No està gens malament, i ha de ser motiu d’orgull i de satisfacció. El Diari de la Creu Alta celebra enguany el seu vint-i-cinquè aniversari. I encara que ens trobem davant la paradoxa  que el què teniu ara a les vostres mans porti el nom de Diari –malgrat que solament aparegui una vegada a l’any–, els cinc lustres de trajectòria d’una publicació que ens posa al corrent dels actes de la Festa Major i ens dóna notícia de les principals novetats que tenen a veure amb el barri, són reflex fidel de la vitalitat que com a col•lectivitat atresorem. De fet, el Diari de la Creu Alta –sens dubte una singularitat més de les moltes que es donen al nostre barri–, té en el seu contingut, l’essència d’aquelles gasetes d’anuncis i de notícies que el segles XVI i XVII foren les avançades dels actuals diaris, i per extensió de la resta de mitjans de comunicació. Unes gasetes que es caracteritzaven per disposar d’una regularitat no diària –de fet en els seus inicis apareixien quan convenia–, amb l’objectiu fonamental d’informar en relació als actes i a les novetats de major rellevància i interès per a la comunitat local a la qual s’adreçaven i volien arribar. De passada, a modus de curiositat, explicarem que la primera gaseta regular de la qual se’n té notícia, la Gazzetta di Venezia (mitjans del segle XVI), va començar a publicar-se sota l’auspici dels mercaders venecians per anunciar i publicitar l’arribada i la sortida de vaixells, les càrregues que transportaven, i quins eren els seus respectius ports d’origen i/o de destinació. Com a complement afegirem encara que el nom de Gazzetta (gaseta) que a partir de llavors serví per a denominar un tipus de publicacions (normalment d’un o dos fulls plegats), té el seu origen en la moneda que llavors circulava a la ciutat italiana, la gazzeta, i en el cost del full que s’editava, i que es va establir precisament en una gazzetta.  Possiblement, en els temps que correm en què patim un excés d’informació per allò de les noves tecnologies (que cada vegada són menys noves) i de la globalització, tendim a valorar més la informació que ens resulta més propera, que ens afecta més directament, que està més relacionada amb nosaltres mateixos.

D’aquí l’èxit que tenen les publicacions de caràcter local i comarcal a Catalunya. D’aquí també que el Diari de la Creu Alta compleixi, malgrat la seva periodicitat, amb un rol gens menyspreable. I això pel fet que cada dotze mesos, el Diari recull el pols del barri, es fa ressò i comenta les qüestions que més interès tenen pels creualtencs, i que han marcat el decurs dels dotze mesos anteriors. D’aquesta manera, qualsevol persona que en anys a venir vulgui aprofundir en els nostres arrels i descobrir les qüestions que amb el pas dels anys més han preocupat o motivat als creualtencs, trobaran en el Diari un preuat objecte d’informació i d’obligada consulta i referència.

Així doncs que avui toca felicitar-nos per l’efemèride i desitjar una molt llarga vida a la publicació, alhora que animar tant als seus editors –l’Associació de Veïns de la Creu Alta i la Comissió de Festes–, als seus col•laboradors, i als seus lectors a mantenir-la ben viva, com a termòmetre que és d’un barri que batega al costat mateix del cor de la ciutat, però que alhora disposa –i no hi renuncia— d’una personalitat pròpia que només el pas dels anys, i les circumstàncies històriques per les quals hem transitat, li han conferit.

Ah! I que passem i gaudim d’una molt bona Festa Major! Us hi esperem!

Publicat al número 25 de Diari de la Creu Alta. Una publicació que té com a característica principal el fet d’aparèixer una sola vegada a l’any i sempre coincidint amb la Festa Major del meu barri (24-27 de maig de 2011).