• Diumenge 1 de gener de 2023

Avui no hi ha diaris de paper

Encetem un nou any. Ho fem talment com quan anàvem a l’escola i el primer dia de classe obríem la llibreta –nova a estrenar–  que aniríem omplenant a mesura que el curs avançava, amb les coses que aniríem aprenent i amb les taques i estrips que per un mal ús s’hi anessin encabint. Esperem i desitgem que la llibreta d’aquest 2023 es vagi omplint més de coneixements i de solucions que no pas d’estrips i taques de tinta.


 • Dilluns 2 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“La pujada de gener arriba amb llum, hipoteques i aliments més cars” (El Periódico)
“Francesc acomiadarà Benet XVI amb un funeral sobri” (La Vanguardia)
“Lula promet reconstruir Brasil sobre les ‘runes’ de Bolsonaro” (El País)
“Collita 1943” (El Punt Avui)
“Lula inicia la ‘reconstrucció’ del Brasil” (Ara)

Els mals averanys per l’any que acabem d’encetar no s’han fet esperar. Alguns d’aquests averanys –tals com les hipoteques, cost de l’energia i preus alimentaris–, sabíem malauradament que es produirien de de fa mesos. D’aquí les polítiques del Govern Sánchez d’aplicar mesures tendents a minorar-ne els efectes. D’altres averanys formen part de l’estratègia que manté la dreta i la dreta extrema de que tot és un desastre. Però tot i que les coses no pinten del tot bé a casa nostra, si donem una ullada a l’Europa que ens envolta, ens adonarem que els nostres mals no són pitjors, ans el contrari, que els dels països veïns del nord governats per forces de la dreta i de la dreta extrema que al seu torn apliquen polítiques que acaben per afavorir als que més tenen, en detriments dels més necessitats.

 • Dimarts 3 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“El PSC força a ERC a acceptar les seves condicions” (El Periódico)
“La rebaixa de l’IVA es nota amb prou feines en el cistell de consum” (La Vanguardia)
“Ucraïna assesta a Rússia un dels cops més letals de la guerra” (El País)
“Referèndum o referèndum” (El Punt Avui)
“La venda de cotxes cau en 5 anys” (Ara)
“Els Reis d’Orient escalfen motors a la Fira Reial” (Diari de Sabadell)

María Luisa Segoviano és la magistrada amb escó al Tribunal Constitucional a proposta de la majoria conservadora del Consell del Poder Judicial que comptà amb el vot unànim de tots els seus membres que ahir mostrà una nova cara del TC. Va ser en ocasió d’una entrevista que se li va fer ahir a Onda Cero en la que deixava clar que el TC no podia deixar de tractar qualsevol tema per espinós que pogués semblar. En el rerefons d’aquesta percepció, el dret a l’autodeterminació de Catalunya. Clar que deixà ben clar que una qüestió com aquesta no es podia resoldre amb un ‘plis-plas’… Davant això ratifico el meu punt de vista quant a que tot és possible en democràcia sempre i quan es respectin les lleis i les normes que la regulen. Com sempre, també, joc de majories suficients i de respecte a les minories.

 • Dimecres 4 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“Putin contracta milers de presos per lluitar a Ucraïna” (El Periódico)
“La campanya de Nadal salva al comerç de la decepció del ‘black Friday’” (La Vanguardia)
“Espanya tanca l’any amb gairebé mig milió d’ocupacions més” (El País)
“Un altre calbot” (El Punt Avui)
“PSOE i UP acosten posicions sobre la regulació dels lloguers” (Ara)

Els que ja tenim una edat certa ens anem quedant, cada dia que passa, més orfes de referents. La mort de Sergi Schaaff ens deixa, als que vàrem tenir la sort de tractar-lo, un buit impossible d’omplir. El vaig tenir de professor a la UAB quan jo estudiava periodisme. Ell formava part d’un equip de docents insuperable del que en tinc un record, també insuperable: Esteve Duran, Mercè Vilaret, Anna BalletbóJosep M. BagetXavier Batalla… Amb Schaaff havíem de coincidir després en d’altres espais de relació i també a la Diputació de Barcelona on va formar part del Jurat del Premi Miramar de Televisions Locals. Ens ha deixat una gran persona, un millor docent i alhora un professional i un defensor de la televisió pública sense parangó i sense el qual tampoc podria entendre’s la televisió en català i d’aquell iniciàtic Circuit Català de TVE percussor de la TV3. Descansa en pau Sergi…!

