L’Estat del benestar és una conquesta social que aquí vàrem assolir fa anys seguint, en part, el model que a partir de la segona meitat del segle passat va consolidar la socialdemocràcia en els popularment coneguts països nòrdics, això és Suècia, Noruega i Dinamarca. De fet a casa nostra, la reivindicació dels beneficis socials inherents al concepte socialdemòcrata de l’Estat del benestar, formava part dels programes dels partits progressistes en les primeres eleccions democràtiques després del franquisme, quan tots els somnis eren encara possible. Es tractava de fer universals la prestació de serveis bàsics –educació i sanitat fonamentalment— que al seu torn havien de ser subvencionats per l’Estat a partir de l’aplicació d’un sistema d’imposició fiscal just i equitatiu.
Coincidint amb l’arribada dels socialistes al govern espanyol l’any 1982, i de la universalització de la sanitat en temps del ministre Ernest Lluch, Espanya ingressava en el club de països europeus socialment més avançats. No obstant i això, la implantació del model no es va correspondre amb la condició necessària que n’havia de garantir la seva sostenibilitat fins i tot en temps de dificultats: la instauració d’un sistema tributari basat en el principi de qui més té més ha de pagar. D’aquesta manera, mentre a Suècia la recaptació d’impostos l’any 2009 suposava un 54% del seu producte interior brut (PIB), a Espanya els ingressos per via fiscal significaven, aquell mateix any, del 37% del PIB. A aquestes dades cal afegir l’obvietat que el frau fiscal continua essent un mal endèmic de la nostra economia que cap govern no ha estat capaç de resoldre. En aquest context, quan la crisi va començar a fer forat l’any 2008 i la bombolla immobiliària va esclatar –emportant-se per endavant la feble estructura sobre la qual s’havia construït el pretès miracle de l’economia espanyola, i amb ella una de les principals fonts d’ingressos amb què les administracions públiques comptaven–, “descobrirem” que el dèficit entre càrrega impositiva i cost dels serveis a la ciutadania es disparava i podia acabar essent un dels més grans i greus problemes amb el qual el nostre país es podia enfrontar a curt i mitjà termini cas que, com està dissortadament passant, no arribés una ràpida recuperació econòmica. Hi ha un principi que resa que allò que és susceptible d’empitjorar, empitjora. I això és el què ha passat. Lluny de millorar, el panorama econòmic europeu ha empitjorat amb les repercussions que aquest fet comporta per a una Espanya que per no haver fet els deures quan calia i com calia, sempre va a remolc.
I ens trobem que no hi ha més temps per les lamentacions i que no es pot ajornar per més hores la presa de decisions. Hora és d’exigir als governs i als partits que deixin d’amagar-se els uns darrera els altres, que donin la cara, que facin la feina i que no aixequin més cortines de fum per desviar l’atenció de la ciutadania cap a qüestions que ara no toca. No pot ser que siguin els de sempre els que acabin pagant els neulers pels danys ocasionats pels que s’han enriquit a costa nostra durant els anys de bonança. Cal exigir als poders públics que actuïn. Que ho facin amb contundència per depurar les responsabilitats que correspongui a aquells que ens han portat fins on ara som. I cal ser bel•ligerants a l’hora d’exigir que els pocs recursos dels quals disposem s’adrecin cap allà on s’han d’adreçar i no pas a tapar els forats que només uns han creat i provocat, mentre ara fan mutis pel foro sense més conseqüències. En joc el nostre present, però sobretot el futur dels nostres filles i filles, néts i nétes.
Publicat a Diari de Sabadell, el 31 de maig de 2012
Efectivament, és hora d’exigir, en primer lloc als governs i als partits, que fagin la feina, després als que més tenen, que compleixin amb les seves obligacions, després la resta, que s’estrenyin el cinturó i lluitin.
Endavant Joan, tu insisteix!
Molt interessant, Joan. Et felicito efusivament.
Absolutament d’acord!!
Petonets
La veritat és que tot el que diu clama al cel.
Jo recordo haver vist una pel·lícula, de tall nord-americà, en la que uns personatges feien una malifeta d’aquestes de caràcter social i que la premsa ho proclamava als diaris i que uns jutges investigaven el cas i posaven a la presó als malfactors. No recordo bé si era ciència ficció o si era un fet real…
No podria ser que tornés a sortir un Garzón que els posés en el seu lloc a tots aquests, diguem, entremaliats?
Molt bé Joan!
Tinguem en compte que tota l’economia del pais i d’Europa, és un afer que sempre l’he trobat complex i complicat, ara més que mai, cal que escoltem bé i procesem millor, i tu avui m’has ajudat més encara a situar-me.
Gràcies per citar també al company i cosí Ernest Lluch, ell era molt didàctic i entenedor, sovint penso: què en diria de tot plegat si ara es trobés entre nosaltres? I què en diria de la nostra sanitat pública? Imagina-ho!
Però tornant al tema, crec que tots estem d’acord amb el diagnòstic, el malalt cal que agafi un altre rumb, els metges som tots, però què farem si aquest malat no ens fa ni punyetero cas? què podem fer per guarir el pais?
Ja no podem esperar més, podem evitar més mal? algú ho sap?
Felicitats per la teva aportació.
Quan veus que tot un ministre d’assumptes exteriors, el Sr. Margallo, diu que la xiulada a l’himne en la final de la copa del rei va influir a que la prima de risc és disparés és que no en tenen ni punyetera idea del que estan fent ni saben com defensar-se del caos que estan ocasionant.
El Club Bilderberg es reuneix. No sabrem mai el que es diu però que mouen tots els fils econòmics i polítics està més que comprovat. Tenim un govern i aquest govern està compost de meres titelles. Es hora de trencar els fils, de donar la cara, d’acceptar responsabilitats i de defendre l’estat de benestar. Perquè si aquests fils no es trenquen, mai però mai, tindrem un bon govern.
Partint de la base que la injecció de diners a Bankia (equivalent al ~2%del PIB) recaurà sobre tots, el mínim que es pot exigir és que es donin explicacions complertes i es depurin responsabilitats.