Si hem de fer cas a les cròniques resulta que el congrés Mobile World Congress (MWC) fet a Barcelona ara fa més d’un mes, va veure’s coronat per un gran èxit que, al seu torn, va quedar reflectit en el volum de negoci que dins i fora del congrés es generà, amb efectes que fins i tot arribaren a la nostra ciutat que, per a uns dies, va veure com s’ocupaven pràcticament totes les places hoteleres disponibles. No era aquesta la primera ocasió en què això passava, ja que els establiments hotelers sabadellencs actuen sovint de sobreeixidors dels de Barcelona que, en ocasió d’esdeveniments congressuals i/o esportius de caràcter excepcional, no tenen capacitat suficient per atendre tota demanda que acaben desviant a establiments hotelers ubicats en ciutats properes. És d’aquesta manera que els hotels sabadellencs viuen en part gràcies a l’acolliment que fan de persones foranes que per turisme o per negoci han de passar uns dies a la Ciutat Comtal i allà no hi troben l’allotjament que busquen, sigui per manca de disponibilitat o sigui per raó de preu.

Tot i ser conscients de que bona part de les places hoteleres de la nostra ciutat les ocupen pernoctants que en el millor dels casos creuen que s’hostatgen a les afores de Barcelona, aquest fet ens obre alhora l’oportunitat que quan els visitants marxin sàpiguen que han passat la nit en una ciutat propera a Barcelona amb personalitat pròpia. Vist des d’aquest punt de vista, el MWC haurà estat una altra ocasió perduda per situar Sabadell en el mapa als ulls del visitant que haurà marxat tal com quan va arribar: és a dir sense saber res de nosaltres. No és que la nostra sigui una ciutat que excel·leixi pels seus atractius turístics capaços de captar l’atenció del visitant, atès que més aviat disposem d’un patrimoni arquitectònic escàs quant a quantitat, a despit que només la visita a l’edifici modernista del carrer de Gràcia propietat de la Fundació Antiga Caixa de Sabadell 1859 (FACS) mereix la pena. Però tot i això, no és menys cert que gaudim d’un patrimoni cultural (musical, artístic, esportiu…) que nosaltres mateixos minusvalorem.

És hora de ‘passar’ de complexos, de treure pit i de posar-nos a treballar per captar visitants. Tanmateix hauríem d’aconseguir que qualsevol persona que ens visiti per la raó que sigui, sàpiga que Sabadell és una ciutat amb centres d’interès ben diversos en forma de patrimoni arquitectònic o d’instal·lacions singulars, com és el cas, per exemple, de l’Observatori Astronòmic del Parc Catalunya, del Museu del Gas, de l’Institut de Paleontologia Miquel Crusafont o de la Pista Coberta d’Atletisme; equipaments, per cert, únics a Catalunya tant per activitat com per prestigi. En qualsevol cas, allò que mai no hauria d’escapar de l’atenció dels nostres visitants és que, a més d’una oferta comercial de primer ordre, ens enorgullim de poder gaudir d’una excel·lent oferta cultural de la que en són bona mostra les temporades d’Òpera, de Concerts Simfònics, de Música de Cambra i de teatre.

Des de fa uns mesos des de l’Ajuntament s’ha començat a posar fil a l’agulla en aquesta direcció de promocionar la ciutat; una promoció que, dit sigui de passada, no només ha de ser externa sinó que també interna. Es tracta en qualsevol cas, que una vegada hem enfilat l’agulla no perdem passada…

Publicat a Diari de Sabadell, el 6 d’abril de 2017