 • Dijous 5 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“Reconquerir Montjuïc” (El Periódico)
“La UE es blinda amb controls per evitar una onada de covid de la Xina” (La Vanguardia)
“La rebel·lió interna submergeix en el caos als republicans dels EUA” (El País)
“Fora de temps” (El Punt Avui)
“Els alts funcionaris es revolten contra el govern espanyol” (Ara)
“Ja està tot a punt” (Diari de Sabadell)

Fa un any ja de la reforma laboral tan criticada per l’oposició que adduïa que tindria efectes molt perniciosos sobre l’ocupació. Si fem un primer balanç de la llei a un any vista, observarem que des de la seva entrada en vigor, a despit de les moltes dificultats per les quals estem travessant, a Espanya s’ha reduït l’atur i la temporalitat. Atribuir-ho solament a la bondat de la llei, seria un greu error. Menystenir-ho també. Cal tenir-ho ben present.

 • Divendres 6 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“Putin ordena una treva pel Nadal ortodox” (El Periódico)
“Putin declara una treva unilateral de dos dies que Ucraïna rebutja” (La Vanguardia)
“Ucraïna desconfia de la treva nadalenca anunciada per Putin ” (El País)
“Alto al foc unilateral” (El Punt Avui)
“Putin declara una treva de 36 hores pel Nadal ortodox” (Ara)

Diada de Reis que en el calendari profà marca la fi de les festes nadalenques. La màgia d’aquests dies quedarà superada demà per la contundència dels fets. Mentre, que els Reis ens sigui benignes i que si més no ens deixin altes dosis de paciència i de capacitat per anar superant els entrebancs que en el camí anirem trobant.

 • Dissabte 7 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“El 43% dels divorcis amb fills pacten custòdia compartida” (El Periódico)
“El Rei avala l’alça de la despesa en defensa per la ‘brutal’ amenaça russa” (La Vanguardia)
“Putin trenca la seva pròpa treva amb atacs a l’est d’Ucraïna” (El País)
“Units pel català” (El Punt Avui)
“Maragall i Colau, millor i pitjor alcalde per als barcelonins” (Ara)
“El Taulí i el Clínic impulsaran el 3D” (Diari de Sabadell)

Avui, al sortir de casa i observar embadalit la lluna primera lluna plena de 2023, no m’he pogut estar de rememorar uns versos que el poeta i glosador mallorquí Miquel Àngel dedica precisament a la Lluna plena:

Què és de clara aquesta nit,
que una llum ben tota sola
dels niguls surt i agombola
un miratge exquisit.

Sé què vull, què necessit;
vull un xut de nit en vena,
amarar-me de serena,
estirar-me a descansar,
i poder-te respirar
alenant la lluna plena.

 • Diumenge 8 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“Els mascles alfa entren en crisi” (El Periódico)
“Catalunya, Melilla i Ceuta centren el focus gihadista a Espanya” (La Vanguardia)
“Europa busca treballadors” (El País)
“Quadrar el cercle” (El Punt Avui)
“Collboni s’avança en una ajustada cursa per Barcelona” (Ara)

Després de tants dies d’anades i tornades amb els principals carrers plens de llum de música, costava anit fer-se a la idea de que el temps de la màgia per excel·lència s’havia acabat i que demà haurem de tornar a la realitat de cada dia que, en el camp polític equival a dir a una intensificació de la batalla política, i que en el camp social el retorn dels problemes als quals cal fer front, que mai no han deixat d’existir però que aquests dies han  quedat periclitats per mor d’una atmosfera plena de bones paraules i desitjos, però excessivament buida de fets, de continguts.


