El programa europeu Life que, d’entre altres accions pretén la reintroducció de l’ós bru en els Pirineus, es troba instal·lat en la polèmica continuada alhora que àmpliament qüestionat per determinats sectors de la població pirinenca. En especial per aquells que habiten en les comarques en les quals el grup de plantígrads es mouen amunt i avall, a cavall de la frontera catalano-francesa. Fa pocs mesos es va portar a terme entre els habitants de la Vall d’Aran un referèndum per tal de conèixer l’opinió dels aranesos en relació a la bondat o no de la presència de l’ós en les seves contrades. El resultat no admetia massa discussió entorn el posicionament dels aranesos quan a la presència de l’ós. Un sol municipi, dels nou que formen la Vall, va pronunciar-se a favor de la reintroducció de l’ós. La resta varen mostrar-se, de forma aclaparadora, contra la continuïtat del programa.

No és gens fàcil per als que no vivim en les contrades pirinenques o per als que la base del nostre suport econòmic no es troba en les terres, camps i boscos de la serralada, disposar de tots els elements —emocionals o no— que entren en joc a l’hora de pronunciar-se a favor o en contra del programa comunitari que persegueix la reintroducció de l’ós bru en els Pirineus. I això a despit que, en la distància, cadascú tingui el seu particular punt de vista i la seva personal opinió estructurada, molt possiblement, en aspectes tan poc científics com ho són les simpaties o antipaties envers l’animal en qüestió o les opinions que puguin haver-se recollit entre els que treballen i viuen en les comarques en les quals els óssos tenen establert el seu hàbitat. El cert és, però, que de mica en mica s’ha anat creant un clima contrari a la renovada presència de l’ós en els Pirineus. Un indret que també cal recordar-ho, l’havia acollit fins fa només unes poques dècades.

Es compleixen ara tres anys de l’inici del programa i és temps de decidir sobre el futur del programa Life. Seria desitjable que les autoritats a qui correspongui prendre la decisió, no es deixessin portar per les actituds apassionades dels uns o dels altres i que avaluessin els pros i els contres del programa destinat a fer possible el retorn d’una espècie animal a un  territori que havia estat el seu i del qual l’acció violenta de l’home va foragitar. Darrera l’ós es mouen interessos no sempre suficientment perceptibles i potser l’ós és una anella més del necessari equilibri ecològic d’un territori que cada vegada caldrà mimar i protegir més.

Publicat a El Periòdic d’Andorra, el 25 de juny de 1998