• Dijous 1 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“BCN recull la brossa sense el 30% de camions nous” (El Periódico)
“Hisenda obté en deu mesos la recaptació prevista per a tot l’any” (La Vanguardia)
“Marlaska s’enroca en la seva versió de la tragèda de Melilla” (El País)
“Més fàrmacs contra el VIH” (El Punt Avui)
“Un fàrmac experimental frena el declivi cognitiu provocat per l’Alzheimer” (Ara)
“Units per la Ronda Nord” (Diari de Sabadell)

A aquestes alçades de la vida no és estrany que de tot faci un munt d’anys. N’he tingut una mostra més avui al Campus de Poblenou de la UPF, on s’ha commemorat el trentè aniversari de la posada en marxa dels Estudis de Periodisme, després que una comissió assessora constituïda a l’efecte, en dictaminés el model a seguir i les matèries a impartir. En ambdues iniciatives (comissió assessora i posada en marxa dels nous estudis amb la novetat de que eren de segon cicle als quals s’hi accedia després d’haver cursat un primer cicle en qualsevol carrera i superat una prova de coneixements) vaig tenir l’honor de participar a proposta del llavors rector Enric Argullol i Murgades amb qui, uns pocs anys més tard, havia de col·laborar a l’acceptar l’encàrrec de liderar el Gabinet del Rectorat seguint les petjades del bon amic manresà Pere Fons i Vilardell.

 • Divendres 2 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“La rebaixa de l’IVA del gas estalviarà 190 milions als consumidors” (El Periódico)
“Les classes començaran sense vagues, mascaretes ni el 25% de castellà” (La Vanguardia)
“Rússia avisa a Occident de l’’enorme’ risc nuclear’” (El País)
“Espanya ens frena” (El Punt Avui)
“Els sindicats accepten la proposta d’Educació i no aniran a la vaga” (Ara)

Les comunicacions viàries entre Sabadell i Terrassa, un clàssic de sempre, no milloraran a curt termini si ens atenem al resultat de la reunió que ahir va tenir lloc al Consell Comarcal. No és una bona noticia. I és que costa molt de comprendre com entre dues ciutats que sumen prop de 450 mil habitants, només hi hagi una carretera –amb un carril d’anada i tornada— i una autopista que les uneixi…

 • Dissabte 3 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“Rússia no vol negociar, desinforma” (Mikhailo Podoliak) (El Periódico)
“Alerta a la UE per les cartes intimidadores contra ambaixades d’Ucraïna” (La Vanguardia)
“Europa acorda imposar un topall al preu del petroli rus” (El País)
“Reforços d’hivern” (El Punt Avui)
“Barcelona farà pagar a Amazon per entregar paquets a domicili” (Ara)
“Acord a mitges entre Territori i Sabadell per l’enllaç amb Castellar” (Diari de Sabadell)

Hi ha dies especialment rodons, com va ser el d’ahir, en què encetàrem el dia visitant la mostra Dalí cibernètic que aquests dies s’exhibeix al barceloní centre de l’Ideal. Experiència que havíem de tancar a la tarda-vespre assistint a la Gala 40 anys d’Òpera a Sabadell a La Faràndula. D’aquesta manera, si el matí gaudirem explorant l’obra daliniana amb l’ajut de la intel·ligència artificial i de la realitat virtual, a la tarda-vespre, en una combinació perfecta pels sentits, ens esplaiarem amb el concert que solistes, Cor dels Amics de l’Òpera i Orquestra Simfònica del Vallès ens oferiren en ocasió del quarantè aniversari d’òpera a Sabadell.

 • Diumenge 4 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“El Nadal més car” (El Periódico)
“Rússia reacciona i anuncia que no vendrà més petroli a Europa” (La Vanguardia)
“Radiografia del descontentament xinès: ‘Hi ha molt enfado acumulat’” (El País)
“Pistes obertes” (El Punt Avui)
“El futur de la Xina: Joves més lliures i més nacionalistes” (Ara)

L’1 de novembre de 1979 naixia “El Tricicle”. Pocs deuen saber, però, que el 1981 –uns mesos abans que la companyia es popularitzés arran la seva aparició al programa de TVE “Un, dos, tres… responda otra vez”– “El Tricicle” actuava davant una quinzena escassa de persones en el hall de La Faràndula –on s’hi havia habilitat una petit escenari aprofitant l’espai de l’actual bar— per acollir espectacles de petit format. Hi representaren “Manicòmic”. Un any més tard, en motiu de la Festa Major, foren convidats de nou a presentar el seu espectacle “Manicòmic”. En aquesta ocasió, però, les entrades de la platea i de pis s’exhauriren en un “plis-plas”. Així era i és el poder de la televisió. Avui, “El Tricicle” clou la seva trajectòria al Liceu barceloní amb l’espectacle “Chimpun! Heats”. Darrera hi quedaran 43 anys d’èxits…


