• Dilluns 1 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“El 70% dels boscos catalans arrosseguen 40 anys d’abandó” (El Periódico)
“Els dubtes econòmics ja alenteixen el mercat immobiliari” (La Vanguardia)
“Els alts secrets seguiran ocults 50 anys prorrogables” (El País)
“Terra de xefs” (El Punt Avui)
“Alerta pels accidents mortals de ciclistes amb cotxes” (Ara)

No comença pas bé aquest mes d’agost, tradicionalment mes de vacances. D’una banda el cas Villarejo que continua posant de relleu les burdes maniobres orquestrades des de l’Estat amb l’ànim de combatre l’independentisme en l’època que el Govern d’Espanya estava a mans del PP. I malgrat tot el què s’està sabent, res ni ningú mou fitxa encara ni demana perdó de res, ni tampoc cap instància judicial mou un dit per depurar responsabilitats del què va passar. De l’altra, la verola del mico expandeix els seus tentacles i provoca víctimes mortals i a Catalunya és on es comptabilitzen més casos. I per si no n’hi hagués prou, els tambors –timbals ja, potser–  insisteixen en pronosticar una tornada de vacances molt dura. I a sobre ni plou, ni la pluja té anunciada la seva presència per a les properes setmanes. Tot plegat fa que els que marxen de vacances ho facin amb l’ànim una mica encongit sense voler pensar en la tornada i els que ja les han fet estan a veure-les venir. Tan de bo els mals auguris dels pronòstics l’errin… I és que l’esperança és el darrer que cal perdre…

  • Dimarts 2 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“Estalvi d’energia obligatori” (El Periódico)
“El pla d’estalvi inclou apagar aparadors de nit i rebaixes a l’AVE” (La Vanguardia)
“Estats Units mata a Ayman al-Zawahiri, líder d’Al Qaeda” (El País)
“Secrets de 50 anys” (El Punt Avui)
“Les morts per calor es doblen al juliol” (Ara)
“Un dia amb els ADF” (Diari de Sabadell)

Deu ser qüestió d’edat, però cada dia que passa tinc més la sensació –i tan de bo fos només una meva sensació!– de que ens anem quedant amb menys referents, amb menys veus doctes que com la de l’acadèmic i economista Emilio Ontiveros que ahir ens va deixar, tenen la capacitat i coneixements suficients per analitzar la realitat amb el major rigor possible. I mentre ens quedem orfes de veus lúcides, creixen les veus crispades, prenyades de demagògia, que sobretot s’aprofiten de la banalitat de les xarxes socials per propagar les seves populistes propostes sense sentit. I això a partir d’oposar-se per norma a tot el què pugui venir del govern, dels governs de torn. El darrer exemple, aquest mateix matí quan la indòmita Isabel Díaz-Ayuso ha declarat que ella –que la comunitat que ella presideix–  no aplicarà les mesures dictades ahir pel Govern d’Espanya amb l’objectiu de contribuir a l’estalvi energètic que des de la UE es reclama a tots els estats membres per a fer front d’una manera solidària a la crisi energètica derivada de la invasió de Putin a Ucraïna. L’argument exhibit per l’Ayuso per avalar el seu posicionament no podia ser més vulgar ni tampoc menys populista: les mesures proposades pel Govern d’Espanya –diu la senyora– “generan inseguridad” i espanten “el turismo y el consumo”, per acabar sentenciant que “Madrid no se apaga”. Viure per a veure!

  • Dimecres 3 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“L’ocupació es frena en el pitjor juliol en 20 anys” (El Periódico)
“Les patronals demanen més flexibilitat i ajuts en el pla d’estalvi energètic” (La Vanguardia)
“Pelosi desafia l’amenaça xinesa amb el seu viatge a Taiwan” (El País)
“Deixem de banda les batalletes” (Pere Aragonès) (El Punt Avui)
“La Xina inicia noves ‘operacions militars’ a l’estret de Taiwan” (Ara)

Fa pràcticament un mes –el 12 de juliol passat per ser més precisos– l’Observatori d’Energies Renovables de Catalunya (OBERCat) publicava el seu tercer informe corresponent a l’any 2021 del qual, ras i curt, es desprenia que Catalunya es troba molt lluny dels objectius de sobirania energètica renovable que s’haurien d’assolir el 2030. Tan lluny que si continuem amb el ritme de ‘creixement’ de les renovables a Catalunya, el 94% de l’energia renovable caldrà en aquella data ser importada de fora de Catalunya. El més curiós del cas –per dir-ho d’una manera suau–  és que el Decret Llei 24/2021 de 26 d’octubre de 2021 aprovat pel Parlament de Catalunya “d’acceleració del desplegament de les energies renovables distribuïdes i participades” l’únic que ha aconseguit fins ara és posar més traves al desplegament de les renovables a Catalunya… No sempre la culpa és de Madrid…

