Al campus de Leioa de la Universitat del País Basc, s’acaba de celebrar un acte en defensa de la llibertat i de les llibertats. Els rectors de les universitats espanyoles acaben de signar un manifest en el qual, entre altres coses, es reclama la col•laboració, el diàleg i el consens de tota la societat basca a favor de la ferma defensa de la vida, de la llibertat i de la democràcia. El rector de la Universitat del País Basc, en l’emotiu discurs que tancava l’acte, no va estar-se de reconèixer que ell tenia por. Por a la pèrdua de les llibertats de pensament; por a caure sota el pes del terrorisme; por a la pèrdua dels valors democràtics. I va reclamar, de manera contundent, que era hora de què ningú no mirés cap a una altra banda davant determinats fets i esdeveniments que es venen repetint al País Basc.

Mentre això passava, a l’exterior de l’edifici de la Universitat en el qual els rectors estaven reunits, una gernació de persones es manifestaven en contra de l’acte que congregava 52 dels 61 rectors de les universitats que actualment hi ha a Espanya. Els manifestants mantenien una actitud provocadora i, alhora, exhibien diverses pancartes, la majoria de les quals qualificaven de feixistes els rectors i les autoritats reunides.

Però, a aquestes alçades, ja ningú no ens pot enganyar. Perquè sabem prou bé qui són els feixistes. Tot plegat perquè quant hi ha qui crema llibreries, qui està disposat a fer de la violència la seva única raó i possibilitat de defensar les seves idees, qui boicoteja qualsevol iniciativa cívica i pacífica destinada a denunciar una situació de coerció i d’opressió als demòcrates, no ens queda cap dubte en relació a qui són els feixistes i a qui no plauen les llibertats democràtiques.

L’actitud dels rectors demostrada al signar un manifest de Leioa, hauria de tenir continuïtat en l’actitud decidida del conjunt de la societat i saber dir que ja n’hi ha prou i que només a través del diàleg, l’entesa entre les persones és possible.

Publicat a El Periòdic d’Andorra, el 18 de febrer de 2001