 • Dilluns 5 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“Cònsols honoraris donen ales a la propaganda de Putin ” (El Periódico)
“Les protestes forcen a l’Iran a suspendre la ‘policia de la moral’” (La Vanguardia)
“El PP es retrocedeix i el PSOE l’iguala abans de l’any electoral” (El País)
“La cambra [Parlament] vol créixer” (El Punt Avui)
“L’Iran intenta aturar la protesta dissolent la policia de la moral” (Ara)

Ahir, per completar un cap de setmana d’aniversaris musicals qualificats, concert en motiu dels 50 primers anys de vida de la sabadellenca Coral Belles Arts. En el programa algunes peces degudament seleccionades de les cantates I, II, III i VI de l’Oratori de Nadal de J. S. Bach. En la interpretació, la Coral Belles Arts, la Coral Regina de Manlleu, el Cor Ciutat de Mataró i els solistes Laia Prat (soprano), Montserrat Bertral (mezzosoprano), Carles Prat (tenor) i Xavier Mendoza (baix), amb l’acompanyament de l’Orquestra Barroca de Barcelona. I tot sota la direcció de Jordi Lluch.

 • Dimarts 6 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“La inflació rebaixa el nivell dels menús nadalencs” (El Periódico)
“Europa amonesta Espanya pel bloqueig del Poder Judicial” (La Vanguardia)
“La divisió a l’esquerra del PSOE acostaria el triomf del PP” (El País)
“L’enigma BarMar” (El Punt Avui)
“Europa torna a advertir a Espanya pel bloqueig judicial” (Ara)
“Les càmeres ja vigilen l’Eix” (Diari de Sabadell)

Dia de la Constitució Espanyola que coincideix amb el segon avís que des de Brussel·les arriba arran la situació de bloqueig en què es troba la renovació de la cúpula del poder judicial. El PP, per activa o per passiva, està impedint des de fa quatre anys aquesta renovació, fent cas omís a allò que la Constitució que tan diuen defensar, estableix. I és que així es comporta sempre la dreta i la dreta extrema espanyoles quan les ‘condicions polítiques’ els són adverses.

 • Dimecres 7 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“Estem d’acord a endarrerir la jubilació dels metges” (Manel Balcells) (El Periódico)
“Sánchez s’obre a canviar la malversació a petició d’ERC” (La Vanguardia)
“Sánchez s’obre a reformar la malversació tal com demana ERC” (El País)
“Donacions de vida” (El Punt Avui)
“Sánchez s’obre a refer el delicte de malversació” (Ara)

Avui he estat de nou a l’Arxiu de la Diputació de Barcelona. En aquesta ocasió per seleccionar les fotografies que han d’il·lustrar el llibre que sobre el mandat del president Antoni Dalmau i Ribalta al capdavant de la Diputació de Barcelona en el període 1983-1987, he estat escrivint aquests darrers tres mesos. He de confessar que l’exercici ha estat iniciàtic pel viatge en el temps que amb cada fotografia he fet, rememorant un munt de sensacions quant als anys que vaig tenir la sort de treballar al costat de Dalmau, dirigint el Servei de Premsa de la Diputació. El temps passa però els i les vivències continuen ben vives.

 • Dijous 8 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“Hauria pogut ser molt pitjor” (El Periódico)
“Detingut el president de Perú després d’intentar un auto cop d’Estat” (La Vanguardia)
“Destituït el president de Perú després d’intentar dissoldre el Congrés” (El País)
“Som 7.747.709 catalans” (El Punt Avui)
“Alemanya desarticula un intent de cop d’estat de la ultradreta” (Ara)
“La gent ha caigut fora del vagó” (Diari de Sabadell)

