La quantitat de persones i la transversalitat social dels manifestants que ompliren places i carrers de Barcelona la tarda de dissabte passat en pro dels refugiats, va desfer qualsevol suspicàcia en relació a la capacitat de mobilització de la ciutadania de Catalunya quant al davant tenim una causa justa. Va ser així com per unes hores, desenes de milers de persones de tota mena i condició política i social, foren la veu i el clam d’una altra quantitat ingent de persones que s’han vist i es veuen obligades a fugir dels seus respectius països d’origen a causa de persecució social o ideològica, de la guerra o simplement de la fam, a la cerca d’un recer que no troben.
Totes les persones tenim dret a una vida digne en llibertat. Així ho proclama la Declaració Universal dels Drets Humans (1948) que, en el seu article 14, estableix que en cas de persecució, qualsevol persona té dret a buscar i a trobar refugi. Així ho reconeix l’Assemblea de les Nacions Unides (ONU), que l’any 1951 va aprovar la Convenció relativa a l’Estatut dels Refugiats que, posteriorment, fou ratificada per 147 Estats d’entre els quals hi figuren tots els actuals països membres de la Unió Europea (UE). Tanmateix, malgrat aquests principis, els fets ens demostren que les persones que fugen dels horrors de la guerra i que busquen un refugi que no troben, es veuen obligades a més a posar en perill les seves pròpies vides. ¿Cal recordar novament més que només l’any passat foren més de 5 mil les persones que moriren ofegades a la Mediterrània?
I és que en aquesta Europa que imaginàvem tan justa i solidària, els governs continuen essent incapaços de perfilar una política comuna per acollir refugiats. Per contra, i com aquell qui diu per la porta del darrera, es prefereix signar acords amb països tercers amb l’encàrrec que actuïn a modus de barrera que freni l’arribada de migrants al vell continent. Aquest va ser el cas del vergonyant protocol que just ara farà un any la UE signava amb Turquia.
És en aquest context que la campanya “Volem acollir” que amb encert promou l’organització “Casa nostra, Casa vostra”, adquireix major dimensió. Campanya que a part de voler sensibilitzar a la ciutadania davant el drama dels refugiats busca, d’una banda, interpel·lar-nos a tots plegats per tal que no ens mostrem indiferents amb els migrants, talment com si el seu problema res no tingués a veure amb nosaltres; de l’altra, exigir als governs actuacions urgents i que deixin d’amagar-se darrera la primera excusa que troben per no complir amb les seves obligacions envers les persones que busquen refugi. Catalunya ha estat sempre terra d’acolliment i ens enorgullim de que això sigui així. Ara és hora de tornar-ho a demostrar, precisament en uns moments en els que amb preocupació veiem com els valors associats a l’individualisme i el jo primer ressorgeixen perillosament de la mà de populismes xenòfobs.
Hora és, i segur que anem tard, que la UE prengui les regnes de l’atenció als migrants amb fermesa, responsabilitat i honestedat; que el govern de l’Estat, complint amb els compromisos contrets, aculli a les persones que té assignades i agilitzi les peticions d’asil i de residència dels migrants; i que les administracions catalanes (Generalitat de Catalunya i ajuntaments) organitzin de la millor manera possible l’acolliment de les persones que ja es troben entre nosaltres i que per manca de coordinació, no sempre són ateses com seria desitjable. Certament, l’assumpte dels refugiats és complex i presenta moltes arestes. Però això no pot ser usat mai com a pretext per a no fer i deixar les coses tal com estan.
Publicat a Diari de Sabadell, el 23 de febrer de 2017
Totalment d’acord, això no obstant, un cop aquí, hi ha d’haver garanties d’acolliment digne. En una entrevista, un cooperant català a Grècia, explicava les males condicions del centre de Berga. Desconec si tenia raó i desconec també com són els altres centres, però a part de manifestar-nos (sempre és útil que els governants notin l’alè de la ciutadania al clatell) també hauríem de vigilar les condicions de l’acolliment.
Efectivament. Com diu la Rosa M. Puig-Serra, no hi ha prou amb oferir-se per acollir, sinó que cal estar ben preparats per a fer l’acolliment. Si no es fa així, els missatges i eslògans de les diferents administracions catalanes declarant-se ciutats d’acollida, volem acollir, etc… acaben sent només una pantalla propagandística i un frau per a les persones que arriben al nostre territori i els ciutadans que obren els braços als refugiats i migrants. El govern del PP no fa els deures i cal denunciar-ho i exigir-li ben fort que els faci, però el govern català ha d’aplicar el FACTA NON VERBA.
Cal evitar els fracasos de Berga o de Manresa. Les entitats tradicionals d’acolliment (CCAR, Creu Roja i ACCEM) estan mancades de recursos i les recent arribades (APIP, CEPAIM, Dianova i Bai al-Thaqafa) no tenen experiència. Per tant, no anem omplint-nos la boca d’eslògans i posem fil a l’agulla: administracions i entitats d’acollida han de tancar-se i no sortir ni per beure aigua fins que no tinguin un pla viable d’acolliment.
Bé, ara se m’escapa el somriure de la malfiança quan llegeixo a l’Ara en informar que la Generalitat ha engegat el Programa Català de Refugi per integrar els refugiats i que necessitarà 500 mentors per acollir 100 refugiats. Una mesura inspirada en el que s’està fent a Canadà. I a més, el diari segueix dient: “Aquest 2016 Catalunya ha passat d’acollir 28 refugiats a 470 a través del programa estatal, però la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha explicat en roda de premsa que el territori català està a punt per acollir 1.250 persones i ha retret a l’Estat que ” incompleixi les seves promeses d’acollir refugiats” perquè, segons ha explicat, n’hauria d’haver acollit “més de 17.000 i només ho ha fet amb 687, dels quals 124 són a Catalunya”.
Seguim amb la política de desviar l’atenció punitiva contra l’Estat, quan aquí encara s’està intentant començar amb el Programa Català de Refugi? Veieu com no es para de fer demagògia i adobar el victimisme? Que ha estat el mes passat que han començat a venir refugiats per no tenir encara organitzada la infrastructura d’acolliment?
El tema de la migració hauria de ser atès pels governs, però estan immersos en tenir primer presents els seus interessos que preocupar-se pels ciutadans siguin qui siguin aquests.
Nosaltres no hauríem de treure la gent al carrer per fer la seva feina.
Tenim mala peça al teler.