  • Dijous 4 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“A tots ens toca apretar-nos el cinturó” (Raquel Sánchez) (El Periódico)
“La legislació laboral dificulta aplicar el pla d’estalvi d’energia” (La Vanguardia)
“El PP aplaudeix la resistència al decret d’estalvi energètic” (El País)
“Sense gel” (El Punt Avui)
“L’empresariat reprèn el pols per l’ampliació de l’aeroport del Prat” (Ara)
“Falten voluntaris” (Diari de Sabadell)

“Què se n’ha fet d’aquelles flors,
fa tants dies?
Què se n’ha fet d’aquelles flors,
fa tant de temps?”

Són versos extrets d’una cançó de Pete Seeger que va a la dècada dels anys 60 del segle passat va popularitzar-se coincidint amb l’eclosió del Grup de Folk nascut al seu torn com a un fenomen més del moviment reivindicatiu de la Nova Cançó que ja comptava amb “Els setze Jutges”. Vés a saber perquè, o massa que ho sé, avui, mentre feia els meus exercicis habituals i rituals matiners, la rememorava i mentre mirava el cel i en una lliure interpretació de lletra de la cançó, m preguntava tanmateix què se n’havia fet de la pluja “que fa tant de temps” ha deixat de caure. La cançó en qüestió, es preguntava després què se n’havia fet de les noies que recollien les flors i la resposta era que havien anat a buscar els nois, la qual cosa donava peu a preguntar en aquesta ocasió què se n’havia fet dels nois que resultava que havien anat a una guerra de la que “mai no tornaran”, en una evident referència a la guerra del Vietnam. Pluja que ens manca, flors que ja no tenim, guerra que no voldríem: un conglomerat que aquest estiu tan estrany s’han alineat per posar-nos dvant l’evidència que tenim un escàs respecte envers el planeta i per les persones que l’habitem…

  • Divendres 5 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“Poble a poble contra la sequera” (El Periódico)
“Creix la petició de crèdits per poder arribar a final de mes” (La Vanguardia)
“Xina assetja Taiwan amb unes maniobres amb foc real” (El País)
“Infrafinançats” (El Punt Avui)
“El finançament autonòmic fa perdre 260 euros a cada català” (Ara)

El secretari general de l’ONU, António Guterres, considera, amb tota la raó, que és “immoral” que les empreses petrolieres i gasistes estiguin obtenint guanys rècord per mor de crisi energètica. I per això insta a tots els Governs a gravar els seus “beneficis excessius”. “Aquesta cobdícia grotesca –ha dit– està castigant les persones més pobres i vulnerables mentre destrueix la nostra única llar” que és el planeta. Tanmateix, el cap de les Nacions Unides demana als Governs de tot el món que gravin amb més impostos aquests “beneficis excessius” i facin servir el què han recaptat de més per donar suport “a les persones més vulnerables en aquests moments difícils”. Quanta veritat en tantes poques paraules!

  • Dissabte 6 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“La Xina castiga els EUA” (El Periódico)
“El Govern central admet que costarà aplicar el seu pla en bars i restaurants” (La Vanguardia)
“Xina suspèn relacions amb EUA en assumptes clau” (El País)
“Un país de botigues” (El Punt Avui)
“S’accelera el brot de verola del mico” (Ara)
“El nou símbol del passeig” (Diari de Sabadell)

Algú recorda aquests dies que fa uns 10 anys CiU criticava durament la inversió que el Govern tripartit presidit per José Montilla decidí fer en estacions dessaladores? Algú recorda que CiU apostava per invertir en la construcció d’un canal que des de França ens portés l’aigua del Roina que compraríem als francesos? Algú es pregunta en quina situació ens trobaríem avui si no disposéssim de les dessaladores, amb la sequera que patim que afecta a mig Europa? A la dependència energètica deguda en part al no avenç quant a les renovables per les moltes resistències i la manca de decisió de l’executi,  hauríem d’afegir ara la de l’aigua. Unes dependències que ben poc diuen -dirien- en pro d’un país que es vol modern i eficient. I per no burxar més aquí ho deixo i que cadascú en tregui les conclusions que consideri més oportunes.

