Sabíeu que a Sabadell es titulen cada any una quarantena de metges de la UAB i que cada curs es graduen nous dissenyadors formats a les aules de l’ESDI procedents de tots els punts de l’Estat? Sabíeu que la nostra és la ciutat seu d’un centre pioner i de referència mundial quant als antecedents i a l’evolució de l’espècie humana com ho és l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont? Sabíeu que aquí es desenvolupa una recerca d’alt nivell en l’àmbit de la salut? Sabíeu que amb la recerca que es porta a terme des de l’ESDIColor_LAB es contribueix a fixar les tendències de color pels propers anys mitjançant la seva condició de ser membres i únics representants de tot l’Estat en l’associació internacional Intercolor en la que es defineixen els colors que veurem aplicats als nostres productes amb dos anys d’antelació? De ben segur que el sol plantejament d’alguna o de totes aquestes preguntes que acabo de formular poden sorprendre a molts pel fet que no hi ha massa sabadellencs i sabadellenques que sàpiguen que el Parc Taulí és a més d’un centre d’atenció sanitària que res no té a envejar a d’altres, un hospital universitari de referència en el qual es formen metges i recercadors, i que des de la seva Fundació es fomenta la innovació i la recerca en l’àmbit de la salut i en el de l’atenció sanitària així com la transferència de resultats d’aquesta recerca a la societat. Comptat i debatut: que la nostra és una ciutat en la que la recerca de qualitat ocupa un lloc preeminent malgrat això ens passi tant i tant desapercebut per a la majoria.

Qui sap si per això, i en qualsevol cas amb la voluntat de posar en valor aquesta recerca de nivell, de donar a conèixer els projectes que neixen i es desenvolupen a Sabadell i de contribuir al foment de vocacions científiques, la Fundació Parc Taulí, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Fundació Bosch i Cardellach i l’Ajuntament de Sabadell es varen complicitar per treballar en la programació d’un espectacle/manifestació d’àmbit ciutadà que servís de suport i de difusió de la ciència i del coneixement que des de la nostra ciutat es genera; treballs que s’han concretat en la que serà la primera i molt festiva Nit de la Ciència i del Coneixement que conduirà el periodista Pere Renom (del ‘Quèquicom’) i que comptarà amb les actuacions del Quartet vocal Mèlt (de l’‘Oh, Happy Day’ de TV3) i del Quintet de Vent i Fusta de l’Orquestra Simfònica del Vallès. Aquest espectacle/manifestació tindrà lloc el proper 18 de novembre a les 8 de la tarda al teatre municipal La Faràndula.

Aquesta I Nit de la Ciència i el Coneixement compta amb l’adhesió i la col·laboració de diversos ens i organitzacions ciutadanes i alhora presenta una vessant solidària atès que els ingressos que s’obtinguin de la venda d’entrades i de les aportacions que s’estan rebent aniran destinats a un dels projectes desenvolupats des dels centres de recerca universitaris que tenim a Sabadell. Enguany, el projecte elegit, ha estat el que s’impulsa des del Parc Taulí per tal de millorar la prevenció dels trastorns mentals en infants i joves que afecten a un 20% de persones d’aquests dos col·lectius.

El Parc Taulí és un centre capdavanter en la prevenció i atenció de la Salut Mental, en el que hi treballen professionals d’aquest àmbit i de pediatria juntament amb investigadors del Parc Taulí mateix i de l’Observatori de Salut Mental de Catalunya.

Tot plegat –Nit i suport a un projecte– fa que ens trobem davant una bona causa i una bona oportunitat per donar a conèixer una faceta més d’allò que a Sabadell i des de Sabadell es fa.

Publicat a Diari de Sabadell, el 5 de novembre de 2015