Ho confesso sense ambages. Subjugat per aquest fenomen que a hores d’ara està movent tantes passions i que genera encara més polèmiques com és la Intel·ligència Artificial (IA), no m’he pogut resistir a la temptació d’usar la plataforma ChatGPT, per formular-li algunes preguntes en relació a la Creu Alta i comprovar, tanmateix, el grau de fiabilitat de les seves respostes. Heus aquí el resultat de l’exercici.

Què em pots dir de la Creu Alta?

–IA: La Creu Alta és un dels barris de la ciutat de Sabadell (…). És un barri residencial amb una gran quantitat d’espais verds i equipaments comunitaris, tals com escoles, centres esportius i de salut. A més el barri compta amb una àmplia oferta comercial i de restauració. Històricament, la Creu Alta ha estat una zona de Sabadell amb un gran desenvolupament industrial, especialment en el sector tèxtil. En les últimes dècades, però, ha evolucionat cap a un model més orientat al sector serveis i a l’activitat econòmica vinculada a la ciència i la tecnologia, la qual cosa ha afavorit la creació d’ocupació qualificada i l’atracció de nous habitants.

Fascinat per la resposta, m’he sentit empès a formular-li aquesta altra pregunta:

A què et refereixes quan dius que l’activitat econòmica vinculada a la ciència i a la tecnologia té una alta presència a la Creu Alta?

–IA: En concret s’han establert a la Creu Alta empreses i centres de recerca en àmbits com la biotecnologia, la nanotecnologia, la rebòtica i la informàtica (…). Aquestes empreses i centres de recerca han contribuït a la creació d’ocupació qualificada i a la diversificació de l’economia del barri (…). Per exemple, el Centre Tecnològic de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) té la seva seu a la Creu Alta (…). Així mateix hi ha altres centres de recerca i empreses tecnològiques que s’han instal·lat a la zona, com ara el Parc de Recerca de la UAB que es dedica a la investigació en biotecnologia i a altres àmbits relacionats amb la salut.

Encara més astorat per la seva resposta, em veig obligat a preguntar-li

D’on treus la informació que el CTTC de la UPC té la seva seu a la Creu Alta.

IA: “La seu del Centre Tecnològic de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), també conegut com a CTTC, està situada a la zona de la Creu Alta de Sabadell, tal com ho confirmen les pàgines web oficials del mateix centre i de la Universitat Politècnica de Catalunya. A més, aquesta informació també està corroborada per altres fonts oficials, com ara la pàgina web de l’Ajuntament de Sabadell, que fa referència a la presència del CTTC a la Creu Alta, o la pàgina web del Parc Científic i Tecnològic de la UPC, que també esmenta la ubicació d’aquest centre a Sabadell. Per tant, podem afirmar que la seu del Centre Tecnològic de la UPC es troba a la zona de la Creu Alta de Sabadell.”

Vaja per Déu! Davant de tanta contundència i seguretat en la resposta, m’he vist empès a comprovar què diuen al respecte les fonts sobre les que l’IA diu haver basat la seva resposta i queda ben clar que pràcticament no hi ha res del què ha apuntat i que, per contra, sí un centre de recerca molt important i reconegut, vinculat al Parc Taulí: l’I3PT.-

–Em pots dir quins són els avantatges de viure a la Creu Alta?

–IA: “La Creu Alta és un dels barris més cèntrics i populars de Sabadell, situat a la part alta de la ciutat. Els avantatges de viure a la Creu Alta són:

 1. La Creu Alta està molt ben comunicada amb el transport públic, amb nombroses línies d’autobusos i la parada de metro de Sabadell Sud a prop.
 2. A més, té accés ràpid a la C-58 i C-16, facilitant el desplaçament cap a altres llocs de la comarca i de la província.
 3. Serveis: La Creu Alta és un barri amb molts serveis a prop, com ara centres de salut, escoles, biblioteques, supermercats, botigues, restaurants, bars i cafeteries, i zones verdes. A més, està a prop dels principals equipaments culturals i esportius de la ciutat, com ara el Teatre Principal i l’estadi de la Nova Creu Alta.
 4. Història i arquitectura: La Creu Alta és un barri amb molta història i caràcter, amb edificis i cases modernistes i d’altres estils arquitectònics, que fan de la zona una de les més boniques i interessants de Sabadell.
 5. Vistes: Al situar-se a la part alta de la ciutat, la Creu Alta té unes vistes espectaculars de la ciutat i de la serra de Collserola.
 6. Comunitat: La Creu Alta és un barri amb molta vida comunitària, amb associacions de veïns actives i moltes activitats i esdeveniments organitzats per a la gent del barri, com ara mercats, concerts i festes populars.