 • Dilluns 9 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“8.000 menors s’operen a l’any per estètica” (El Periódico)
“Milers de manifestants bolsonaristes assalten els centres de poder de Brasil” (La Vanguardia)
“Assalt a la democràcia al Brasil” (El País)
“Suspens en educació sexual” (El Punt Avui)
“Assalt a la democràcia brasilera” (Ara)

La democràcia, tot i les seves imperfeccions, continua essent el millor sistema de governança. La democràcia, com ahir mateix vàrem poder constatar altra volta al Brasil, està en risc sobretot per l’acció dels populismes de dreta extrema disposats a fer el que calgui per derrotar-la. Ronald Trump va marcar, fa dos anys, el camí a seguir al resistir-se a acceptar els resultats sorgits de les urnes i animar als seus a envair la seu del poder popular: el Congrés. Bolsonaro, seguia els seus passos marxant del país per evitar fer un traspàs de poder a Lula tal com corresponia i animant als seus a manifestar-se i a reclamar una acció dels militars que sortosament no s’ha produït. Cal i caldrà estar molt atents… Els populismes s’aprofiten de les situacions de crisi com les actuals per fer guanys i imposar el seu pensament contrari a les llibertats que diuen defensar.

 • Dimarts 10 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“El Govern central incentiva els contractes als més grans de 45 anys” (El Periódico)
“Lula pren les regnes amb el desallotjament exprés del campament golpista” (La Vanguardia)
“Els poders democràtics del Brasil sufoquen l’assalt golpista” (El País)
“19-G d’unitat” (El Punt Avui)
“Lula crida al Brasil a unir-se per salvar la democràcia” (Ara)
“El curs es reprèn amb 450 professors més al Vallès” (Diari de Sabadell)

Ha començat a circular a través de determinades xarxes socials la falòrnia que l’empresa INDRA, encarregada d’assistir informàticament al recompte de vots en ocasió de processos electorals, podria manipular els resultats de les properes eleccions legislatives espanyoles a favor del PSOE. Una acció impossible de consumar, atès el procediment garantista i la transparència que presideix tot el procés de recompte de vots i transmissió de dades des de cadascun dels col·legis electorals. No deixa de cridar l’atenció que la propagació d’aquesta falòrnia coincideixi amb que el PP no hagi condemnat encara els fets greus esdevinguts fa uns dies al Brasil quan bolsonaristes envaïren les principals institucions sobre les quals s’assenta la democràcia brasilera.

 • Dimecres 11 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“L’hidroducte amb Marsella centrarà la cimera de Barcelona” (El Periódico)
“La inflació s’enquista” (La Vanguardia)
“Els líders del ‘procés’ demanaran la seva absolució arran la reforma penal” (El País)
“França demana a Espanya més control fronterer de la migració” (El Punt Avui)
“Aragonès rebrà Sánchez i Macron, i ERC s’hi manifestarà en contra” (Ara)

Repicar i anar a la processó. És l’impossible que ERC ha decidit superar en ocasió de la cimera hispanofrancesa que se celebrarà a Barcelona el proper 19 de gener. Així, mentre la formació política ha decidit donar suport a la manifestació convocada contra la cimera, el Govern –també d’ERC– no només ha declinat enviar-hi cap representació sinó que, per contra, el president Pere Aragonès ha acceptat la invitació que des de La Moncloa li ha estat cursada i tindrà cadira a la cimera. Hem entrat en any electoral i això fa que del Govern es recuperi l’esperit que era tan habitual en la política catalana de fa uns anys del sí però no, per tal de satisfer a tiris i troians i treure’n rèdits electorals. Els temps, però, han canviat i res ja no és com abans del ‘procés’…

 • Dijous 12 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“El Suprem revisa el delicte de sedició contra Puigdemont” (El Periódico)
“Llarena ja estudia retirar l’acusació de sedició a Puigdemont” (La Vanguardia)
“La majoria progressista fa president a Conde-Pumpido” (El País)
“Revisió d’ofici” (El Punt Avui)
“El candidat de Sánchez presidirà el Constitucional” (Ara)
“Sabadell està de moda però li falta oferta de lloguer” (Diari de Sabadell)

Amb la culminació del procés de renovació del Tribunal Constitucional, es recupera la normalitat d’aquesta institució, després dels bloquejos als quals l’havia sotmès la dreta judicial amb el suport de la dreta política i mediàtica. En aquest context, l’anomalia judicial més greu a hores d’ara en termes qualitatius, continua essent l’atrinxerament dels populars en un CGPJ que té el mandat caducat des de fa quatre anys. Aquells que tan s’omplen la boca de defensar la Constitució, són els mateixos que no tenen cap mena de mirament de vulnerar-la quan els convé.