  • Diumenge 7 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“És difícil un acord per modificar la sedició” (Miquel Iceta) (El Periódico)
“La renda dels joves cau al nivell més baix respecte a la dels pares” (La Vanguardia)
“Els talibans enfonsen l’Afganistà en la desesperança” (El País)
“Focs del segle XXI” (El Punt Avui)
“Al rescat del planeta” (Ara)

Aquest primer diumenge d’agost no es desperta precisament amb bones noticies. Molt al contrari. Els conflictes armats augmenten i tensionen el planeta ja sotmès a un estrés creixent a causa del canvi climàtic del que cada dia que passa n’anem percebent els efectes.


  • Dilluns 8 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“La Diputació de Barcelona va adjudicar sense concurs 14,3 milions per la covid” (El Periódico)
“El Govern central vol que les autonomies tanquin files amb el pla d’estalvi” (La Vanguardia)
“Divisió entre La Moncloa i Defensa pel trasllat d’agents del CNI” (El País)
“La guerra més bruta” (El Punt Avui)
“Les màfies de la marihuana es tornen més violentes” (Ara)

Les tempestes de la tarda d’ahir refrescaren l’ambient. Però ni aquelles ni les que s’anuncien per avui i pels propers dies, seran suficients per retornar a una certa normalitat que passi el què passi serà sensiblement diferent a la d’estius i dies pretèrits. Cal que ens hi anem acostumant i sobretot cal que de cada episodi se’n faci batalla política continuada a la cerca d’un grapat de vots.

  • Dimarts 9 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“Creixen les hores extres treballades i sense retribuir” (El Periódico)
“L’executiu no cedeix davant el PP i s’aferra al pla d’estalvi energètic” (La Vanguardia)
“Sánchez descarta ajornar el pla energètic a despit del rebuig del PP” (El País)
“Transport caòtic” (El Punt Avui)
“Ribera manté el pla d’estalvi energètic tot  i l’oposició del PP” (Ara)
“Les piscines es refan de la Covid aquest estiu” (Diari de Sabadell)

Acabo de llegir “Cartes a un jove polític” de l’Antoni Dalmau i Ribalta. Un perfecte compendi, a través de dotze cartes adreçades a un jove, del pensament del seu autor quant al país, a la política i els seus protagonistes. D’una de les cartes n’extrec aquest passatge: “El teu país és Catalunya (…), a ‘little country que ve de lluny i va més lluny encara’, com se sol dir fent conya de la manera que sovint té de presentar-lo en Jordi Pujol als forasters. De petit sí que ho és, i prou mancat de recursos naturals com per fonamentar qualsevol voluntat de progrés en l’esforç dels seus homes i dones”. Han passat vint anys des que aquestes paraules foren escrites i que avui, ateses les circumstàncies, adquireixen una renovada dimensió.

  • Dimecres 10 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“Els científics alerten sobre la inacció climàtica” (El Periódico)
“L’escorcoll a Trump agreuja la divisió als EUA” (La Vanguardia)
“Espanya s’asseca” (El País)
“Nova vida laboral” (El Punt Avui)
“L’escorcoll a la mansió de Trump encén els EUA” (Ara)

A despit que aquests dies de descans intento estar desconnectat del món, el cert és que no ho he aconseguit del tot i cada matí, durant la meva habitual passejada matinera, escolto les notícies. Les d’avui al món no deixen de ser malauradament menys preocupants que les de dies anteriors i les tensions no amainen. Més a prop, la qüestió de l’estalvi energètic ha encès un altre front de batalla del PP contra el Govern d’Espanya oposant-se a tot sense proposar res. No se que deuen pensar els socis europeus dels populars –en especial la presidenta de la Comissió Europea Ursula von der Leyen— quan aquests s’oposen a les mesures dictades pel Govern espanyol per forçar l’estalvi d’energia en previsió d’un hivern que pot ser molt dur, i no pas des d’un punt estrictament meteorològic, que potser també. Els populismes demagògics, amb Donald Trump al capdavant, estan fent dissortadament fortuna i res de bo no auguren. El futur, els futurs, sempre són complicats i ara, possiblement més que no pas mai.

  • Dijous 11 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“La primera gran apagada” (El Periódico)
“Trump aprofita l’escorcoll de l’FBI per encoratjar una altra insurrecció” (La Vanguardia)
“La UE alerta que el ‘pla Biden’ castiga al cotxe europeu” (El País)
“Vigilats pel termòmetre” (El Punt Avui)
“Seguiment desigual del decret d’estalvi energètic” (Ara)
“2022 bat rècords de temperatura” (Diari de Sabadell)

L’estada aquests dies al Pirineu aragonès i les excursions que fins ara hem fet sobre dimensionen més encara els efectes que les altes temperatures i sequera sostinguda tenen sobre els ecosistemes. Hi pensava, amb preocupació, mentre feia una de les meves passejades matineres i observava l’estat dels camps i dels boscos, després d’haver llegit, ahir, un informe d’un equip del CSIC que opina que aquest any assolirem el nefast punt de no retorn quant al futur –a la desaparició– de les 19 glaceres que encara subsisteixen al Pirineu.

