Fa un any escrivia aquí mateix que “encara que més lentament del què hauríem volgut, amb el pas del temps la Creu Alta ha millorat en tots els ordres i sentits. I això gràcies sobretot –afegia–, a la constància i a la perseverança dels seus habitants, canalitzada i catalitzada a través de l’Associació de Veïns”. Avui em ratifico en aquella meva afirmació-constatació, més quant des de fa uns mesos els creualtencs hem inscrit el barri en el mapa d’estacions de la xarxa ferroviària de Catalunya, la qual cosa ens ha proporcionat –a més d’una millora notable quant a la disponibilitat d’un transport públic que en pocs minuts ens connecta amb la resta de la ciutat, amb poblacions veïnes, amb la UAB i amb Barcelona– una major projecció identitària. L’amplitud d’horaris i la freqüència de pas de trens per la Creu Alta que ens ofereix el Metro del Vallès –i que segons s’assegura augmentarà en el curs dels propers anys– posa, d’altra banda, al nostre abast una oportunitat immillorable d’oblidar-nos del cotxe sobretot quan es tracta de ‘baixar a Barcelona’ a fer alguna gestió, a gaudir de les diverses i inesgotables possibilitats culturals que “el barri marítim de Sabadell” ofereix o, simplement, anar a “ramblejar”…, una pràctica que certament està molt bé de mantenir.
L’oferta del Metro del Vallès s’ha sumat a la d’altres comunicacions que en transport públic podíem establir des del barri amb el nostre entorn territorial més immediat i, alhora, constitueix un estímul més per apostar pel transport col·lectiu, sempre més tranquil, més sostenible i saludable, i si fem números, també més econòmic que no pas el cotxe privat. Si recapitulem ens adonarem que en matèria de transport públic, a tocar mateix de casa els creualtencs disposem de tres estacions de ferrocarril (dues del Metro del Vallès i una de rodalies de Renfe de Sabadell Nord que actua d’intercanviador), d’un bus exprés (l’e-1) que és directe al nus de comunicacions de La Sagrera (malgrat que, en aquest cas, té uns horaris molt limitats), i d’un nombre elevat de línies d’autobusos urbans i interurbans que passen i tenen parades al barri.
Però com que no només de bones comunicacions i d’equipaments de qualitat podem viure, bo serà ressaltar un altre ‘capital’ del qual els creualtencs disposem que contribueix a millorar la nostra qualitat de vida i que també ens passa massa desapercebut. M’estic referint a la facilitat que per raó de proximitat tenim quan es tracta de gaudir del ric rodal, preuat patrimoni natural del que disposa el barri i la ciutat de Sabadell. ¿Voleu també que en aquest cas fem una llista ràpida de possibilitats per viure’l? Doncs, au!, aquí la teniu: La Creu Alta limita, a l’est, amb el Parc fluvial del Riu Ripoll; un entorn natural singular que ens ofereix un munt de possibilitats amb i que al seu torn ens obre l’accés a d’altres indrets d’una bellesa sorprenent, tals com el Torrent de Colobrers (amb els degotalls i la Font de la Tosca), els frondosos boscos de l’ermita de Togores (amb la que els creualtencs hi mantenim una llarga i estreta relació per ser una partida que pertanyia a la parròquia de Sant Vicenç de Jonqueres abans de l’annexió a Sabadell el 1904), el Torrent de Ribatallada o el Parc perirurbà de La Salut…, per citar solament alguns dels possibles.
I si no voleu baixar al riu, tenim l’opció de marxar cap el nord del barri i a no massa minuts de casa, a banda i banda de la carretera de Matadepera, hi trobarem el Bosc de Can Deu (dissortadament malmès per les ventades de fa quatre anys i mig i que es troba en procés de regeneració) i el Parc Agrari de Sabadell (que val la pena recórrer ara que ens trobem en plena primavera). I si tampoc aquesta opció ens acaba de seduir, una mica més a prop, tenim els indrets i racons amb encant que ens proporcionen el sistema de parcs urbans que és conformat pel Parc Catalunya i la Font de Can Rull, el Bosc (o bosquet) de la Concòrdia, el Parc del Nord (amb estació final del Metro del Vallès), el Parc del Torrent de la Romeua, el Parc d’Odessa i encara, una mica més enllà en direcció sudoest, el Parc de Can Gambús des d’on ens podem arribar fins al Castell de Can Feu recentment i feliçment recuperat per la ciutat, a tocar mateix de l’estació de Can Feu/Gràcia del Metro del Vallès.
Comptat i debatut: la Creu Alta és una de les millors –pels creualtencs sens dubte la millor!– de les opcions possibles per viure a Sabadell. Tenim un barri tranquil i acollidor amb un entorn urbà i natural envejables, amb bons equipaments públics i privats i amb una xarxa de comunicacions molt potent mitjançant el transport públic…
Publicat al número 31 del Diari de la Creu Alta. Una publicació que té com a característica principal que apareix una sola vegada a l’any, sempre en motiu de la Festa Major del barri (18-20 de maig de 2018).
Comentaris recents