Enèsim accident de tren, el d’ahir a l’estació de Montcada i Reixac, ocorregut a la xarxa de rodalies de Catalunya que gestiona Adif i que opera Renfe. Del xoc, per encalçament de dos trens, no se’n coneixen les causes precises. Però sí que sabem que en el rerefons d’aquest i dels altres accidents ocorreguts els darrers mesos a la xarxa de Rodalies, hi ha l’endèmica absència d’inversions que ara, a corre-cuita i almenys en part, es vol revertir. És així com els dèficits que Catalunya pateix quant a transport públic per ferrocarril continuen essent notables, per no dir alarmants. En aquest context i d’entre els molts perquès d’aquests dèficits, a més del principal que es deriva de la manca –també endèmica– d’un pla de mobilitat que planifiqui i coordini les accions a emprendre pensant en les necessitats de tot el territori, en sobresurten, d’una banda, l’haver prioritzat les inversions en matèria d’alta velocitat en detriment de la xarxa de Rodalies. De l’altra, la persistència d’una concepció i estructura centralitzada de la xarxa ferroviària que té Barcelona com a únic punt neuràlgic, la qual cosa impedeix el desenvolupament de comunicacions ferroviàries de caràcter transversal que no obliguin a  que per anar d’una comarca a l’altra de la conurbació barcelonina –-per exemple del Baix Llobregat al Maresme, o del Vallès a Occidental al Penedès— s’hagi de passar obligadament per Barcelona. Una concepció, aquesta de la centralitat, que cal aplicar també al tren d’alta velocitat. Algú va pensar en els estalvis de tota mena que s’haurien generat i la potenciació del territori que s’hauria generat cas que l’estació central de l’alta velocitat s’hagués bastit, per exemple, a Sant Cugat o a Cerdanyola, i que des d’aquesta estació s’hagués obert una línia de metro ràpid que connectés alta velocitat amb xarxa de metro de Barcelona i Rodalies a través d’un túnel per sota de Collserola? Potser cal recordar altra volta allò que és obvi: si a Barcelona i municipis veïns hi viuen poc més de 3 milions de persones, a l’altra banda de Collcerola i només al Vallès Occidental n’hi vivim més de 750 mil.

 • Divendres 9 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“Rússia dicta la llei del silenci” (El Periódico)
“El creixement dràstic de la grip porta els hospitals al límit” (La Vanguardia)
“Pederastia en el Valle de los Caídos: ’Ens donava una copeta i abusava” (El País)
“En el punt de mira” (El Punt Avui)
“L’exèrcit investiga el sorteig d’una prostituta al Bruc” (Ara)

Si ahir parlàvem de trens, avui ho hem de fer altra volta. Però en aquesta ocasió per saludar i celebrar la instauració del Metro del Vallès que, fins ara, era solament un nom sense fets. A partir d’avui, les freqüències de pas augmenten a ritme de metro i Barcelona queda més a prop. No pas en temps, però si amb facilitats per accedir-hi amb transport públic. El pas següent hauria de ser allargar una mica més els horaris nocturns. Però deisa la meva sàvia àvia que n tot es pot tenir en aquest món.

 • Dissabte 10 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“Reforma exprés del Codi Penal i desbloqueig del TC” (El Periódico)
“Ofensiva legal de Sánchez pel procés i pel bloqueig de la justícia” (La Vanguardia)
“Una reforma exprés per trencar el bloqueig judicial i ajudar a ERC” (El País)
“Malversació a la baixa” (El Punt Avui)
“Robles exigeix expulsar els militars que van rifar una prostituta” (Ara)
“Arriba el tren sense horaris” (Diari de Sabadell)

En veurem els resultats perquè la comesa és atrevida. Però ningú no pot dubtar que Pedro Suárez és qui a hores d’ara està marcant l’agenda política espanyola en un intent de resoldre en una jugada de diverses tacades alguns dels molts problemes politicojurídics o juridicopolítics que té damunt la taula. La reforma exprés del Codi Penal (en un intent de desjudicialitzar la política i de resoldre part del contenciós amb Catalunya) i el desbloqueig del TC (amb un si-us-plau-per-força que permeti posar punt-i-final al bloqueig que el PP ve imposant sobre aquest Tribunal que li ha estat tan útil, des de fa quatre anys. L’aposta és agosarada, la reacció furibunda, el desenllaç, aviat.

 • Diumenge 11 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“Soles per elecció” (El Periódico)
“PSOE i UP proposen un tipus de malversació que retalla la pena de 6 a 4 anys” (La Vanguardia)
“Sánchez canviarà el pla d’ERC però rebaixarà la malversació” (El País)
“Obra pública inflada” (El Punt Avui)
“Anorèxia, la gran oblidada de la sanitat pública” (Ara)

Els pressupostos de la Generalitat no s’aprovaran abans d’acabar l’any. No és una novetat. Fa dies que ho sabem, almenys des que JxCat decidí abandonar el Govern. ERC és ara ostatge dels PSC, partit que amb el seu vot és clau per aprovar-los. Una de les qüestions que separa a socialistes de republicans és la Ronda del Vallès o Quart Cinturó que hauria d’unir Terrassa amb Sabadell i Granollers. Mentre els republicans no en volen sentir a parlar –menys encara des que Juli Fernández és conseller de Territori–, els socialistes ho posen damunt la taula de negociació com a condició sine qua non.