 • Divendres 13 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“Jutge si advocats eviten l’ús de polseres contra maltractadors” (El Periódico)
“El Govern central creu provat que el procés no s’ha despenalitzat” (La Vanguardia)
“El jtge retira la sedició però no la malversació contra Puigdemont” (El País)
“Llarena no en té prou” (El Punt Avui)
“Llarena aposta per extradir Puigdemont amb la malversació” (Ara)

Algú va dir que el procés havia acabat. No sé si el procés ha acabat o no. El què sí sé és que els processistes –siguin pocs o siguin molts– continuen activament mobilitzats, disposats a mantenir i defensar les legítimes posicions que defensen. A favor ajuda la ferma actitud de Puigdemont a Waterloo i Brussel·les. A la contra, l’obsessió del jutge Larena d’extradir-lo. La setmana vinent, amb la cimera francoespanyola a Barcelona, tindrem ocasió d’avaluar altra volta l’estat de la qüestió quant al processisme i la seva capacitat de mobilització.

 • Dissabte 14 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“El Govern central tem que la decisió de Llarena li compliqui els plans a Catalunya” (El Periódico)
“El Govern central creu que Puigdemont podria ser extradit aquest any” (La Vanguardia)
“Vox tira endavant les seves mesures antiavortistes a Castella i Lleó” (El País)
“Deprimides” (El Punt Avui)
“Aragonès i Illa s’arremanguen per pactar pressupostos” (Ara)
“Sequera crònica” (Diari de Sabadell)

Diuen els que diuen entendre-hi que aquest cap de setmana es produirà un canvi radical en el temps des d’un punt de vista meteorològic. De fet, segons la saviesa popular, la setmana dels sants barbuts (que és la propera), és la més freda de l’any. D’aquesta manera, la baixada de temperatures que s’anuncia estaria en consonància amb la tradició. El què no hi està és el clima polític que cada dia que passa s’enrareix una mica més amb l’avantatge, això sí, de poder comprovar fins a quin punt la dreta i la dreta extrema s’estimen i si cal s’alien. Un fet que la ciutadania haurà de tenir molt en compte en les properes conteses electorals si no vol assistir a un decrement en la defensa dels drets socials –i també polítics– de la ciutadania.

 • Diumenge 15 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“Totes les mirades posades en Tik-Tok” (El Periódico)
“Trias es posa al capdavant en la batalla per l’alcaldia de Barcelona” (La Vanguardia)
“Senyals d’alarma per les democràcies del món” (El País)
“Prou feminicidis” (El Punt Avui)
“El luxe ocupa l’Eixample” (Ara)

Sóc poc donat en aquestes meves entrades diàries, a parlar dels meus o de mi mateix, com ho faré ara. La vida, bé que ho sabem, ens té reservats cops inesperats. I des de divendres, a nosaltres, ens ha canviat arran l’ictus que va patir l’Olga. En desconeixem a hores d’ara l’abast de la lesió i conseqüències. En tindrem tota la informació demà. De moment, temps tenim per anar-nos preparant per tal de continuar sense defallença davant qualsevol escenari dels molts que són possibles. Sortosament, l’afectació de l’ictus no ha arribat a funcions com la parla i la vista i està plenament conscient i orientada.


 • Dilluns 16 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“La cimera de BCN posa a prova el pla de Sánchez amb Catalunya” (El Periódico)
“El Govern central exigeix a Castella i Lleó que compleixi la llei de l’avortament” (La Vanguardia)
“El Govern exigeix a Castella i Lleó que paralitzi el pla contra l’avortament” (El País)
“Els 55 crims del 2022” (El Punt Avui)
“Els cercadors arraconen el català a internet” (Ara)

Encetem la setmana dels sants barbuts en la que, a més del fred intens, políticament també serà intensa. Una setmana en la que tindrà lloc la cimera francoespanyola a Barcelona (amb els corresponents actes de protesta i manifestació) i de la que haurem de veure quins resultats tangibles se’n deriven. D’altra banda, caldrà està atents a les relacions entre ERC i PSC quant a l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya. Aragonès i Illa s’hauran d’arremangar més les mànigues encara, si volen assolir un acord que els permeti presentar-se amb tota la dignitat davant dels seus.