  • Divendres 12 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“Alemanya reclama el gasoducte d’Espanya al nord d’Europa” (El Periódico)
“L’acord entre Espanya i Marroc desaccelera l’arribada d’immigrants” (La Vanguardia)
“Alemanya demana un gasoducte que uneixi Espanya i Portugal amb l’Europa central” (El País)
“Feixisme monumental” (El Punt Avui)
“El preu de la gasolina dona una treva” (Ara)

Olaf Scholz, canceller d’Alemanya proposa recuperar el projecte de transportar gas des de Portugal i Espanya, a través de França, camí cap a la resta d’Europa. Ho diu després que el seu país hagués apostat fa anys per una energia barata russa. Afegeix que disposar ara d’un gasoducte des de la península ibèrica “hauria contribuït massivament a relaxar la situació actual” i que “ara se’l troba a faltar” en una clara referència al MidCat, la connexió que devia unir les xarxes gasístiques d’Espanya i França i la resta d’Europa que va detenir-se el 2019 a Hostalric al ser considerada econòmicament poc avantatjosa i preferir la importació de gas natural rus. Tanmateix, el gasoducte comptava amb una forta oposició per part d’ecologistes catalans i francesos. La meva sàvia àvia deia sovint que mai no era una bona solució posar tots els ous en una mateixa cistella…

  • Dissabte 13 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“Commoció per Salman Rushdie” (El Periódico)
“Rushdie, ferit en un atemptat 33 anys després de la condemna a mort” (La Vanguardia)
“Espanya aposta per accelerar el gasoducte que demana Alemanya” (El País)
“10,3% d’encariment” (El Punt Avui)
“Salman Rushdie apunyalat en un acte a Nova York” (Ara)
“Un bestiari popular de referència” (Diari de Sabadell)

A punt estem de tancar les vacances d’enguany quan encara, malauradament, les temperatures són exageradament altes i la sequera persistent. A ningú li pot quedar cap mena de dubte quant al canvi climàtic que darrerament s’ha accelerat –hem accelerat–  al no fer cas dels molts avisos que la Terra ens enviava. Aquests dies hem vist boscos, prats i camps ressecs, rius que baixen normalment cabalosos ara amb ben poca aigua, pantans pràcticament buits… El panorama no és gens engrescador. Difícil preveure com seran les properes setmanes des del punt de vista meteorològic i quins els efectes d’aquestes altes temperatures que des de finals del mes de maig estem patint. Cert és que l’any 2013 vàrem tenir un estiu excepcional que es va allargar des de maig fins a finals d’octubre, però en cap cas amb temperatures tan altes i sostingudes com les d’enguany. Per avui s’anuncien fortes tempestes. En veurem el seu abast. I és que com cantava Raimon:

“Al meu país la pluja no sap ploure:
o plou poc o plou massa;
si plou poc és la sequera,
si plou massa és la catàstrofe.
Qui portarà la pluja a escola?
Qui li dirà com s’ha de ploure?
Al meu país la pluja no sap ploure.”

  • Diumenge 14 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“Contra l’odi” (El Periódico)
“La societat no ha estat generosa amb les víctimes del 17-A” (Josep Lluí Trapero) (La Vanguardia)
“És molt difícil governar Espanya si el PP no puja a Catalunya” (Alberto Núñez Feijóo) (El País)
“Boscos en expansió” (El Punt Avui)
“El negoci del luxe” (Ara)

Ho ha dit Feijóo des de les pàgines de El País i no li falta gens de raó. No es pot governar Espanya des de La Moncloa sense un suport electoral suficient dels populars a Catalunya. Clar que Feijóo no pot oblidar que ha estat el mateix PP que al llarg dels anys ha vilipendiat el capital que com a dreta que és disposava per la seva política d’animadversió envers Catalunya que, al seu torn, també ha estat la que ha contribuït més al creixement del sentiment independentista.


  • Dilluns 15 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“La llum puja a Espanya tres vegades menys que a Europa” (El Periódico)
“Interior redobla la lluita conta el gihadisme i les màfies de migrants” (La Vanguardia)
“Brussel·les apuja un 50% els fons al Marroc per controlar les seves fronteres” (El País)
“Versió catalana” (El Punt Avui)
“L’Afganistan s’enfonsa en la misèria un any després” (Ara)

Una afirmació que m’exaspera i que cada dia sentim a dir és que aquest estiu “hem retornat a la normalitat”. I això perquè parlar de normalitat tal i com estan les coses, amb canvi climàtic inclòs, em sembla una simple aberració. La pandèmia certament ens va treure d’una normalitat que havíem fet nostre pensant que érem els amos de l’univers. Però la postpandèmia està comportant canvis inimaginables el març de 2020 que estan canviant el món en tots els ordres i sentits.

