Aquest continua essent el lema defensat per sectors empresarials que possiblement enyoren temps en què els aires de l’economia els bufaven a favor. Uns vents, que és cert que només en alguns casos singulars, servien per empènyer les naus d’alguns negocis cap a ports on trobar recer en forma de pocs controls fiscals. Però no és menys cert que hi ha un sentiment generalitzat que l’Estat és un fre i limita oportunitats als empresaris. Asseguren els que així veuen les coses, que si l’Estat continua comportant-se com fins ara ho està fent, l’economia no creixerà. Clar que també els que així pensen no s’estan gens ni mica a l’hora d’exigir a aquest mateix Estat més inversions en infraestructures, més facilitats fiscals, més ajuts per poder sanejar empreses en temps de crisi, més facilitats a l’hora de fer regulacions d’ocupació. Tot plegat una suma impossible de quadrar.
Just fa poc més d’un parell d’anys, sota aquest mateix crit de més empresa i menys Estat, empresaris vinculats a la indústria més productiva del moment –la indústria del totxo–, exigien més agilitat administrativa per evitar parar la roda infernal de la febre constructiva. Avalaven la defensa que de la llibertat empresarial feien, en les baixes xifres d’atur i en el dinamisme del consum, adduint que pràcticament tothom tenia accés a préstecs bancaris amb els quals poder “gaudir” dels “avantatges” d’una etapa econòmica marcada per un sistema productiu insostenible. Només un any i escaig més tard, aquells vents s’havien de girar a la contra portant aires de tempesta en forma de destrucció de llocs de treball. I aquells mateixos que reclamaven menys Estat i més empresa, són ara els primers que miren cap a l’Estat perquè davant les dificultats, els tregui les castanyes del foc. I aquells negocis que rendien a cor que vols s’han desfet. Al seu darrera han quedat persones en atur i càrregues socials que –ai làs!— hem de costejar entre tots perquè és l’Estat qui ha de sortir a tapar forats. El darrer exemple el trobem en l’afer Air Comet en què l’Estat s’ha vist obligat a donar la cara per la companyia aèria privada, de la que el seu president Gerardo Díaz Ferrán, tenia la cara de dir sense cap mena de pudor, que ni ell mateix hauria comprat un passatge per volar amb la seva companyia. Valga’m Déu! Quines penques! Per menys, hi deu haver qui ha anat a presó. Però tant li fa! Les arques públiques hauran avançat 6 milions d’euros per evitar que quatre mil persones es quedessin sense volar a les seves destinacions i poder celebrar el Nadal en família. Que l’Estat hagi actuat així no ens ha de semblar malament. En tot cas, el què sí ens fa molt de mal és que Gerardo Díaz Ferrán continua passejant tranquil•lament, fent declaracions que ofenen la intel•ligència, negociant refinançament de crèdits, tramitant expedients d’acomiadament i desviant les seves responsabilitats cap a altres. I pensar que Díaz Ferrán és encara el president de l’empresariat espanyol! Viure per a veure!
I tot això s’esdevé quan no han transcorregut massa dies des que es tornés a reclamar des d’algunes instàncies empresarials, menys Estat i més empresa. Clar que potser, davant l’exemple del seu president, hi ha qui ha aprés la lliçó i sap que si les coses vagin maldades l’Estat li acabarà resolent els nyaps. Fins que tornin temps millors. Llavors algú traurà profit d’empreses “sanejades” amb l’esforç de tots i els seus dirigents exhibiran de nou sous impossibles i beneficis que mai no ens arribaran… i la roda continuarà girant.
Fem vots, en qualsevol cas, per un 2010 ple d’oportunitats. Això sí, esperem que més sanes i socialment més productives. I donem també la benvinguda a la segona dècada del segle XXI que demà mateix encetarem.