 • Dilluns 12 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“El Govern subvencionarà la setmana laboral de 4 dies” (El Periódico)
“Sánchez defensa a Barcelona el seu ‘arriscat’ pla per a Catalunya” (La Vanguardia)
“L’esmena del PSOE i UP baixa les penes ” (El País)
“Plagues urbanes” (El Punt Avui)
“La riquesa dels joves cau a la meitat des del 2008” (Ara)

No hi ha remei. La dreta i la dreta extrema continuen burxant en la nafra d’una llei amb escletxes (‘la del només si és sí) i manté la qualificació d’il·legitimitat al Govern d’Espanya per haver traït, segons ells, la confiança dels ciutadans. Viure per a veure!

 • Dimarts 13 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“La malversació derà un delicte castigat amb quatre anys” (El Periódico)
“PSOE i ERC pacten un màxim de 4 anys per la malversació sense lucre” (La Vanguardia)
“PSOE i ERC pacten rebaixar penes però discrepen sobre el seu abast” (El País)
“’Qatargate’ europeu” (El Punt Avui)
“Alerta per la caiguda general del nivell de català, mates i anglès” (Ara)
“L’Ajuntament demana 4 milions per remodelar l’entorn del Ripoll” (Diari de Sabadell)

Sánchez continua amb la seva contra el vent d’un Feijóo que li reclama dia si i dia també eleccions anticipades i el marejol d’una altra possible moció de censura per part de Vox condemnada al fracàs. I quina és la seva? Doncs senzillament destensionant les relacions amb el seus socis de legislatura abans d’entrar en el nou any amb les eleccions municipals i algunes autonòmiques a les portes, els resultats de les quals seran decisius per saber quan es convoquen les eleccions generals.

 • Dimecres 14 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“La ciència acosta el somni d’una energia neta i inesgotable ” (El Periódico)
“L’ofensiva legislativa de Sánchez avança malgrat les fractures a l’esquerra” (La Vanguardia)
“L’assaig amb èxit de la fusió nuclear obre una via a l’energia inesgotable” (El País)
“Codi penal a la carta” (El Punt Avui)
“Cinc dies de permís pagat a l’any per cuidar fills i pares” (Ara)

Ho rememorava aquest matí a l’escoltar els informatius primerencs sobre els avenços produïts en matèria de fusió nuclear, l’energia neta i inesgotable de futur. I ho rememorava perquè d’aquesta energia en sentia a parlar des de fa anys –sobretot en la meva etapa de gestor a la UPC–, alhora de les moltes dificultats a les quals calia fer front que eren –segons em deien–  pràcticament impossibles de superar. Doncs bé, la generació d’energia per fusió nuclear trigarà encara un temps, però allò que semblava tan impossible avui ja no ho és. La lliçó és que la confiança en la ciència no l’hauríem de perdre mai i que les inversions que en ciència són sempre aconsellables i rendibles.

 • Dijous 15 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“El PP i un sector dels jutges bloquegen la reforma exprés” (El Periódico)
“Maniobra conservadora per frenar la reforma judicial de Sánchez” (La Vanguardia)
“El Constitucional decideix avui si frena la seva reforma al Congrés” (El País)
“La dreta va a totes” (El Punt Avui)
“ERC i els Comuns pacten el pressupost a l’espera del PSC” (Ara)
“Rècord històric d’ocupació” (Diari de Sabadell)

L’ofensiva de la dreta política, judicial, mediàtica i social no té aturador i utilitza tots els recursos al seu abast per frenar els avenços legislatius que –certament amb errors no menors que podrien haver-se evitat– es van produint i, sobretot, blindar els interessos més conservadors en el Tribunal Constitucional i en el Consell del Poder Judicial. Queda ben clar amb l’aliança de facto que ahir es va establir entre la dreta política i la judicial en un intent insòlit i desesperat de suspendre la votació al Congrés de la modificació de majories parlamentàries per a renovar d’una vegada un TC que porta quatre amb mandat caducat i que mai havia actuat fins ara, amb la celeritat i finalitat que ara ho ha fet. D’aquesta manera, com que des del Govern de l’Estat s’intenta canviar la normativa que regeix per l’elecció de magistrats del TC per desbloquejar-lo, el PP i la dreta judicial contraataquen. Dit d’una altra manera: el Poder Legislatiu intenta desbloquejar el Judicial mentre que de l’oposició es busca la manera de que el Poder Judicial bloquegi l’acció del Legislatiu. La politització de la Justícia i la judicialització de la política gaudeix, malauradament, de molt bon salut en detriment de la democràcia i dels interessos de la ciutadania.