 • Dimarts 17 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“Sense pis fins els 35” (El Periódico)
“El PP rectifica i ara diu que no aplicarà el pla antiavortament de Vox ” (La Vanguardia)
“Gènova pressiona a Mañueco perquè rectifiqui per evitar dany electoral” (El País)
“Cap a més restriccions” (El Punt Avui)
“La ultradreta marca la campanya amb l’antiavortament” (Ara)
“Les obres de remodelació de la Casa Duran van amb retard” (Diari de Sabadell)

Els populars no sabien o no volien saber amb qui se l’estaven jugant. Es tractava de governar fos com fos, encara que fos amb pactes de govern amb la dreta extrema de Vox. Estaven segurs que podrien controlar la situació. El pla antiavortista de Castella i Lleó ha destapat la caixa dels trons i, a partir d’ara, el PP haurà d’acostumar-se als exabruptes dels seus socis que aprofitaran qualsevol escletxa per fer soroll i col·locar-se en primera fila mediàtica. Mentre, Feijóo, ha optat per fer mutis pel foro esperant que el temporal amaini i les aigües tornin a mare, la qual cosa ja no passarà, com a mínim, fins després de les eleccions municipals.

 • Dimecres 18 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“El pla de l’eixample divideix el govern municipal” (El Periódico)
“Les deficients connexions entre Espanya i França marcaran la cimera” (La Vanguardia)
“Vox dona un ultimàtum al PP per aplicar el pla antiavortista” (El País)
“La fiscalia ho afina” (El Punt Avui)
“La Fiscalia va més enllà que Llarena per extradir Puigdemont” (Ara)

La imatge de bon estadista que Sánchez està donant fora d’Espanya no es correspon amb la que aquí té. I tot per què els indubtables progressos socials que s’han produït aquests darrers anys queden tapats per les fake news i, sobretot, per la pressió que exerceixen la dreta política, judicial i mediàtica espanyola. L’electorat, però, sempre acaba tenint la raó i cal esperar que aquest respondrà com correspon en les properes eleccions generals. Des de Felipe González, mai no havia tingut Espanya un president de Govern que generés tan carisma i respecte a fora per part dels seus col·legues.

 • Dijous 19 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“Hospitals covid de Catalunya, buits per falta de personal” (El Periódico)
“França i Espanya segellaran una aliança com a socis privilegiats” (La Vanguardia)
“La resposta a la guerra és una Europa poderosa de veritat” (Emmanuel Macron) (El País)
“Més xocs, menys morts” (El Punt Avui)
“Front comú energètic de Sánchez i Macron” (Ara)
“La tradició perviu” (Diari de Sabadell)

Els uns diran que tot continua igual que abans i amb la mateixa força. Els altres que el souflée s’està desinflant. Però compte, que com sempre passa, ni els uns ni els altres tindran tota la raó. La cimera francoespanyola de Barcelona s’està celebrant quan escric aquestes ratlles, en un clima de normalitat institucional mentre que, al carrer, uns milers –molts segons unes fonts, no tants segons altres–  legítimament i pacíficament es manifesten ciutadans que enarboren la bandera de l’independentisme, disposats a seguir bregant per a una Catalunya independent. Però els uns i els altres han de saber que sense diàleg, negociació i pacte, allà i aquí, Catalunya continuarà balancejant-se a mans dels vents polítics que en cada moment més bufin. I digueu-me el què vulgueu, però així no es fa un país

 • Divendres 20 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“Amics per Europa” (El Periódico)
“Sánchez i Macron s’alien a Barcelona per una Europa més sobirana” (La Vanguardia)
“Macron i Sánchez s’alien davant un moment ‘crític’ per a la UE” (El País)
“Encara hi som” (El Punt Avui)
“Espanya i França es conjuren per anar a l’una a Europa” (Ara)

Xifres de manifestants xiuladors a banda ahir, en ocasió de la cimera francoespanyola a Montjuïc, el cert és que l’independentisme va mostrar la seva pitjor cara: la de la divisió. Quant es persegueix un somni –i la independència de Catalunya a hores d’ara ho és–  no valen divisions i menys encara enfrontaments que només beneficien a l’adversari polític.