Publicat a Diari de Sabadell, el 31 de desembre de 2009
Aquest Gerardo Díaz Ferrán és un impresentable i no entenc com segueix tenint el càrrec de president de la CEOE. Em fa sentir “vegüenza ajena” només veure’l per la TV. El govern ha ajudat a aquesta gent, ho entenc, però no tenim la culpa de la mala gestió d’aquest home. El què tampoc entenc és com el govern pot ajudar a les grans empreses (mira el sector automobilístic, per ex.) quan les petites i mitjanes empreses que són, a la fi i al cap, les que sostenen al país, van tancant les seves portes. Això m’emprenya bastant, i coneixent-me com em coneixes, perquè jo m’emprenyi… En fi ja: tanquem les portes al 2009 i com sempre tenim esperances, esperem que el 2010 i els anys que li segueixen siguin bons i estables per a tothom.
Imma: Tens tota la raó en el teu comentari i, com tu, hi ha milions de persones en aquest país que no s’expliquen com aquest senyor –per dir-ho d’alguna manera– pot fer el què fa i disposa de les atencions (també d’entitat financeres) de les quals disposa. Com escrivia en la meva peça: per menys hi ha qui està a la gargola… Déu ser allò de ser “un pobre desgraciat” o un pretés “senyor”…
Joan, lamento dir que en aquest món, com va dir el poeta, “nada es verdad, nada es mentira, todo depende del color del cristal con que se mira”. No vull prendre partit, però tot és molt confús. Sencillament, com que no sé explicar-me i sintetitza, per no posar mès llenya al brasser, callaré.
M’acullo doncs a la quinta esmena de no declarar en contra meu, i com sempre he dit, tots en tenim culpa i la situaciò que estem vivint no es res més que el fruit de les nostres, cagades, passades de volta, excessos, manca de profesionalitat, afany de protagionisme, egoïsme… En fi, fen un cop mès ús del refranyer popular “aquellas lluvias, trajeron estos lodos”.
Bon any 2010, i un cop més un desitg: que ens torni el seny!!!!!!!!!
Molt bé Marià… Certament tots en tenim la culpa del què ens està passant. Però, com sempre, alguns la tenen més que no pas uns altres. I que el president de la CEOE digui el què diu i faci el què fa… “apaga y vámonos”… I que hi hagi qui resolgui “problemes” acollint-se a regulacions i no es recordi gens ni mica de quan obtenia beneficis… El què et deia, els uns més que no pas el altres. I alguns amb més morro que no pas uns altres… I a l’hora de pagar, com sempre, els mateixos…
Joan completament d’acord amb el que dius. Doncs com que els que legislen han de vetllar perque el país i el sistema rutlli, estan al seu rotllo, i els que som governats, també apliquem allò de què si no m’afecta ja s’ho faran. Aleshores arribem a on arribem. Per tant, als nostres governants també se’ls ha de demanar i exigir explicacions i que responguin per no haber actuat amb la diligència que se’ls suposa. (Si fa falta, a la garxola!!!!, com qualsevol fill de cristià).
Per és clar. Ells governen, i administren una cosa que quan s’en van tant se’ls en fot de com hagi quedat. Només els importa sobreviure. I com deia la Trinca en la seva cançó titulada “El Califa “: iel poble què???. El poble que el donguin…..”.
Insisteixo, si volem que el qui la faci la pagui posem gent que valgui i si n’hi han fem-los. I si no els podem fer, perquè no hi ha matèria, fotem foc a la barraca i que l’últim apagui la llum. Saps perquè hem arribat fins aqui?. Doncs per la punyetera obsesió de ser tot políticament correctes! I per alló de no li diguis que s’enfadarà. O ai! que perderé el seient. En el fons encara ens pasen poques coses. La llàstima és que no peti tot d’una punyetera vegada. A veure si així ens en adonem de lo miserables que som tots.
Apa bon any, i et recordo que el vot més útil, malgrat tot, és el VOT EN BLANC!!!!!!!!.
PRONOSTICO QUE EL DIA QUE ENS HEN ADONEM D’AQUEST FET, AQUELL DIA COMENÇAREM A SER MILLORS, HI HA FUNCIONAR!!!!!!!!. MENTRE VISCA LA RESIGNACIÓ, VIVIM MASSA BÉ CO…!!!!!!!!!