  • Dimarts 16 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“La universitat obre el debat de les fusions” (El Periódico)
“La UE es despenja del rànquing d’universitats, mentre que la Xina avança” (La Vanguardia)
“El PP acordà per escrit amb el PSOE la reforma de la llei del Poder Judicial” (El País)
“Malalts pel canvi climàtic” (El Punt Avui)
“La sequera amenaça el 50% de la collita de l’oli d’oliva” (Ara)

Com pot ser, em pregunto ingènuament, que un document signat entre el PSOE i el PP pel qual s’acordava la reforma de la llei del Poder Judicial, signat el 21 d’octubre de l’any passat, no s’hagi conegut fins avui en què l’ha donat a conèixer el diari El País després que Alberto Núñez Feijóo n’ignorés expressament la seva existència diumenge passat a aquest mateix diari? És evident, en qualsevol cas, que si no s’havia fet públic el document és previsiblement perquè en ell s’hi altres acords, segurament no escrits, que no han estat complerts per part del PSOE que al cap i a la fi és qui ha acabat per filtrar-lo a El País. Coses de la política! I digueu-me mal pensat.

  • Dimecres 17 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“Impotència a les presons davant els gihadistes radicals ” (El Periódico)
“Ucraïna castiga la rereguarda russa a la península de Crimea ” (La Vanguardia)
“Brussel·les valora la proposta d’Iran veu proper el pacte nuclear” (El País)
“Estat d’alerta” (El Punt Avui)
“Borràs anirà al TC i a la justícia europea si no se la restitueix” (Ara)

Cinquè aniversari de l’atemptat terrorista que tingué per escenari les Rambles barcelonines i el passeig marítim de Cambrils. Les primeres autoritats del país en faran aquest matí un record públic amb un acte institucional que tindrà lloc al Pla de l’Ós. No hi faltarà ningú! Tant de bo aquesta fos la imatge d’unitat que els nostres polítics transmetessin a l’hora de resoldre els problemes pels quals estem travessant. Avui, però, toca –en justícia– retre record i homenatge a les víctimes d’aquells atemptats terribles i també a les persones que en resultaren damnificades, sovint massa oblidades per l’administració. Tant la d’aquí com la de l’Estat…

    • Dijous 18 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“L’emoció s’imposa en un 17-A crispat” (El Periódico)
“Una protesta torba l’homenatge a Barcelona a les víctimes del 17-A” (La Vanguardia)
“La UE prepara un pla per frenar la Xina i Rússia a Llatinoamèrica ” (El País)
“Ferides obertes” (El Punt Avui)
“El decret d’estalvi ja fa baixar el consum d’energia elèctrica” (Ara)

Mentre encamino els meus passos cap el Santuari de La Salut i l’ermita de Togores, escolto a Laura Borràs entrevistada a Catalunya Ràdio. El cinisme amb el que acompanya les seves respostes no té aturador. Talment sembla que visqui una altra realitat en la qual només ella té capacitat i raciocini suficient per pontificar i qualificar quant a actes i actuacions dels altres. Cap mena, ni avui ni mai, de reconeixement d’errors propis. El què va passar ahir en el decurs de l’acte institucional d’homenatge i record a les víctimes del 17-A al Pla de l’Ós, digui el que digui Laura Borràs, ho ha vist tothom.

    • Divendres 19 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“Immigrants nedant obren una via per arribar a Melilla” (El Periódico)
“El Govern central afronta la reforma del període de càlcul de les pensions” (La Vanguardia)
“Zelenski allunya l’expectativa de pau a Ucraïna” (El País)
“Tecnologia punta per viure millor” (El Punt Avui)
“França refreda el Midcat” (Ara)

A mesura que el mes d’agost avança i el final de les vacances s’apropa s’intensifica la batalla política, que no el debat. També la que afecta a les interioritats dels propis partits. En tenim la prova amb el què passa al PP quan el darrer president del partit Pedro Casado contradiu a l’actual Alberto Núñez-Feijóo o, a Catalunya, quan Laura Borràs aconsegueix dividir JuntsxCat en els que estan al seu favor i en els que hi estan en contra. És evident que vivim temps convulsos. Temps en els que les estratègies d’uns pocs intenten imposar-se com sigui a les d’uns quants. Temps en els que les veritats són escasses, també en política. I així ens van les coses…