 • Dissabte 21 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“Sis milions d’espanyols tenen insomni crònic” (El Periódico)
“ERC amenaça de retirar el suport a Sánchez si Illa no vota els pressupostos” (La Vanguardia)
“Alemanya s’enroca i evita cedir els seus tancs a Ucraïna” (El País)
“Barreres laborals” (El Punt Avui)
“Rodalies ha tingut 47 incidències greus al mes el 2022” (Ara)
“Cineastes de premi” (Diari de Sabadell)

Aquells que anit vàrem assistir al concert de l’Orquestra Simfònica del Vallès a La Faràndula, gaudirem d’un vespre simfònic excepcional. En el programa, el reclam del popular Bolero de Ravel que d’alguna manera eclipsava les altres tres peces que conformaven el programa i, molt especialment, la primera, el poema simfònic –curull de sensacions– per a orquestra Libertadores d’Óscar Navarro, un jove compositor nascut a Novelda el 1981. Es tracta d’una obra d’una gran qualitat i exigència, tant musical com gestual, perfectament interpretada per la Simfònica del Vallès que, en aquesta ocasió, estava dirigida per Andrés Salado. El programa es completava amb els no menys sorprenents Concert per a contrabaix i orquestra de l’uruguaià Efraín Oscher (1974) (amb Edicson Ruíz com a solista) i el poema simfònic Sensemayá del mexicà Silvestre Revueltas (1899-1940).

 • Diumenge 22 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“La burocràcia copa el 40% de la jornada dels metges” (El Periódico)
“Malalts de covid persistent se la juguen amb teràpies no provades” (La Vanguardia)
“L’avortament de nou en el centre del debat polític” (El País)
“Reciclem massa poc” (El Punt Avui)
“Com convertir Catalunya amb una potència audiovisual” (Ara)

Molt fred. Molt més que no pas seria normal, encara que estiguem en la setmana dels sants barbuts. Però és que el concepte de normalitat –també en climatologia- ha deixat de tenir sentit. Res ja no és normal…


 • Dilluns 23 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“Petits propietaris de pisos surten del mercat de lloguer” (El Periódico)
“L’H2Med portarà hidrogen des de Barcelona a Alemanya ” (La Vanguardia)
“El PP ofereix avui un pacte perquè governi el més votat” (El País)
“La factura elèctrica serà més transparent” (Teresa Rivera) (El Punt Avui)
“El gaseoducte BarMar d’hidrogen verd arribarà fins a Alemanya” (Ara)

Com més ens acostem a les eleccions del mes de maig (municipals arreu i autonòmiques en alguns indrets) més creix la tensió política. Es tracta, per part de la dreta i de la dreta extrema de portar les coses a l’extrem, de fer molt soroll, per tal d’evitar que els avenços socials evidents que s’han anat implantant els darrers anys, surin.

 • Dimarts 24 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“La pugna PSOE-Podem bloqueja reformes clau” (El Periódico)
“Collboni deixa el govern de Colau per disputar-li l’alcaldia sense lligams” (La Vanguardia)
“Polònia lidera una coalició per pressionar Berlín i donar tancs a Kíiv” (El País)
“L’enèsim intent” (El Punt Avui)
“ERC s’obre a estudiar el Quart Cinturó per salvar els pressupostos” (Ara)
“Un sostre on refugiar-se” (Diari de Sabadell)

Setmana de fred i de neu… Setmana també de vagues en dos sectors emblemàtics com ho són la sanitat i l’ensenyament. Sorprèn que amb el temps que ha passat des que van ser anunciades, no s’hagin atès positivament les reivindicacions que metges i mestres varen presentar fa mesos. Temps hi ha hagut per asseure’s en una taula i assolir acords. L’actitud ara del Govern de traslladar la responsabilitat de tot plegat al PSC per no donar el seu suport als pressupostos, sona massa a excusa de mal pagador. Digui el que es digui des d’ERC i es miri com es miri, la ronda del Vallès, en el seu tram Terrassa – Sabadell, és una necessitat indefugible, al marge que calgui cercar altres alternatives i solucions que facilitin la mobilitat dels ciutadans que, en qualsevol cas trigaran molt en arribar. Només cal recordar que entre ambdues ciutats que sumen més de 400 mil habitants, a banda de la C-58, no disposen de cap més via de comunicació directa entre elles que no sigui la N-150 que al seu torn només disposa solament d’un carril d’anada i un altre de tornada.

