He de reconèixer que cada quatre anys, quan s’inauguren uns Jocs Olímpics d’estiu i a través del televisor assisteixo a la cerimònia d’obertura o a algunes de les proves esportives programades, m’envaeix una sensació d’emoció i de melangia que indefectiblement em retorna als intensos records d’uns dies inoblidables de finals de juliol i començaments d’agost d’ara fa just 24 anys, quan Barcelona hostatjà la 25na. edició dels Jocs Olímpics de l’època moderna. Uns jocs, aquells, que han passat a la història com uns dels millors, tant per la qualitat de les instal·lacions que els van acollir, com per l’alt nivell organitzatiu assolit, com per l’atractiu de Barcelona i la impressionant mobilització ciutadana que va fer que els espais on es desenvolupaven les competicions es veiessin animats per un públic ansiós de donar suport als esportistes i de passar-s’ho bé gaudint de la màgia d’aquells instants.
Durant els dies dels Jocs, Barcelona va lluir les seves millors gales, fins el punt que foren diversos els comentaristes esportius estrangers que no tingueren més remei que rendir-se als encants de la ciutat i de la seva gent. No es va cansar, el llavors alcalde de Barcelona Pasqual Maragall, de repetir una i mil vegades que els Jocs constituïen una ocasió única per situar la capital de Catalunya en el mapa del món. I a fe que ho vàrem aconseguir. Només cal sinó veure i viure la capacitat d’atracció que des de llavors té la Ciutat Comtal i amb ella també Catalunya.
Clar que si els Jocs de Barcelona foren coronats per l’èxit no va ser per un mer producte de l’atzar. Molt al contrari. Milers de persones –moltes d’elles d’una manera anònima– treballaren de valent perquè els Jocs no fossin uns més, ja des d’abans de la nominació a Lausanne de Barcelona com a ciutat olímpica aquell també memorable 17 d’octubre de 1986, quan, la gent, sense haver de ser convocada per res ni per ningú, sortí espontàniament al carrer i manifestar la seva alegria. Ressonen encara dins el meu cap les paraules que Pasqual Maragall adreçà a la delegació que l’acompanyava poc després de la nominació: “Em diuen que Barcelona és ‘l’hòstia’ i que la ciutat sencera ha sortit al carrer!”. No existien, ni xarxes socials, ni telèfons mòbils ‘intel·ligents’ capaços de transmetre la intensitat d’un dia molt llarg que va acabar a Montjuïc amb els salts d’un Pasqual Maragall exultant, en una altra imatge que també ha quedat fixada en la memòria i en la història.
Una de les claus de l’èxit dels Jocs de Barcelona va raure, com he escrit més amunt, en el treball precís dels milers de persones que professionalment es dedicaren tant al muntatge dels Jocs mateixos com a la transformació urbanística de la ciutat. Ho fou també la mobilització de milers de persones que en la seva condició de voluntaris olímpics transmeteren als visitants la imatge d’una ciutat i d’un país moderns, capaços de conquerir qualsevol projecte per ambiciós que fos. Però la vertadera clau de volta fou la unitat d’acció institucional –encara que en ocasions fos conquerida a empentes i rodolons– entre l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona sota el lideratge de Maragall. No endebades Felipe González, en aquells moments president del Govern espanyol, definí a l’alcalde de Barcelona com la ‘gota malaia’. Sempre he pensat que al govern espanyol no li plaïa que Barcelona hostatgés uns Jocs Olímpics abans que ho hagués fet Madrid, com tampoc a la Generalitat de Catalunya li plaïa gens ni mica el protagonisme de Pasqual Maragall en detriment del de Jordi Pujol.
Ja llavors costava acceptar que allò que “era bo per Barcelona, també ho era per Catalunya i per Espanya” (Pasqual Maragall dixit). De ben segur que si s’hagués acceptat i entès, la història recent del país –el d’aquí i el d’allà–, s’estaria escrivint d’una forma molt diferent a com s’està escrivint ara.
Publicat a Diari de Sabadell, l’11 d’agost de 2016
Hola Joan.