  • Dissabte 20 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“BCN rep menys creueristes que abans de la pandèmia” (El Periódico)
“Foment vol reimpulsar l’ampliació del Prat amb una nova proposta” (La Vanguardia)
“Europa frega el 80% de reserves de gas en previsió d’un tall rus” (El País)
“PP. Propòsit d’esmena?” (El Punt Avui)
“Creix el risc de catàstrofe nuclear a Ucraïna” (Ara)

El “trumpisme” s’estén perillosament arreu amb capacitat de tapar les seves pròpies misèries a partir d’acusar als altres. També a Finlàndia, on la primera ministra, Sanna Marin, està essent assetjada contínuament per l’extrema dreta que ara li demana explicacions per haver participat en una festa amb amics on ¾segons ells afirmen¾  s’hi van consumir drogues. De res no han servit els desmentiments de la primera ministra que finalment s’ha vist obligada a fer-se un test de consum de drogues del que se’n sabrà el resultat la setmana vinent. Ser dona i a més jove també penalitza malauradament a Finlàndia.

  • Diumenge 21 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“El negoci dels estudiants” (El Periódico)
“Espanya lliurarà a Europa pel gasoducte Midcat” (La Vanguardia)
“El clima extrem irromp en l’agenda política espanyola” (El País)
“Parlar de consulta il·legal és un abús de llenguatge” (Alex Salmond) (El Punt Avui)
“L’exèrcit m’enviava un SMS cada setmana perquè m’allistés” (Joves russos) (Ara)

Que la natació a Sabadell és, amb permís del futbol, l’esport local per excel·lència ho sap pràcticament tothom. No endebades el C. N. Sabadell ¾el Club¾ ha estat des de la seva fundació el 1916, en una primeríssima línia de qualitat competitiva en pràcticament totes les disciplines esportives aquàtiques, tant a nivell nacional com estatal. La participació de l’equip masculí de waterpolo a la Champions League que vàrem conèixer ahir, contribuirà a fer créixer el prestigi que el club ja té arreu. No li falta raó a l’entitat quan amb orgull diu que “amb aquesta participació de l’equip masculí [a la Champions], sumat als èxits aconseguits en les altres seccions aquàtiques, el Club segueix apostant per convertir Sabadell en la capital europea dels esports aquàtics”. I és que certament poques ciutats a Europa no marítimes ¾si és que n’hi ha alguna— disposen d’un bagatge com el que Sabadell i el club atresoren quant a esports aquàtics


  • Dilluns 22 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“El possible bloqueig dels visats russos divideix la UE” (El Periódico)
“El sistema fiscal espanyol va al darrere de la UE a combatre la desigualtat” (La Vanguardia)
“Una bomb mata a la filla de Dugin, ideòleg del Kremlin” (El País)
“Ens cal tenir la direcció estratègica” (Gemma Geis) (El Punt Avui)
“Una denúncia per violació cada 12 hores a Catalunya” (Ara)

Alex Salmond, ex-primer ministre d’Escòcia, va passar per la Universitat Catalana d’Estiu de Prada. L’expectació era alta i les orelles de tothom ben obertes en l’espera del què pogués dir. Els que com jo no hi érem, hem tingut de recórrer a l’enregistrament que de la seva intervenció se’n va fer (https://youtu.be/nM_4LZuwsX8) per després repassar diversos mitjans de comunicació per veure’n com ho tractaven. L’exercici ha estat interessant ja que pels uns, pels mitjans més propers a l’independentisme, Salmond va avalar el camí emprés pel procés. Com a exemple citen, d’entre d’altres, aquests passatges: “No us reconeixeran fins que no feu la independència” i Catalunya és “una de les poques nacions a Europa que els seus drets internacionals no han estat reconeguts”. Pels altres, els més allunyats de l’independentisme, Salmond llençà dards contra el procés. I com a exemple reprodueixen expressions com aquestes: “un líder no pot deixar a mitges el seu pla” o “emparat per la llei o no, el més important és que un referèndum sigui pactat”. La conclusió senzilla i doble: la primera, que cap dels mitjans de comunicació ¾siguin indepes o no¾ falten a la veritat quant al que Salmond va dir en el decurs de la seva intervenció; de l’altra, que cada mitja de comunicació decideix lliurement potenciar la part del discurs que més li convé pel seu posicionament ideològic. D’aquí que si vols apropar-te als fets amb un cert rigor, millor serà que consultis diverses fonts…