 • Dimecres 25 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“Alemanya enviarà els seus tancs a Ucraïna” (El Periódico)
“Alemanya cedeix i enviarà els seus propis tancs Leopard a Ucraïna” (La Vanguardia)
“Alemanya i EUA es disposen a lliurar tancs a Ucraïna” (El País)
“Pressió a Espanya” (El Punt Avui)
“Alemanya autoritza l’enviament de tancs Leopard a Ucarïna” (Ara)

Dia que comença amb menys fred que no pas ahir, però que ho fa amb tres vagues que afecten a la sanitat, a l’ensenyament i a la mobilitat susceptibles “d’escalfar” més encara l’ambient polític. És evident que ens trobem ja en plena cursa electoral i fins com a mínim les eleccions municipals, sovintejaran les protestes que posaran negre sobre blanc els incompliments a promeses fetes sobretot des dels governs municipals i autonòmic. Prometre ha estat de sempre un recurs fàcil d’utilitzar més que no pas el d’aplicar allò que s’ha promès que es faria i no s’ha fet. I és que hi ha situacions que venen de lluny i que pel què sembla van més lluny encara.

 • Dijous 26 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“Un mort i un ferit greu en un atac a dues esglésies d’Algesires” (El Periódico)
“El malestar de metges i docents esclata als carrers de Catalunya” (La Vanguardia)
“Occident obre una nova fase quant al suport a Kíiv a l’enviar tancs” (El País)
“Clam pels serveis” (El Punt Avui)
“El Parlament evidencia el fracàs dels pressupostos” (Ara)
“A Sabadell no, a la Mola sí!” (Diari de Sabadell)

El conflicte bèl·lic derivat de la invasió de Putin a Ucraïna ara farà un any, tendeix a agreujar-se després de la decisió occidental de dotar amb més armament i amb més tancs als ucraïnesos en la defensa del seu territori. La reacció de Putin és imprevisible i a aquesta acció occidental pot oposar una reacció que podria fins i tot passar per la utilització d’armament nuclear. És evident que a Putin no li assisteix a hores d’ara cap raó que avali la seva ‘operació especial’ sobre Ucraïna. Però que això sigui així no vol dir que des d’occident no s’hagi d’apostar per les accions diplomàtiques més que no pas per les bèl·liques que se sap com comencen però que sempre es desconeix com i on acaben.

 • Divendres 27 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“El gihadista d’Algesires es va radicalitzar a les xarxes” (El Periódico)
“Aragonès accepta la ronda B-40 per facilitar que el PSC voti els pressupostos” (La Vanguardia)
“L’ocupació aguanta en màxims malgrat el repunt de l’atur al final de 2022” (El País)
“Aragonès cedeix” (El Punt Avui)
“ERC cedeix amb la B-40 per forçar el sí del PSC als pressupostos” (Ara)

M’haureu de permetre que avui torni a parlar del llibre que sobre l’Antoni Dalmau president de la Diputació de Barcelona en el període 1983-1987. I és que ahir vaig veure les darreres galerades abans que entrin a màquines i que d’aquí uns dies les puguem veure en forma de llibre imprès que serà presentat el proper 15 de febrer. Des que en vaig rebre l’encàrrec per part de la Diputació de Barcelona hauran passat solament nou mesos. El repte m’ha suposat un gran esforç i dedicació que dono per ben usats pel fet que m’ha permès explicar la feina ingent que des de la institució es va portar a terme per reconvertir-la en un ens intermedi al servei dels ajuntaments.