 • Divendres 16 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“El Govern esquiva el cop” (El Periódico)
“La reforma judicial i penal s’aprova enmig d’acusacions de golpisme” (La Vanguardia)
“El Congrés aprova la reforma penal en un ple tempestuós” (El País)
“Tasten la seva medecina” (El Punt Avui)
“La dreta judicial manté l’amenaça de bloquejar el Congrés” (Ara)

La política espanyola continua enfurismada amb l’aquiescència del Poder Judicial mentre Sánchez es manté ferm en el comandament de la nau. No endebades ell és el primer president del Govern disposat a acarar –per resoldre’l– el conflicte que es dona entre Catalunya i Espanya. No li serà gens fàcil. Caldrà esperar, doncs, per veure com acaba el joc tan brut que utilitza la dreta i l’extrema dreta (tant la política com la judicial) per no perdre el ‘control’ d’allò que no guanyen al Congrés. A nivell personal sort en tinc aquests dies del retrobament amb amics i companys de treball que feia anys que no ens veiem. És el cas, sense anar més lluny, de l’acte d’aquest matí, al rectorat de la UPF, convocat pel rector Oriol Amat, a modus de reconeixement de la tasca desenvolupada pel rector Enric Argullol, ens hem reunit una quarantena de les persones que tinguérem el privilegi d’acompanyar-lo en la vertebració del projecte que avui és la Pompeu Fabra. Moltes emocions, moltes abraçades i moltes vivències…

 • Dissabte 17 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“La batalla del TC se centra en cinc lleis” (El Periódico)
“El consum mundial de carbó bat rècords per la guerra d’Ucraïna” (La Vanguardia)
“La doctrina del constitucional és no atorgar la suspensió cautelar” (Juan Carlos Duque) (El País)
“Crisi constitucional” (El Punt Avui)
“El Tribual de Comptes envia a judici trenta-cinc excàrrecs del Govern” (Ara)
“Les ‘start-ups’ es fan el seu lloc a Sabadell” (Diari de Sabadell)

Malgrat el cap de setmana, la tensió política continua escalant graons. Davant aquesta situació, dues reflexions—preguntes. La primera: Serà capaç el TC d’imposar-se a aquesta dinàmica alimentada per la dreta i la dreta extrema i situar les coses en el marc del qual mai no haurien d’haver sortit? La segona: Serà capaç la monarquia de jugar el paper que constitucionalment se li atribueix d’”arbitrar i moderar el funcionament de les institucions”? Tant en un cas com en un altre tenen l’oportunitat de recuperar part de la credibilitat i respectabilitat perduda… I que ningú pensi que de cop i volta m’he tornat monàrquic i defensor acèrrim d’una Constitució que com a mínim cal posar al dia. Però ja que hi són, que com a mínim compleixin amb les seves obligacions.

 • Diumenge 18 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“El comiat a Barcelona del cantautor universal” (El Periódico)
“La batussa política i social desestabilitza el Constitucional” (La Vanguardia)
“Operació tombar el Ple” (El País)
“De tot cor” (El Punt Avui)
“Serrat i els seus amics” (Ara)

Després de dos anys de no haver-ho pogut fer, avui hem reprès la celebració del Nadal amb la gran família d’Êthos. La trobada ha estat presidida per les emocions de la retrobada després de tan temps, el reconeixement de la tasca del voluntaris i pel record de l’absència de l’Igor, un voluntari clau de l’Associació, fill de l’entusiàstica Mercedes i espòs de la Susana. Per a elles tot el meu suport.


 • Dilluns 19 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“Etern Messi” (El Periódico)
“Els conservadors del TC provaran d’aturar el debat al Senat” (La Vanguardia)
“L’Argentina de Messi es corona després d’una final memorable” (El País)
“Hi ha un govern que governa” (Joaquim Nadal) (El Punt Avui)
“El millor del món” (Ara)

Comença la setmana que ens portarà a Nadal. Una setmana políticament complicada –com acostuma malauradament normal els darrers temps–  en la que hi ha en joc moltes coses i en especial com es resolt el xoc entre els poders legislatiu i el judicial que haurien de ser sempre independents l’un de l’altra. Cal acabar com sigui amb la politització de la justícia i la judicialització de la política. Tothom ho agrairia i la democràcia més que no pas ningú.

 • Dimarts 20 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“El món (i l’Argentina) es rendeix a Messi” (El Periódico)
“El TC prohibeix al Senat votar la reforma de la renovació del tribunal” (La Vanguardia)
“El Constitucional impedeix votar la seva pròpia renovació en el Senat” (El País)
“El TC consuma el cop” (El Punt Avui)
“La dreta del TC s’imposa i atura la reforma de Sánchez” (Ara)
“Nadal de gala” (Diari de Sabadell)

El xoc entre poders ha esclatat. Es veia a venir però costava de creure que passés. L’evidència del domini del TC per part del PP no té parangó com ho demostra que no se’n ha pogut produir la seva renovació pel constant bloqueig dels magistrats conservadors que en mantenen una majoria espúria que al seu torn és la que ha evitat que progressés la recusació a dos dels magistrats amb mandat caducat als quals es proposava substituir per la via d’urgència. I davant d’això la pregunta és: i a partir d’ara què? Doncs, ara més que mai, tirar endavant els canvis en el TC i en el Consell del Poder Judicial. Encara que sigui per un procediment parlamentari més llarg. Espero que sigui així.

