Han passat una setmana entre nosaltres. Demà retornaran als seus països d’origen. Han visitat Madrid, València, Albacete i Barcelona d’entre altres ciutats. Ho han fet amb il·lusió i amb emoció. Ells són més de tres-cents brigadistes internacionals que lluitaren, durant la Guerra Civil espanyola, al costat de la República en favor de la llibertat i la democràcia i contra les forces de la reacció i del feixisme. Ha passat segurament massa temps abans no ens decidíssim a donar-los les gràcies i el Congrés de Diputats, com a gest, els atorgués la nacionalitat espanyola. I aquests dies l’han vingut a recollir.

Llàstima que “problemes d’agenda” impedissin que el president del Govern, que la ministre de Justícia, que el president i el vice-president primer del Congrés de Diputats, que l’alcalde de Madrid –curiosament tots ells del PP–, rebessin als brigadistes. Sort que el sabadellenc Joan Marcet, que ostenta la vice-presidència segona del Congrés de Diputats, va saber estar a l’alçada que les circumstàncies exigien, els va rebre en el Congrés, els va atendre i els va adreçar –segons que diuen les cròniques– unes emotives i sentides paraules d’homenatge. No podia ésser d’altra manera.

Costa molt de comprendre que un acord del Congrés de Diputats, que vincula a l’Estat, no meresqués un respecte i atenció superior per part de les màximes autoritats de l’Estat. Costa d’entendre que, encara avui, costi fer públic homenatge a aquells que ara fa seixanta anys no dubtaren en fer cas als seus ideals, deixar les seves famílies i amics i venir a lluitar en defensa de la llibertat i la democràcia.

Publicat a El 9 Nou, l’11 de novembre de 1996