rosa.jpg 

El calendari fa que aquesta meva entrada setmanal al blog (amb la col·laboració que faig al DdS) coincideixi en aquesta ocasió amb la celebració de la Diada de Sant Jordi. Una feliç coincidència que em dóna una excel•lent doble excusa. La primera: felicitar –educació i gentilesa obliga– a tots els Jordi’s, a totes les Jordines, i en general, a totes les persones que davant del seu cognom ostenten qualsevol nom que derivi de Jordi. I la segona –i aquí cultura obliga– animar a tothom a complir amb una de les tradicions més belles i arrelades a casa nostra: aprofitar la Diada per distingir amb un llibre i amb una rosa a la persona que més estimem.

En els temps de dificultats pels quals transitem, la tradició de regalar un llibre i una rosa ha de ser molt ben rebuda. Especialment pel què fa als llibreters i a les llibreteres que saben que una part important de les seves vendes anuals s’acaben concentrant precisament als entorns de Sant Jordi. Però, bromes a banda, la tradició de la Diada ha de ser sempre ben rebuda per l’esperit i en aquesta ocasió pel de la persona a la qual pensem obsequiar amb un llibre. Cal, però, perquè la satisfacció sigui completa, que la persona receptora del nostre present, sàpiga treure tot el profit de la proposta de lectura que avui li farem. De llibres, com molt bé sabem, n’hi ha de tota mena i condició. I encara més per Sant Jordi en què els llibres semblen florir arreu com ho fan també les roses, escampant el seu perfum inconfunsible de lletra impresa. Tanmateix, els llibreters i les llibreteres aprofiten la Diada per fer del carrer la seva millor botiga, disposats a aconsellar-nos en l’elecció del llibre més adient que, a més, ens pot ajudar a combatre els sobresalts que els dies pels quals transitem ens comporten. Sigui com sigui, segur que avui no tindrem cap mena de dificultat a l’hora de trobar el títol que més s’ajusti a les característiques i als gustos de la persona a qui volem distingir amb el nostre present. Fins i tot, si busquem bé, trobarem aquell títol més adequat per a persones que encara no han descobert el plaer i els avantatges de la lectura i qui sap si amb això aconseguirem despertar-los el cuc de la curiositat i de l’interès continuat per un bon assaig, novel•la, llibre d’història, d’economia… En qualsevol cas, un llibre llegit a temps pot ser el desencadenant d’una futura gran passió per la lectura.

A més, l’aparent senzill gest que comporta el fet d’apropar-nos a una parada i disposar-nos a cercar el llibre amb el qual volem obsequiar a algú, fa que tinguem de pensar en la persona elegida, en els seus gustos i preferències per fer una bona elecció. Si ho aconseguim, els efectes del nostre present es perllongaran més enllà dels immediats en ocasió de la Diada i com a mínim, arribaran fins el moment en què la persona distingida pel nostre obsequi n’acabi la lectura i l’associï per sempre més amb qui li va fer el present. I encara, en aquest recorregut que farem a la cerca d’un bon llibre per a un millor detall, podria acabar passant que ens auto-obsequiem amb una obra al descobrir un títol, un autor o un tema que ens motiva. Fixeu-vos, doncs, quantes sensacions, quantes coses, quants records i emocions es poden desencadenar a partir del gest d’adquirir un llibre amb el qual mostrar el nostre afecte a una persona. Allò que mai no hauria de passar, però, és que aquest gest de comprar i de regalar un llibre quedés només en això: en un simple acte social al qual ens veiem empesos per la tradició del dia i del moment. Si això passés estaríem fent un molt mal favor al llibre. Tot plegat perquè una obra escrita, qualsevol obra, és sempre un tresor que cal saber gaudir. I per a fer-ho cal trobar el moment indicat per assaborir-lo plenament. Si no és així, el tresor que tot llibre amaga, acabarà quedant enterrat per sempre més en una prestatgeria de casa. Seria el pitjor final que podria tenir un llibre.

Disposem-nos doncs a sortir al carrer, a fer-nos amb el nostre llibre i d’aquesta manera celebrar la Diada de Sant Jordi. I, per damunt de tot, sapiguem gaudir del plaer de la lectura… no només ara sinó fer extensiu aquest plaer tot l’any!

Publicat a Diari de Sabadell la Diada de Sant Jordi de 2009