No ens hauríem de queixar, dit sigui de ‘bon rotllo’, però amb una bona dosi d’ironia. I és que portem uns mesos en què Sabadell no ha deixat de ser notícia en els mitjans de comunicació. Clar que malgrat que la meva àvia assegurés que és ‘important que parlin de tu, encara que sigui per bé!’ –donant per entès que el més ‘normal’ és que es parli de tu malament–, a mi no em satisfà gens ni mica que es parli de nosaltres com a col•lectivitat, i que no es faci precisament a fi de bé. Els casos Mercuri i les seves ombres allargades, i ara el bacteri de la legionel•la i les seves dissortades conseqüències per la salut de les persones afectades, han fet que l’edifici dels Jutjats, la plaça de l’Ajuntament, les instal•lacions d’aire condicionat de l’Eix Macià, i la façana de l’Hospital de Sabadell del Parc Taulí, siguin com una mena d’icones sabadellenques als ulls dels telespectadors, així com les imatges més difoses a través dels periòdics i de les revistes.
No es pot amagar que Sabadell també és això… Però no per això hem de deixar de reivindicar que Sabadell n’és, sortosament, moltes d’altres, a despit que aquestes altres no mereixin l’atenció mediàtica que haurien de merèixer (i valguin totes les redundàncies expressament aquí utilitzades!). Qui sap si tot plegat és una més de les tradicionals conseqüències del centralisme barceloní que exerceixen els mitjans de comunicació que solen recordar-se de Santa Barbarà quan trona. És a dir que només s’adonen que a l’altra banda de Collserola hi ha vida quan en l’horitzó hi apareixen núvols de tempesta en forma de successos singulars capaços d’atreure l’atenció dels focus mediàtics. I aquí no s’hi valdria a adduir allò tan repetit de que és notícia que una persona mossegui a un gos (l’excepcionalitat), i no pas a l’inrevés (la normalitat).
Mentre es dilucida judicialment i políticament el cas Mercuri, i mentre s’acaba amb la soca originària del brot de legionel.la, el cert és que la ciutat continua fent la seva vida. Potser lentament. Potser enmig de massa silenci, aclaparada pels esdeveniments. Potser amb una autoestima col•lectiva que està en les seves hores més baixes. És així com tot allò que ens podria lluir acaba per quedar injustament relegat a un segon o a un tercer terme, com si no existís. Sabadell, amb casos Mercuri, de legionel•la o sense, continua essent una ciutat viva, que fa moltes coses i que les fa bé. Com qualsevol altra ciutat, Sabadell és el resultat de la suma de l’activitat que generen el seu comerç (per cert de força qualitat), el seu teixit empresarial (que segons acabem de saber es troba entre els que disposen de millor salut de Catalunya), o de les més de 400 entitats (entre institucions científiques, cíviques, i culturals) amb les quals la ciutat compta. Activitats, però, que no acabem de trobar la manera de ser posades en valor ni internament, ni externament. Des d’aquest punt de vista, haurem d’admetre que aquella altra vella dita popular que resa allò de que ‘A Sabadell, cadascú va per ell!’ continua essent vigent. I quan això és així, quan ignorem –per desconeixement o voluntàriament– la tasca que fan els altres i ens limitem a anar a la nostra, és també quan correm el risc de dividir esforços en perjudici de tots.
Sabadell disposa de singularitats que ens fan diferents a ciutats veïnes i que no sabem ‘capitalitzar’ en el doble sentit de valor i de lideratge en el territori. I quines són aquestes singularitats? Doncs si gratem una mica en descobrirem fàcilment algunes com ho són uns equipaments que són únics a Catalunya i a Espanya (Museu del Gas, o l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont), amb centres de formació i recerca (com el Parc Taulí), una programació cultural que conté una temporada de Música de Cambra, d’Òpera, de concerts simfònics, de teatre, de conferències, d’exposicions…, Unes entitats esportives que, a banda dels clàssics C. E. Sabadell o del C. N. Sabadell, passegen amb èxit i arreu el nom de la ciutat. I la llista podria continuar…
Ens convé que d’una vegada ens traiem la son de les orelles, i potenciem i donem valor a aquestes nostres singularitats, i activitats definidores del nostre caràcter…
Publicat a Diari de Sabadell, el 2 d’octubre de 2014
Joan, certament, en moments de forta depressió i no em refereixo a l’econòmica, ens fa molta falta un bany d’autoestima, però desgraciadament no sóc tant optimista com tu ens demostres. Tot pasejant per la nostre ciutat, veiem que cada cop hi han més locals amb el rètol de “EN VENDA”, “EN TRAPÀS” O “LLOGUER”, els comerciants, principalment del centre, no n’han tingut prou amb una forta crisis econòmica, que a més han hagut de suportar unes obres que no hi ha manera d’acabar. La manca de una política comercial ha fet que els sabadellencs preferim anar “de compres” a altres llocs del país més agradables i menys perilloses. Si amb una colla d’amics volem anar a fer un “soparet”, creus que anirem a SBD o preferirem Sant Cugat o Terrassa? Mira l’oferta gastronòmica nostre i dels nostres veïns, hi ha diferència. Ara això sí, estem més ben situats amb la música culta, clàssica o òpera. De les, aproximadament, 1.000 persones que omplen La Faràndula una nit d’òpera, quin percentatge no són sabadellencs? Em temo que bastant elevat.
Joan, una fortíssima abraçada.
Pep Gambús
Joan i Pep, crec de dissabte Sabadell va sortir a TV3 durant una estona agradable i cantaire, ja que dues corals de la nostra ciutat participan a Oh Happy Day!, alguns llocs i places de la ciutat també.
Jo estic orgullosa de viure i treballar a Sabadell. Quasi sempre els soparets els faig a diferents llocs on jo i els meus amics i amigues ho passem bé i la qualitat dels menjar es pot considerar bona i a vegades excel.lent.
Hi ha un munt d’entitats que fan activitats interessats, jo hi participo es algunes d’elles.
Petonets!
Margarita