  • Dimarts 23 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“Defensa prepara l’Exèrcit per a un futur de guerra robotitzada” (El Periódico)
“Rússia acusa una agent ucraïnesa de l’atemptat de Moscou” (La Vanguardia)
“Rússia acusa a Kíiv de matar a la filla d’un ideòleg de Putin” (El País)
“Igualtat pendent” (El Punt Avui)
“Creix el nombre d’hipoteques abans que s’encareixin” (Ara)
“Una hectàrea deixada de la mà de Déu” (Diari de Sabadell)

“Cal que el Govern de Madrid deixi de posar paranys i plantegi avenços palpables i immediats” i “cal que Jonqueres convidi a Salvador Illa a fer una crida conjunta a la societat civil catalana a participar en aquest recorregut [d’exigències a Madrid]. Perquè només s’abastarà la solució si el poble es fa seva aquesta empresa a manera de conquesta democràtica”. Ho acaba d’escriure Joan Tardà avui a El Periódico i com moltes vegades em passa quan el llegeixo, he de confessar que estic força d’acord amb les seves paraules perquè al meu entendre comporten l’exigència d’un diàleg intern a Catalunya que ara com ara no es dona. No es pot oblidar que, en vots, qui va guanyar les darreres eleccions a Catalunya va ser el PSC. Sense un diàleg franc i obert amb aquesta formació política a Catalunya –i aquí discrepo de l’opinió de Joan Tardà–, la taula de diàleg entre Governs, tot i ser molt important, està un xic handicapada. La unitat d’acció és sempre determinant quan estracta d’aconseguir avenços. Ho deixava també ben clar Alex Salmond en la seva intervenció a la UCE.

  • Dimecres 24 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“Sense indicis de pau” (El Periódico)
“La caiguda de l’euro davant el dòlar crea dubtes sobre Europa” (La Vanguardia)
“Europa treu el cap a la recessió després de sis mesos de guerra” (El País)
“Borràs contra tots” (El Punt Avui)
“El preu de l’energia es desboca per por que Putin tanqui l’aixeta” (Ara)

Cada dia que passa les notícies es tornen més alarmants i els tambors de la recessió i de les pitjors expectatives de cara el mes de setembre no deixen de retronar. Tot plegat desemboca en un clima de pessimisme que en res contribueix a calmar els ànims. No hi ha cap dubte que les coses estan molt complicades, però encara es complicaran més si governs i oposició no prenen consciència del què ens estem jugant. Ja n’hi prou de jugar a fer política. Hora és de fer-ne…

  • Dijous 25 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“El Govern i ERC negocien canviar en 15 dies el decret energètic” (El Periódico)
“Sánchez preveu reunir avui els vots per aprovar el pla d’estalvi d’energia” (La Vanguardia)
“Els socis d’investidura salven el decret d’estalvi d0energia de Sánchez” (El País)
“Mig any que ha canviat el món” (El Punt Avui)
“L’arribada de turistes supera el nivell prepandèmia” (Ara)
“Perill sobre rodes” (Diari de Sabadell)

Els populars titllen de frívol el pla d’estalvi energètic del Govern Sánchez. Un pla que ha merescut felicitacions a Brussel·les, fins i tot de membres del seu grup parlamentari a l’hemicicle comunitari. Frívol és en tot cas el posicionament del PP que sempre diu no a qualsevol mesura que el Govern proposi i s’oposa als relleus del Consell de Poder Judicial simplement perquè no pot imposar els seus candidats. El més paradoxal del cas és que aquesta actitud obstruccionista del PP els continuï donant rèdits electorals segons les enquestes.

  • Divendres 26 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“El turisme a BCN encara no arriba a xifres prepandèmia” (El Periódico)
“L’Executiu salva el pla energètic amb una àmplia majoria” (La Vanguardia)
“El consentiment explícit de les dones en el sexe ja és llei” (El País)
“Xoc per decret” (El Punt Avui)
“Alemanya resisteix i evita l’estancament” (Ara)

S’apropa el final del mes de les vacances i els mals auguris que d’arreu arriben fan pensar en una tardor molt dura a tots nivells. I malgrat tot sembla indicar que així serà, no pot evitar el pensar que no sempre els pronòstics es compleixen.