 • Dimecres 21de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“El Govern prepara una altra llei per esquivar el bloqueig del TC” (El Periódico)
“Sánchez activa una altra via parlamentària per renovar el Constitucional” (La Vanguardia)
“Reforma urgent del Govern contra el veto del Constitucional” (El País)
“Acatament” (El Punt Avui)
“El preu del lloguer puja a Catalunya a màxims històrics” (Ara)

Hivern. Dies de fred que almenys en teoria haurien d’arrencar quan el Nadal és a tocar. Enguany, però, i tal com ve passant darrerament, enguany la festivitat nadalenca ens arribarà envoltada d’un clima i d’una temperatura ben poc normals, tal com d’altra banda també passa amb el clima polític que contra el què era norma parlamentària a aquestes alçades del calendari, enguany assoleix uns nivells inusitats per mor dels tripijocs del Tribunal Constitucional que al seu torn comporten durs, duríssims, retrets entre les formacions polítiques de dreta i de dreta extrema i les d’esquerres.

 • Dijous 22 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“El Govern prepara un paquet de reformes per assegurar els fons” (El Periódico)
“L’OMS es declra molt preocupada per la nova onada de covid a la Xina” (La Vanguardia)
“El Constitucional rebutja dividit els recursos de la Fiscalia i de les dues Cambres” (El País)
“El TC més rebel” (El Punt Avui)
“Sánchez accelera la nova via per forçar els relleus al TC” (Ara)
“Nova data: les obres del Portal Sud començaran el 2023” (Diari de Sabadell)

Qui més qui menys s’ha despertat avui amb la secreta esperança que la simple combinació atzarosa d’unes boletes que respectivament contenen números i premis, sorgida d’uns bombos i cantada pels nens del col·legi San Ildefonso de Madrid, aportin una mica d’alegria en temps de tantes contrarietats. Però de sobres sabem que ben pocs seran els beneficiats i molts els que s’hauran de conformar amb el plany lacònic de que “l’any que ve serà!”.

 • Divendres 23 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“Condemna europea a Espanya per la contaminació de BCN i Madrid” (El Periódico)
“Llum verda definitiva al final de la sedició i a la reforma de la malversació” (La Vanguardia)
“El bloc de la investidura treu unida les lleis més polèmiques” (El País)
“Loteria generosa” (El Punt Avui)
“Triple salt mortal” (Ara)

Nit, ahir, d’emocions. En un Palau d’Esports Sant Jordi ple a vessar, penúltim recital de Joan Manuel Serrat abans de la seva retirada dels escenaris. Complicitats, sentiments i records ens acompanyaren al llarg de tot el concert. No endebades, Serrat, les seves lletres, les seves músiques, formen part de la banda sonora de la vida de tota una generació com la meva.

 • Dissabte 24 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“El PSOE ha debilitat més l’Estat que els independentistes” (Alberto Núñez Feijóo) (El Periódico)
“Última ovació a un Serrat etern” (La Vanguardia)
“La Fiscalia arxiva el cas de la tragèdia de Melilla” (El País)
“Doble vaga” (El Punt Avui)
“Les possibilitats que et facin una inspecció fiscal a Madrid són més baixes que a la resta de l’Estat” (Ransés Pérez Boga) (Ara)
“Col·lecció inigualable d’alta costura” (Diari de Sabadell)

Ens trobem a una setmana escassa del final d’aquest 2022 que es va encetar amb la invasió de Putin sobre Ucraïna de la que tantes conseqüències se n’han derivat –i no només– per la ciutadania ucraïnesa. Encara que sigui un tòpic i un recurs retòric al qual sovint es recorre, el cert és que la història ens parlarà d’un abans i d’un després del dia en el que Putin decidí enviar les seves tropes a Ucraïna amb la voluntat d’annexionar-se mitjançant “una operació especial” de curta durada, la regió del Donbass de la mateixa manera que el 2014 ho havia fet amb Crimea. Però en aquesta ocasió la jugada no li va sortir com ell esperava abocant al món a una tensió que no es vivia des de finals de la Guerra Freda. El balanç final de l’any que aviat acabarem estarà marcat sens dubte per aquesta fet i pels interessos economicpoliticestratègics que al seu darrera nien.