A mi, que sempre he estat una persona “poc esportiva”, també se’m barreja aquesta mena d’emoció i nostàlgia de la Barcelona’92 cada vegada que hi ha uns JJOO. Per tant, comparteixo la teva anàlisi i també la conclusió de que si aquell esperit maragallà s’haguès mantingut viu les coses ara podrien ser diferents. Tot i amb això, aquelles reticències de l’espanyol Gonzàlez o aquelles gelosies del català Pujol també eren un presagi del que era és i serà Espanya i del que era i és (i em temo que serà) CDC, CiU o el PDC.
Quan la nominació del 86 (ja fa 30 anys!) jo treballava a la TVE i recordo perfectament que era a la cabina on rebiem el senyal d’Eurovisió amb una cinta preparada per gravar el moment i reproduir-lo després (aleshores les tecnologies eren més lentes i analògiques); la caixa de la cinta va volar pels aires entre crits d’alegria de tots els que erem allà: “Tindrem feina al menys fins al 92” va dir algú, perquè en aquell moment, acabada de nèixer TV3, el futur del “Circuït Català” de TVE era una incògnita.
Per cert, la sortida al carrer dels barcelonins no va ser tant espontània el dia de la nominació. Televisió Espanyola (i no pas TV3, la qual cosa ja demostrava el poc entusiasme de la Generalitat pel tema) havia muntat un gran dispositiu a la Plaça de Catalunya des d’on es feia un programa especial per seguir la decisió del COI. I això és el que va concentrar una munió de gent, que va esclatar d’alegria i va oferir les imatges d’una ciutat al carrer que van donar la volta al món. Aquest és un detall que no ha passat a la història, com tantes altres petites heroicitats de la primera televisió catalana que varem tenir.
Bon estiu, amic.
*Cordialment*
Xavier Capdevila
Coordinador àrea Carreres Professionals
xavier.capdevila@lavinia.tc
Molt bé Joan, m’ha agradat molt tot això dels Jocs Olímpics del 92, dels nostres Jocs Olímpics, jo no ho sabria dir millor. Comparteixo tots els sentiments que expresses, jo també m’emociono quan veig quelcom relacionat amb ells. Com si fos ara, em ve al cap un vespre quan vam anar a les Fonts de Montjuïc amb un P. Maragall i N. Serra pletòrics donant la notícia. Vaig tenir la sort i el goig de poder assistir a l’inaguració amb la meva petita família, les meves filles que tenien de 7 i 9 anys ho recorden també amb alegria i emoció: l’encesa del pebeter, l’entrada dels jugadors, la Fura dels Baus i un llarg etc. Sempre explico, que per mi va ser l’acte més impressionant en molts anys. Coincideixo amb tu quan menciones els diferents motius possibles per els quals les olímpiades dels 92 van resultar un èxit i van donar la volta al món.
Avui Barcelona és una ciutat volguda i visitada per mil.lions de persones, tant que estem a punt de morir en l’intent, perquè el tema del que jo anomeno turisme indiscriminat, ens està golpejant de manera insistent. Estic dins alguns moviments veïnals i de districte, sovint en parlem, sé que és complicat posar-hi sol.lució, però és urgent, el govern municipal s’ha de posar les piles, no n’hi ha prou en dir que ho tenen present, cal actuar i buscar conscens en tots els àmbits.
Potser em desvio, segurament caldria un monogràfic, a mi em preocupa i molt. Veig, observo, escolto…, em veig capaç d’aportar alguna petita idea.
Gràcies, a reveure i bon estiu Joan.
Isabel O.
Hola Joan!
Pasqual Maragall… En Pasqui, segons els meus fills… La “gota malaya” segons en Felipe González… La mosca collonera segons jo mateix…
Aquell clima no plaent que es va crear entre governs, espanyol, català i barceloní va ser en aquell cas i en molts d’altres semblants aquella força que esperona i porta resultats… Tornarà a passar algun dia que forces de diferent tarannà empenyin el carro i el desencallin? Tan de bo que sí! pacientment i optimista així ho espero… Bon estiu a tothom!
Et vull agrair els dos darrers “apunts” del bloc: els veins del 3r. i el record dels JJOO. M’han fet repassar, reviure i recordar moltes coses, que sempre va bé i més quan hom té un cert temps per pensar-hi. Mercès. Molts records!
Ramon
Et vull agrair els dos darrers “apunts” del bloc: els veins del 3r. i el record dels JJOO. M’han fet repassar, reviure i recordar moltes coses, que sempre va bé i més quan hom té un cert temps per pensar-hi. Mercès. Molts records!
Ramon