  • Dissabte 27 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“Èpica contra la crisi” (El Periódico)
“Espanya planeja formar militars ucraïnesos per lluitar contra Rússia” (La Vanguardia)
“42 dies atrapats en onades de calor” (El País)
“Estalvi domòtic” (El Punt Avui)
“Un de cada quatre municipis ja pateix restriccions d’aigua” (Ara)
“La policia tindrà drons per vigilar la Festa Major d’enguany” (Diari de Sabadell)

Entrem en el darrer cap de setmana del mes d’agost amb totes les alarmes derivades de la sequera enceses i sense previsions de que a curt termini es produeixin pluges que com a mínim l’amainin. Costa d’entendre que fins ara no es comencin a dictar normes i consells per propiciar l’estalvi d’aigua quan fa tantes setmanes que sabíem que aquesta situació en la qual estem podia arribar. Resa la dita que “val més prevenir que haver de curar”, una dita ben oposada a aquella altra que diu que “qui dia passa ant empeny” que és la que des de fa temps tendim a aplicar…

  • Diumenge 28 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“Verema primerenca contra el clima” (El Periódico)
“La crisi energètica dispara la factura del gas de milions de llars” (La Vanguardia)
“La tornada al cole es complica: nova llei i preus a l’alça” (El País)
“El foc no espera” (El Punt Avui)
“Nou curs. Incerteses: Inici avançat, català, nous currículums, vagues, inclusió” (Ara)

Aquest matí hem acomiadat a la meva cosina Maria Espel Brunet, la de més edat tant per part de pare com de mare. Se n’ha anat després d’una llarga vida i si ens atenem a les coses que ha fet, l’ha sabut gaudir amb plenitud. El seu marit, el Ricard, m’explicava que la Maria havia marxat de la mateixa manera que havia viscut: amb el somriure a la boca, l’ànim ben alt, el bon humor i donant consells als seus per quan ella ja no hi fos físicament. Clar que notarem la seva absència! Però el seu record serà per sempre més entre nosaltres. Que tinguis un molt bon viatge Maria!


  • Dilluns 29 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“La política catalana a examen” (El Periódico)
“Milers d’estudiants d’FP es queden als llimbs fins a finals de setembre” (La Vanguardia)
“La migració irregular a Europa creix a un ritme superior des de 2015” (El País)
“El més calent a l’aiguera” (El Punt Avui)
“Campanya de pressió contra els acadèmics independentistes” (Ara)

Darrer dilluns d’agost en el que es comença a notar, i força, el final de les vacances. La ciutat ha recuperat pràcticament el ritme de finals de juliol i, en el cas de Sabadell, es prepara per la Festa Major que arribarà el proper cap de setmana com una mena de torna de les vacances. Ens esperen ¾o almenys això ens diuen els experts¾ dies molt difícils. Així que millor ha de ser posar bona cara al mal temps.

  • Dimarts 30 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“Brussel·les prepara una reforma urgent del mercat elèctric” (El Periódico)
“Brussel·les ampliarà a tota la UE el model ibèric de tarifa elèctrica” (La Vanguardia)
“La crisi de l’energia força a la UE a activar mesures d’emergència” (El País)
“Nou urs, vella política” (El Punt Avui)
“Intervenció d’urgència de la UE per frenar el preu de la llum” (Ara)
“L’AP-7 en un embús” (Diari de Sabadell)

La recollida d’informació i documentació de la qual preciso per avançar en la escriptura de l’obra que m’ha estat encarregada per la Diputació de Barcelona sobre l’Antoni Dalmau i Ribalta que en fou el seu president en el període 1982-1987, em porta de nou a la ciutat d’Igualada que acaba de celebrar la seva Festa Major. Quan hi arribo, a despit que la festa acabà anit, em trobo amb una ciutat encara adormida, amb molt poca gent al carrer, bars tancats i amb el serveis municipals de neteja treballant de valent per tenir els espais ciutadans ocupats per la festa, nets i a punt per reemprendre l’activitat ciutadana. Tot plegat em fa pensar amb la Festa major de Sabadell que celebrarem la propera setmana i que d’alguna manera ja està condicionant la vida ciutadana amb l’Eix Macià tancat al trànsit que complica encara una mica més, la mobilitat interna. Tot sigui per la festa.

  • Dimecres 31 d’agost de 2022

Els titulars de la jornada:
“França cedeix i s’obre ara a l’alternativa del Midcat” (El Periódico)
“Sánchez i Scholz s’uneixen per convèncer França del Midcat” (La Vanguardia)
“Sánchez i Scholz pressionen per tal que Macron accepti el gasoducte” (El País)
“Més drets femenins” (El Punt Avui)
“La crisi del gas rus fa més rendibles les renovables” (Ara)

La noticia del dia, escassament reflectida en la portada d’alguns mitjans de comunicació escrits, la mort, ahir, del que fou el darrer president de la Unió Soviètica i pare de la ‘perestroika’ (reestructuració) i de la ‘glásnost’ (transparència), Mijail Gorbachov, que havia de rebre el 1990 el Nobel de la Pau per la política d’obertura que va practicar i per acabar amb la Guerra Freda. Tot un símbol d’un temps i d’un país que es fa rellevant avui amb els orígens que motiven la invasió russa a Ucraïna i que estan generant tanta inestabilitat política i econòmica.