Immersos com estem en tots els ordres i sentits en un calorós i xafogós estiu, podem caure fàcilment en la temptació de creure que els nostres són els únics problemes que en el món es donen. Però evidentment això no és pas així. Sense haver d’anar més lluny, la setmana passada, un nombre encara indeterminat d’immigrants que anhelaven arribar al seu nord llargament anhelat trobaven la mort al bolcar la barcassa en la qual viatjaven en condicions inhumanes. Les víctimes d’aquest nou naufragi s’han d’afegir a les més de dues mil que hom calcula han trobat la mort en la Mediterrània només des de començaments d’any. Un mar, per cert, que hauria de ser nexe d’unió entre pobles i ciutadans i que per contra ho és de separació i de discriminació.
En qüestió d’immigració, Europa, com en molts altres temes, està sobrada d’indecisions i mancada de polítiques. Els països membres de la Unió Europea, davant el fenomen migratori, reaccionen per separat i sempre en funció de si la qüestió els afecta de prop o no. Ho podem veure aquests dies amb la crisi oberta pels immigrants que malden per arribar al Regne Unit des de França. Com sempre, ha calgut córrer a prendre mesures coercitives per intentar resoldre la crisi encara que sigui momentàniament. I tot perquè no s’està disposat a pensar i treballar en solucions que haurien d’anar molt més enllà del control injust al qual es sotmet a les persones pel sol fet d’haver comés el ‘greu delicte’ de jugar-se la vida per conquerir-ne una altra de més digna. No és estrany, doncs, que continuem titllant d’il·legal la immigració que ens arriba de la riba sud de la Mediterrània. No ens adonem, o no ens volem adonar (que encara és molt pitjor), de l’abast de l’actual fenomen migratori, i sobretot de les causes que el provoquen i de les que les màfies se’n aprofiten enmig d’una alta impunitat.
“Ara que tant parlem de la crisi i de la seva negativa incidència en les nostres vides, és oportú recordar i comprovar les grans diferències i desequilibris que existeixen entre els països rics i els països pobres. (…). Diferències i desequilibris que només poden resoldre’s per la via de la solidaritat i de la cooperació [entre països] (..). La manca de polítiques de cooperació del nord amb el sud no fa més que accentuar, dia rere dia, les diferències existents. I només per això, si se’m permet la gosadia àdhuc des d’un plantejament estrictament egoista, es fa inajornable la posada en marxa d’aquestes polítiques (…) com a única resposta possible als molts problemes als quals cal fer front quan es tracta de superar el creixent desfàs entre el nord i el sud, entre països rics cada vegada usuràriament més rics, i països pobres cada vegada insolidàriament més pobres (…).
Potser cal recordar també que ningú no abandona el seu lloc d’origen perquè sí. Només s’abandona quan es fa voluntàriament o quan (…) per subsistir, per fugir de l’opressió política, la única sortida és emprendre una aventura que comença amb les llàgrimes de l’adéu i massa sovint acaba amb l’aparentment drama contradictori que s’estableix entre explotació i rebuig xenofòbic que desemboca amb atacs i amb víctimes innecessàries i sobretot injustes”.
El text que acabo de reproduir entre cometes, el vaig escriure en ocasió d’un dels meus primers articles regulars publicats a Diari de Sabadell, l’octubre de 1992. Vint-i-tres anys després, aquell text, amb ben pocs matisos, continua essent malauradament vigent.
El temps passa…, però els problemes subsisteixen i s’agreugen… Fins quan?
Joan:
Excel.lent!!!
Si, avui aquest article és viu encara…, i jo no tinc paraules!!!
El món cada dia està més deshumanitzat, els grans mandataris només pensen en enriquir-se i aquí a casa nostra només sabem mirar-nos el melic i llepar-nos les ferides.
Algú amb poc o molt poder farà alguna cosa???
Tant de bo!!!
A reveure!
Isabel O.
Bé, Joan, és trist, però és real el que dius al final que “El temps passa…, però els problemes subsisteixen i s’agreugen… Fins quan?”.
Però quan s’aborden aquests temes, que tristament van de pujada, em poso de molt mal humor. I em fan reflexionar: perquè un d’aquests refugiats o immigrants a Europa ha de tenir la vida que li ha tocat viure, i pitjor si acaba al fons de la Mediterrània, i jo he tingut que néixer a un país que, malgrat la crisi, encara vaig surant “a trancas y barrancas”? Quina culpa té aquest ésser humà d’haver nascut on ha nascut?
Per això em venen ganes de cridar “enderroquem les fronteres!!!”. No vull ni les fronteres que tenim, ni les que em puc trobar properament, segons vagi tot plegat. Quin cony de mania de mirar-se el melic i posar fre a la lliure circulació dels éssers humans! Que si papers i sense papers, que si legals i il·legals, que si Estat del benestar i Estat de la misèria i/o del crim contra els ciutadans.
No sé, però m’encenc. Barreres als que volen fugir de la misèria i/o de l’horror, negocis de les màfies dels llocs de sortida, negocis de les màfies dels llocs d’arribada, tractats com a ramat.
I des de l’utopia, per no allargar-me, cridar al món desenvolupat, al món espoliador dels recursos de les excolònies i dissenyador d’unes fronteres en funció de la conveniència del Tractat de Berlín o del tractat d’on sigui, que ha sigut més font de conflicte que font de pau i benestar, que es posi les piles i que treballin d’una vegada per retornar a aquests països que són a la cua del desenvolupament el que li han pres il·legalment. Perquè no ens oblidem, el Nord econòmic és el Nord econòmic perquè va espoliar i segueix espoliant les riqueses dels països del Sud econòmic. Aquest món en el que, encara que tard, ens ha tocat viure explota les riqueses mineres, imposa cultius industrials i condicions laborals molt degradants a través de les grans empreses transnacionals i no tant grans empreses dels nostres països. I els nostres governs, lacais de les multinacionals, fomenten les corrupcions de governs dictatorials o democràcies de cartró per tal que segueixin permetent l’explotació dels recursos d’Àfrica, Amèrica Llatina o el Sud i Sudest Asiàtic.
Sense embuts, la culpa de l’allau immigratori cap a Europa o Estats Units al continent americà és de la mateixa Europa i dels Estats Units. I ocm sempre, la moneda de canvi de la tist situació són les milers de vides que mal arriben a les nostres contrades o acaben al fons del mar.
És real i molt trist el que exposes i… encara ho he vist més cruel quan he arribat al paràgraf final, saber que va ser un article escrit per tu mateix a l’any 1992.
Han passat vint-i-tres anys i només hi has hagut d’afegir alguns matisos però no precisament positius…
Quin futur els hi espera a aquestes persones, quin futur ens espera a tots plegats? quina herència rebran els nostres nets? tampoc hi sé trobar una resposta positiva!
Gràcies Joan! Pels teus articles!
També jo sento que en estem mirant massa el melic! I ja n’estic embafada i indignada!
Endarroquem fronteres. Siguem solidaris de veritat.