Mes d’agost peculiar el que estem vivint. Peculiar –per no escriure estrany- en molts ordres i més sentits. Veiem-ho. No és habitual, per exemple, que el mes d’agost ens sigui tan plujós i fresc com aquest any ens està resultant. Cert és que malgrat algunes persones agraïm aquesta ‘anormalitat’ agostina, d’altres, i amb tota justícia, troben a faltar que la canícula (“període d’unes quatre a sis setmanes que comprèn una part del juliol i una gran part de l’agost, durant el qual sol fer molta calor”, segons resa el Diccionari general de la Llengua catalana) es deixi de punyetes per fer honor al seu nom amb comportaments plenament caniculars. En contrast, mentre aquí ‘patim’ un agost atípic, no manquen punts del planeta en els quals la sequera és més greu que mai.
Tampoc és habitual que en un període curt de temps es produeixin els accidents i incidents aeris que s’han esdevingut darrerament per causes certament ben diverses. I això quan ningú no ha de dubtar que la seguretat aèria és cada dia que passa més elevada. Com tampoc és comú que en un mes qualsevol de l’any coincideixin desaparicions de personatges populars com les que s’han produït enguany; desaparicions que per la popularitat dels personatges tenen un impacte major sobre la ciutadania, i particular en les persones -que com és en el meu cas-, les havíem incorporat en la banda visual de les nostres vides. És el cas, per exemple, de la Lauren Bacall que a despit de la seva vàlua artística indubtable que es posava de relleu a Cayo largo, Com casar-se amb un milionari, o Assessinat a l’Orient Express, mai no podrem deixar d’associar a una altre figura mítica del cinema: Humphrey Bogart. Però sobretot és el cas també de Robin Williams que recordarem com a actor amb una gran multiplicitat de cares, i sobretot pels seus papers brillants a la Senyora Doubtfire, a Good Morning Vietnam, a El club dels poetes morts o a El Rei pescador. Bacall i Williams ens deixen en qualsevol cas un llegat cinematogràfic de primer ordre, i una empremta personal que ha de quedar fixada amb lletres d’or en la història de la filmografia.
Però per raó de proximitat i per la transcendència que el cas tindrà, el què possiblement sobresurt més d’aquest inestable agost són les conseqüències polítiques –però també ètiques- de la confessió que Jordi Pujol ens feia el divendres 25 de juliol, i que al marge de les consideracions interessades que es puguin i es vulguin fer, va posar de manifest el comportament hipòcrita de la societat catalana en el seu conjunt, a l’haver desviat durant tan de temps la mirada davant indicis clars de comportaments polítics pocs ètics (per utilitzar paraules suaus) que al seu torn posaven al descobert trames de mentides i de complicitats que d’una manera o d’una altra, per acció o per omissió, planaven -i possiblement encara planen- damunt la vida política del país. Els casos Filesa i Palau de la Música Catalana, per citar només una de les primeres trames i una de les darreres, en serien uns bons exponents. Sigui com sigui, el cas Pujol no hauria d’impedir ara que el país continuï el seu camí que l’ha de portar a decidir quin és el futur que volem. Perquè una cosa són els comportaments personals o col·lectius no ajustats a bones pràctiques polítiques i a la corrupció en les seves més diverses formes, i l’altra el dret que assisteix a qualsevol col·lectivitat a poder-se expressar lliurament quant al seu futur. Clar també que sobre qui recau –o hauria de recaure- la major responsabilitat que aquest objectiu pugui assolir-se són els partits polítics mateixos que massa sovint es mostren més preocupats per mantenir i/o augmentar les seves quotes de poder al preu que sigui, que no pas per escoltar i interpretar correctament les demandes que des de la societat els arriben.
Ho hem escrit en més ocasions: la política troba el seu ple sentit en la voluntat de poder servir a la ciutadania. No pas en servir-se de la ciutadania per mantenir poder i honors…
Em recorda un bon amic que el prelat i diplomàtic francès Charles Maurice de Talleyrand-Périgort (París, 1754-1838) va escriure que “en política, el que es crida és més important que no pas si és veritat”. Per pensar-hi!
Ja ho sabem, les alteracions del clima són freqüents i dramàtiques en molts casos, perquè, per molt que es vagi dient, ningú no posa remei a les actuacions que causen l’escalfament del Planeta. I diuen que si ara en hi poséssim potser notarien els beneficis els nostres besnéts, o ves a saber quan en el futur.
Ja sabem que les coincidències de la mort de persones-personatges són això, coincidències, casualitats.
Però el que no sabem si ho sabem mai, és què ha produït el tsunami Pujol. I aleshores ningú em pot privar de deixar volar la imaginació i jugar a l’especulació.
Amb algú ens preguntàvem aquests dies per què no es va anar tibant més del fil quan va saltar a la llum el cas Banca Catalana. Manca de recursos investigadors? Pacte polític entre els cridats a l’hemicicle? “Jo t’aturo la investigació si tu et mantens en el catalanisme moderat i pactista amb nosaltres”? “No t’amoïnis que aquests fiscals els tenim controlats, però portat bé que si no…”. “D’acord, d’acord, però vosaltres tampoc abuseu gaire que jo també puc filtrar alguna informació que us escaldaria”.
Tot això és possible… i encara més podríem especular, que l’estiu és propici a la novel·lació.
I qui ho sàpiga que m’ho digui, però com ha estat així de sobtat que el Molt Denigrable es deixés anar en confessió pública els pecats? per salvar els caps dels fills i immolar-se ell en un acte d’amor patern? Perquè el o els partenaires dels pactes de la seva època li han demanat que complís els acords i que frenés els deliris independentistes del seu partit tot tornant al catalanisme moderat? Perquè encara tenen més asos a la màniga? Perquè… Ja m’aturo. Repeteixo: aquests dies és fàcil que la imaginació voli un pèl massa.
I que consti que jo, tot i ser antimite i antilíder per convicció, sempre havia dit que en Pujol era un gran estadista, un gran hàbil… La qual cosa res no té a veure, ara que hi penso, amb que mai hauria posat les mans al foc respecte a la seva honestedat, després que el cas Banca Catalana el cobrís d’una boira que difonia aquesta qualitat.
Rellegint els teus encertats comentaris d’estiu he vist que seguim coincidint amb moltes coses, fins i tot en alguna foto: http://blocs.mesvilaweb.cat/xcapdevila/?p=175363