 • Diumenge 25 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“El desafiament dels 8.000 milions d’habitants” (El Periódico)
“El Rei adverteix del risc d’erosionar les institucions” (La Vanguardia)
“Felip VI alerta sobre l’’erosió de les institucions’” (El País)
“Treballo per ser acda dia millor futbolista” (Robert Lewandowski” (El Punt Avui)
“El règim del 78 viu la seva pitjor crisi” (Ara)

Com diuen els moderns, completo avui una nova volta a l’entorn de l’astre rei. Són ja setanta-quatre les que porto acumulades i això no obstant no em sento cansat. Molt al contrari, em sento cofoi d’haver-les donat comptant sempre amb l’estima i el suport de les persones que més estimo (pares, germans, Olga, filles, nets i netes, cunyats i cunyades) i dels amics i amigues que he conreat al llarg de la vida i que, això sí, tenen en comú el gran mèrit d’haver-me aguantat. Em disposo a encetar una nova volta al sol i ho faig amb el desig fervent que ens sigui –a poder ser!–  una mica –només una mica– més benigne que no pas ho ha estat la darrera. Gràcies a tothom per ser aquí i ànims per continuar transitant per aquest món que anhelem just i solidari i respectuós amb el medi ambient. Però mal parafrasejant Lluís Llach, malgrat la boira, ens cal caminar, tot sabent que no podem demanar ni “un camí planer / ni estels d’argent / ni un demà ple de promeses” i només “un poc de sort… / i que la vida ens doni un camí / ben llarg”.


 • Dilluns 26 de desembre de 2022

Avui no hi ha diaris en format paper.

Diada de Sant Esteve que ha de servir per a refer-nos dels possibles excessos gastronòmics d’ahir. Diada també de concerts nadalencs. Diada que segueix al Nadal més calorós els darrers anys amb l’assoliment de temperatures que res no tenen a veure amb el temps d’hivern. Tanmateix començo a preocupar-me per aquest augment inusitat de temperatures que al seu torn contrasta amb les fortes navades i glaçades derivades de la tempesta Elliot que afecta a la zona de la ciutat de Buffalo (Estat de Nova York) als EUA. Contrastos anunciadors, al cap i a la fi, d’un canvi climàtic que fa temps és aquí, però que entre tots hem contribuït a accelerar…

 • Dimarts 27 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“Els hotelers reclamen Montjuïc per créixer i esponjar el turisme” (El Periódico)
“Aragonès buscarà el 2023 un pacte a Catalunya pel ‘dret a decidir’” (La Vanguardia)
“Sánchez reserva 100.00 milions per ajuts contra la inflació” (El País)
“Volem decidir i decidirem independència” (Pere Aragonès) (El Punt Avui)
“Nadal i Sant Esteve de platja” (Ara)
“El Nadal més calorós de la història: 22º de màxima” (Diari de Sabadell)

Els més malastrucs havien vaticinat fa mesos, una tardor calenta –no només, que també, meteorològicament parlant– econòmicament desastrosa, amb unes conseqüències nefastes sobre l’ocupació i les economies de les famílies. A hores d’ara és evident que hem superat una tardor que no ha estat per llançar coets, però tampoc per llençar els trastos al foc. La crisi desencadenada per la invasió russa a Ucraïna ha tingut efectes indubtables sobre l’economia espanyola i sobre la resta del món. Però si ens cenyim a l’àmbit de la UE, observarem que Espanya està transitant per aquesta crisi amb molta resiliència. És a dir amb danys, sí, però amb molts menys dels que els experts vaticinaven. No endebades, els indicadors econòmics ens diuen que l’ocupació ha crescut els darrers mesos a Catalunya i a Espanya i que també ho han fet les afiliacions a la Seguretat Social. Altra cosa és, certament, la precarietat econòmica que afecta a molts d’aquests llocs de treball i els efectes que les altes temperatures que estem patint tenen sobre els ecosistemes…

 • Dimecres 28 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“L’ajuda al cistell de la compra costarà 1.800 milions” (El Periódico)
“El TC serà de tendència progressista després del pcte per a la renovació” (La Vanguardia)
“El Tribunal Constitucional obre una etapa de majoria progressista” (El País)
“TSJ del Castellà” (El Punt Avui)
“Pla de xoc per rebaixar el cistell de la compra” (Ara)

El tret per la culata. Això és el què els ha passat a la dreta judicial i política després d’anar de farol pensant que els magistrats progressistes del Consell General del Poder Judicial mai no els votarien els candidats que els magistrats conservadors proposaven insistentment per renovar el Tribunal Constitucional i traslladar així la pressió al sector progressista per culpar-los del bloqueig. Però les coses no els han sortit com esperaven i l’inesperat suport rebut pels candidats presentats pels conservadors per part dels progressistes, ha propiciat un tomb a la situació radical a la situació amb el resultat que a partir de la propera setmana, s’incorporaran a l’alt Tribunal quatre nous magistrats (dos proposats pel Consell General del Poder Judicial i dos proposats pel Govern) que canviaran l’actual equilibri de 6 magistrats conservadors (que en perdran dos) i 5 de progressistes (que en guanyaran dos). A voltes, les resolucions de determinades situacions es resolen per vies que ningú no havia previst, malgrat que les situacions de fons no s’esvaeixen.

