva habitual passejada matinera. El cert és que no m’he refet del què ahir es va viure a Madrid. Mecànicament em vesteixo i surto al carrer. El cel no és ben net i el fred envaeix l’ambient. Començo a caminar sense saber cap on anar, mentre en el meu magí dono voltes i voltes a la cerca d’explicacions sobre allò què ahir va passar a la Comunitat de Madrid concretats en uns resultats electorals que se’m rebel·len i que m’interpel·len amb preguntes que sóc incapaç de respondre amb coherència. Menys quan ha estat el simple aleteig d’una papallona a Múrcia en forma de moció de censura fracassada de socialistes i ciutadans contra el Govern del PP ara fa dos mesos, allò que ha acabat per desencadenar el tsunami polític madrileny del que se’n derivaran conseqüències, tant en la política estatal –ja les ha començat a tenir amb la retirada de Pablo Iglesias— com en la nacional catalana que transita per hores de tantes indefinicions. No em cap al magí tampoc com una història llarga en el temps de corrupció demostrada i de clientelismes evidents, pot quedar tapada sota el crit d’un concepte de la llibertat demagògic, esbiaixat i fictici que això no obstant ha marcat una campanya electoral en la que la gestió de les emocions n’ha estat el factor dominant. El populisme d’una Isabel Díaz-Ayuso desprovista de qualsevol discurs substantiu però engrandida per la seva actitud xulesca del que en sobresurt aquell sonor “¡porqué a mi no me da la gana!” –a l’hora d’oposar-se al Govern de l’Estat que li demanava que com s’havia fet a tot Espanya. tanqués Madrid–, n’és un bon exemple que, de retruc i a la vista dels resultats econòmics que se n’han derivat –no pas els sanitaris en forma de contagis i de víctimes mortals que ràpidament han quedat en l’oblit–, ha comportat que la capital de l’Estat acabés essent percebuda a ulls propis i estranys –comptant amb l’amplificació que n’han fet els mitjans de comunicació– com una demostració de saber fer una “bona gestió econòmica de la pandèmia” a partir de consolidar un “espai de llibertat” en el que cadascú acaba per fer allò que pràcticament li dona la gana. Des de l’esquerra no s’ha sabut combatre aquest discurs desaforat i no només això sinó que se li ha seguit el joc al no poder demostrar que el rei –en aquest cas la reina– anava despullada. És així com el populisme. la demagògia, la gestió de les emocions i el xulisme han estat les protagonistes d’una campanya electoral d’Ayuso que al més pur estil trumpiste ha acabat per atreure a sectors socials absolutament impensables. Només cal observar sinó com s’ha votat des dels barris i dels sectors socials més desatesos de la Comunitat madrilenya…
About The Author
Joan Brunet i Mauri
Periodista. Visc al sabadellenc barri de la Creu Alta. La lectura, la música i la conversa són les meves passions, i la bicicleta i el senderisme les meves aficions.
Related Posts
3 Comments
Leave a reply Cancel·la les respostes
Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.
Subscriu-te al butlletí
Entrades recents
Comentaris recents
- Quirze Casablancas PASCUAL en Una decisió que no puc compartir…
- Joan Brunet i Mauri en Una decisió que no puc compartir…
- María-Teresa García Fochs en Una decisió que no puc compartir…
- María-Teresa García Fochs en L’ou de la serpent…
- Xime en Algunes notes d’urgència a l’entorn de la jornada d’ahir… I alguna cosa més!
Palplantat i esmaperdut, senyor amic. Corroboro tot el que dius. Jo, en el meu article que suposo que em publica demà el DS, a banda d’haver-me quedat sense espai, perquè ho deixava pel final, i no sabia si tindria prou espai, l’he rematat, precisament, amb el qualificatiu de “trumpistes, entre els quals alguns terraplanistes” I un “no comment” final, que és com dir, “aquí ho deixo i que cada qual pensi o digui la seva”.
Ara bé, el que més m’emprenya, de debó, és el gir perillós que està donant la societat, empesa per una crisi desesperada que la història ens demostra que radicalitza la gent en el cantó dels emprenyats. I un cop es cau en l’emprenyada, pot seguir la pèrdua de la raó, i llençar-se als braços de l’extrema dreta, la del pal que posa ordre per damunt de qualsevol diàleg democràtic.
I l’esquerra, badoca, badoca, badoca. Més encara, irresponsable. Perquè tenen recursos i no els han sabut aprofitar. Perquè estan més preocupats de mirar-se de reüll, de no passar-se per aquí, no sigui que s’emprenyin aquells, o de no passar-se per allà, no s’emprenyin els altres. Tebiesa, excés de permisivitat i blanqueig de la ‘derechona’ i de l’extrema dreta, i amb un candidat com el Gabilondo, que era un gosset manso enmig d’una gossada de hienes famèliques.
Una merda com un piano, que no servirà per tocar música, sinó per empastifar-nos a tots plegats.
Hola Joan .
Avui dia no cal tenir propostes electorals il.lusionants,tan sols cal una inversió publicitària continuada perquè la memòria dels electors és curta i la hipnosis del televisor és gran.
No calen mèrits per guanyar eleccions i com més titella dels finançadors que inverteixen en els governs són més grans les possibilitats…
Hi ha hagut algún debat de candidats?
Segurament no cal que la gent conegui. Tan sols cal que facin el que se’ls suggereixi.
I del microbi també n’has vist algún?
Recordes un medicament que es deia “talidomina”? Estic immers amb el podrit-19 i mai hi ha hagut una vacuna RNA que tingués èxit.
Molts ànims i cuida’t força. Una abraçada.
Joan, no sé reaccionar ni al teu article ni a les rèpliques de Xime i Ignasi Orobitg… Em creia que en Joe Biden (m’en sento una mica devot) havia acabat amb el trumpisme, però, ara, desencantat, veig que aquesta tendència va ser prou pedagògica perquè, per a qui li doni la gana, pugui reeixir… No anem bé. Llàstima!