Temps era temps, algú va pensar que podia fer-se un bon negoci especulatiu i va imaginar la construcció d’una gran ciutat entre les de Sabadell i Terrassa. El projecte, juntament amb d’altres semblants que es volien desenvolupar en zones properes a Barcelona, va rebre el nom d’ACTUR (d’actuació urgent) Sabadell-Terrassa. Cas d’haver-se concretat, la sentència de Pere Quart que assegurava que del Vallès no en quedaria res, seria avui realitat. Sortosament, però, el projecte no va prosperar a despit que algú, sarcàsticament, havia batejat la futura nova ciutat com Sabatasa del Caudillo en una estranya i tragicocòmica barreja de Sabadell, Terrassa i el sobrenom que s’atorgava al dictador.

Passats uns anys, el perill de construcció de la nova ciutat ja no existeix, però un nou risc plana sobre l’àrea d’aquella nonata ACTUR. Una part dels paratges naturals d’entre Sabadell i Terrassa és a punt de passar de les mans d’una entitat d’estalvi a les d’una societat privada que vol construir-hi un camp de golf. La zona afectada és la de Can Bonvilà; una finca que, recentment, ha estat tancada barrant el pas a excursionistes i a mountain-bikistes que transitaven per l’àrea de Torrebonica.

Els de l’ADENC han posat el crit al cel i s’han mobilitzat en contra de l’actuació que es vol portar a terme a Can Bonvilà. I tenen tota la raó. D’entre altres raons perquè el camp de golf seria només un primer pas en el procés gradual de destrucció dels espais naturals que encara es poden trobar entre Terrassa i Sabadell. Un dany que encara s’és a temps d’evitar. Serem capaços de fer-ho?

Publicat a El 9 Nou, l’11 de març de 1999