 • Dijous 29 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“Una palanca cultural per pujar a Montjuïc” (El Periódico)
“Diversos països imposen controls als viatgers xinesos en detectar casos de covid” (La Vanguardia)
“Tsunami de covid a Xina: Molta gent està morint” (El País)
“No vull dependre de Madrid ni de la Generalitat” (Xavier Trias) (El Punt Avui)
“El PSC posa preu a ERC per pactar els pressupostos” (Ara)
“Protagonistes 2022” (Diari de Sabadell)

Aquesta matinada ens ha deixat l’artista sabadellenc Jordi Roca i Tubau. Darrera seu deixa una profunda petjada humana i una fructífera trajectòria artística i professional. A despit de l’edat que ens separava, amb el Jordi m’unia una consolidada amistat que s’inicià fa molts anys quan ell i jo treballàvem a la impremta Minerva, de la que n’era titular Joaquim Busquets i Gruart, un altre recordat artista sabadellenc. Des de llavors havíem coincidit en alguns projectes professionals i mai no havíem deixat de veure’ns, a voltes simplement per a ‘discutir la jugada’, respectant-nos en tot moment i mútuament els nostres respectius punts de vista, no sempre necessàriament i sortosament coincidents. Deu fer poc menys d’un mes que mantinguérem a casa seva la que malauradament havia de ser la nostra darrera conversa al costat de la seva estimada companya Joana Soler, i com fèiem sempre, aprofitarem per compartir records i vivències que avui, en conèixer la noticia del seu traspàs, se m’han fet més presents que no pas mai. Descansa en pau, Jordi!

 • Divendres 30 de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“Mor Pelé, plora la pilota” (El Periódico)
“Diversos països imposen controls als viatgers xinesos en detectar casos de covid” (La Vanguardia)
“Alerta per violència masclista: 13 assassinades el desembre” (El País)
“Un any sense Nissan” (El Punt Avui)
“La meitat de les víctimes de violència masclista estaven protegides” (Ara)

No tenim remei. La dreta i la dreta extrema continuen entestades en mantenir alt el nivell d’enfrontament amb el Govern de l’Estat. I després que al PP i a la dreta judicial els sortís el tret per la culata quant a la seva estratègia per evitar com fos la renovació del Tribunal Constitucional, ara, sense cap menor de pudor ni de rubor, exigeixen que els nous membres proposats pel Govern i membres ja del TC, dimiteixin atesa la seva proximitat ideològica que tenen amb el PSOE (?). Viure per a veure! Ja ho deia la meva sàvia àvia: “Receptes tinc que per a mi no vull!”.

 • Dissabte 31de desembre de 2022

Els titulars de la jornada:
“Viatge al centre de la ‘manada’ de Castelldefels” (El Periódico)
“Espanya també exigirà certificat Covid als passatgers de la Xina” (La Vanguardia)
“Rússia destroça Jerson en el primer cap d’any després de la invasió” (El País)
“2022: L’any en xifres” (El Punt Avui)
“El futur a les nostres mans” (Ara)
“Resum de l’any 2022” (Diari de Sabadell)

Darrer dia d’un any singular (de fet ho són tots els anys de singulars!) que vàrem encetàr amb un alleugeriment de les mesures anti covid que, paradoxalment acaba amb la implantació, a partir d’avui mateix, de renovades mesures de control –de moment només als aeroports–  per mor del creixement exponencial que la infecció té a la Xina. Un any que serà recordat també com l’any de la guerra d’Ucraïna, de la nova crisi energètica, de la inflació galopant, de quan el canvi climàtic es feu present entre nosaltres mostrant-nos tota la seva contundència a través de fenòmens climàtics extrems que van des de la sequera a  inundacions i temperatures extremes poc vistes, de la implosió de l’extrema dreta… Però que això sigui així no ha d’evitar que destaquem alguns aspectes positius que el 2022 ens deixa, sobretot aquells que tenen a veure amb els avenços de la ciència per combatre malalties que fins fa pocs anys semblaven invencibles o el creixent rebuig social quant a la violència masclista en totes les seves dimensions i aspectes possibles. Certament queda molta feina per fer, però res és menys…