En resum, viure a la Creu Alta de Sabadell té molts avantatges, des de la seva ubicació cèntrica i ben comunicada fins a la seva rica vida comunitària i la seva arquitectura i història.”

–I els inconvenients?

–IA: “Encara que la Creu Alta és un barri amb molts avantatges i qualitats, com qualsevol altra zona també té algunes desavantatges i aspectes que poden no ser del gust de tothom. Algunes de les raons per les quals algú podries optar per no viure a la Creu Alta podrien ser:

 1. Pressió immobiliària: La Creu Alta és una zona molt popular i això pot provocar un augment en els preus dels immobles, fet que podria fer que algunes persones no puguin permetre’s viure en aquesta zona.
 2. Soroll: Així com en molts altres barris, la Creu Alta també pot ser sorollosa, sobretot en zones properes a vies transitades o a locals d’oci nocturn.
 3. Dificultats de mobilitat: Si bé és cert que la Creu Alta té bones comunicacions de transport públic, també és veritat que alguns carrers del barri poden ser estrets i no estar adaptats a l’ús del cotxe, cosa que podria dificultar la mobilitat en aquest tipus de vehicle.
 4. Inseguretat: Com en qualsevol altre barri, la Creu Alta també pot patir problemes de seguretat, com ara robatoris, vandalisme, etc.
 5. Massificació: El gran nombre de negocis i centres de treball a la zona podria provocar una massificació en determinades hores del dia, cosa que podria ser incòmoda per als residents.

En resum, la Creu Alta té molts avantatges i és una zona molt atractiva per viure, però com qualsevol altre barri també té alguns aspectes que poden no ser del gust de tothom. Per aquesta raó, és important considerar les necessitats i preferències personals abans de decidir on establir-se.”

Arribats a aquest punt una mica marejat, li formulo a la IA una darrera pregunta i agafeu-vos fort amb la seva resposta:

Que me’n pots dir del carrer Major de la Creu Alta?

–IA: “El carrer Major de la Creu Alta és una de les vies més importants i emblemàtiques del barri de la Creu Alta de Sabadell. Es tracta d’un carrer amb molta història, que té orígens medievals i que ha estat el centre neuràlgic de la vida comercial i social del barri durant molts anys. Avui en dia, el carrer Major de la Creu Alta continua sent una zona molt important per al comerç i l’oci del barri, amb una gran varietat de botigues, restaurants, cafeteries i altres establiments comercials. A més, la presència del Teatre La Faràndula, un dels teatres més importants de Sabadell, fa que aquest carrer sigui també un punt de referència cultural per a la ciutat. El carrer Major de la Creu Alta té un ambient agradable i acollidor, amb un disseny urbà molt ben cuidat i una gran quantitat d’arbres que donen ombra i frescor durant els mesos d’estiu. A més, la proximitat de la plaça de la Creu Alta, amb la seva font ornamental i la seva església, fan que aquest carrer sigui encara més atractiu i convidatiu per als vianants. En resum, el carrer Major de la Creu Alta és un lloc molt agradable i important per al barri, que ofereix una gran varietat de serveis, botigues i establiments comercials, així com una gran riquesa cultural i històrica. És un lloc ideal per passejar, fer compres o simplement gaudir de l’ambient del barri.”

Buff! Decideixo no continuar, convençut de que això de la IA és a hores d’ara un perill més atès que fa un totum revolutum  al ‘pescar’ la informació d’allà on pot i no pas d’allà on caldria. I tot, això sí, presentat sota la pàtina d’una coherència discursiva que en absolut es correspon amb la del contingut.

Compte, doncs, en deixar-nos embancar –també per la IA– en el procel·lós mar de les notícies i de les informacions falses que en el millor dels casos parteixen d’haver sentit a tocar campanes sense saber, però, qui i des d’on es toquen…

Bona Festa Major…

PS: Segons explica la IA, jo vaig néixer el 1920 i vaig morir el 2009! A mi se’m coneix, també segons la IA, per la meva basta obra literària que es caracteritza “per una gran capacitat expressiva i una gran sensibilitat”; obra literària que “ha estat ben valorada per la crítica i reconeguda com una de les més destacades de la literatura catalana del segle XX”. 

Publicat en el número 36 del Diari de la Creu Alta. Una publicació que té com a característica principal que apareix una sola vegada a l’any, sempre en motiu de la Festa Major del barri (25-28 de maig de 2023).