Dissabte 28 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“BCN blindarà el passeig de Gràcia amb càmeres de videovigilància ” (El Periódico)
“L’executiu reformarà la llei del ‘només sí és sí’ per l’allau de crítiques” (La Vanguardia)
“Ucraïna demana als seus aliats que li enviïn ja 24 caces” (El País)
“Juga el PSC” (El Punt Avui)
“Collboni plega i el PSC s’oposa a Colau des de del govern” (Ara)
“Què són les creus de terme” (Diari de Sabadell)

Solament fa uns mesos, quan la calor es feia notar d’allò més, els ‘gurus’ de l’economia pronosticaven una tardor econòmicament nefasta que, alhora, comportaria un augment considerable de l’atur. Sortosament les coses no han anat com ens deien que anirien i així, una part de la munició de la dreta ha quedat en pólvora mullada. Això no treu que els problemes més punyents que pesen sobre la ciutadania, a despit de les mesures adoptades pel Govern, hagin trobat remei. Al contrari. En molts casos s’han agreujat pel fet que mentre hi ha qui ha fet grans guanys arran, n’hi ha molts d’altres que han vist com els seus recursos econòmics disminuïen. D’aquesta manera, una vegada més, els guanyadors són els de sempre.

 • Diumenge 29 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“Un abisme econòmic entre pares i fills” (El Periódico)
“ERC dona via lliure a Aragonès per pactar el pressupost amb el PSC” (La Vanguardia)
“Arriba la revolució de la intel·ligència artificial” (El País)
“ERC fica la banya al referèndum pactat” (El Punt Avui)
“Governs contra les xarxes socials” (Ara)

De sobra sabem que en política, el no més absolut és el pas previ al si sense massa explicacions. S’ha demostrat altra volta en les relacions entre ERC i PSC. Fa uns mesos, ERC assegurava que amb els socialistes no pactarien mai els pressupostos. Aquesta setmana hem vist com el Govern d’ERC ha acabat acceptant que la força dels 35 escons en el Parlament és la que és i ha tingut de cedir a una de les exigències que posaven els socialistes per pactar amb ERC: la ronda del Vallès. Demà veurem si els socialistes es mantenen fort en la defensa de les dues altres condicions que posaven al Govern per donar suport als pressupostos (ampliació d’El Prat i Hard Rock) o, contràriament, les matisen.


 • Dilluns 30 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“Trias va al capdavant però segueix la pugna a quatre a Barcelona” (El Periódico)
“Les noves sancions contra Rússia amenacen d’encarir el diesel” (La Vanguardia)
“La majoria del Constitucional rebutja limitar la llei de l’avortament” (El País)
“8.647 menors en acollida” (El Punt Avui)
“500 menors tutelats esperen una família que els aculli” (Ara)

Sabadell s’ha distingit de sempre pel nombre i qualitat de les persones que practiquen l’esport així com pels èxits que han assolit. I d’entre els esports que es practiquen a la ciutat, avui són la natació i l’atletisme els que s’emporten les principals medalles, tal com abans ho havien fet el futbol, el handbol, el bàsquet i el hoquei sobre patins. En aquest context, tres sabadellencs formen part dels equips que l’entrenador de l’equip estatal masculí de handbol Jordi Ribera ha conformat darrerament amb un èxit indiscutible. Ahir mateix finalitzava el darrer mundial de handbol en el que l’equip estatal es feia amb la medalla de bronze. A l’equip tres sabadellencs: Aleix Gómez (que per culpa d’una inoportuna lesió no l’ha pogut jugar), Ian Tarrafeta i Dani Fernández.

Dimarts 31 de gener de 2023

Els titulars de la jornada:
“Els canvis de vivenda es tripliquen a l’àrea de BCN” (El Periódico)
“Sánchez insta a endurir les penes per agressió sexual malgrat Podem” (La Vanguardia)
“La reforma del ‘només sí és sí’ obre una fissura en la coalició” (El País)
“Infiltrats” (El Punt Avui)
“Xoc frontal entre el PSOE i Podem per a la llei del ‘només sí és sí)” (Ara)
“El futur depèn dels polígons: facturen 2.000 milions a l’any” (Diari de Sabadell)

La secretària general d’ERC Marta Rovira va ser entrevistada ahir per la RAC1. La coversa amb Jordi Basté va ser llarga i va posar de relleu la diferència –les diferències— que avui hi ha en l’independentisme català el qual, si vol aconseguir èxits li cal una unitat de criteri i d’acció que avui no té.