L’emissora municipal Ràdio Sabadell acaba de complir cinc anys de vida. Val la pena celebrar-ho com cal. Primer, pel servei que presta a la ciutat i a la ciutadania. Segon, per la qualitat del producte que fa. Tercer, per la dedicació i la professionalitat de les persones que, dia rere dia, fan possible que des del 94’6 de la FM puguem “escoltar” el batec de la  ciutat. Va costar anys recuperar la presència sabadellenca en les ones hertzianes després que la històrica Radio Sabadell desaparegués del dial de l’OM. Una presència que mai no s’hauria d’haver perdut. Menys encara tal com es va perdre. Si més no perquè Sabadell va ser una de les ciutats pioneres en l’àmbit de la radiodifusió d’àmbit estatal i, fins i tot, durant bastant anys va comptar amb dues emissores amb emissions regulars: d’una banda Radio Juventud de Sabadell –que formava part de la Cadena Azul de Radiodifusión i que emetia des de l’actual Casal Pere Quart–; de l’altre Radio Sabadell, que sota l’indicatiu EAJ-20 tenia els seus estudis, primer al començament de la Rambla i, després, en ampliar-se la titularitat, passà als nous i moderns estudis per l’època, del carrer del Convent. Ambdues emissores, malgrat les limitacions i control a què estaven sotmeses les estacions radiofòniques durant el franquisme, foren actives escoles per la formació de no pocs i poques periodistes, alguns i algunes de les quals han tingut projecció professional. És el cas de Xavier Vinader, Joan Patsy, Xavi Andreu, Manolo Garrido, Júlia Otero, Sergi Mas, Odette Pinto

Radio Sabadell EAJ-20 va començar a emetre amb regularitat l’any 1933 gràcies a un grup d’empresaris sabadellencs fascinats pel “nou” invent que la ràdio llavors representava. L’afecció de la ràdio a Sabadell, però, s’havia manifestat anys abans i més concretament a l’entorn de Radio Club Sabadell. “EAJ-20 Radio Sabadell” –aquest era l’indicatiu de l’emissora durant molts anys–, desapareixia el 1995 després d’una vida intensa i d’haver gaudit d’unes instal•lacions i equipaments únics en el panorama radiofònic català i de la resta d’Espanya. Cal recordar, per exemple, que Radio Sabadell va ser la primera estació radiofònica de l’Estat que va disposar d’uns equips que li permetien emetre de manera automatitzada, sense la necessitat que ningú no estigués als estudis. Al llarg dels seixanta i escaig d’anys de vida, Radio Sabadell va ser una emissora “independent”, atès que no es trobava lligada accionarialment a cap cadena a despit que durant els darrers anys de la seva història mantenia un contracte d’associació amb la cadena de Ondas Populares des España (Cope).

Però tal com resa la dita “aigua passada no fa bugada” i el cert és que amb la desaparició de Radio Sabadell i de la seva freqüència del 882 de l’OM, la ciutat es quedà orfe d’emissora local fins que el 2001 naixia la nova Ràdio Sabadell a partir de la iniciativa municipal. Era el 1er d’octubre d’aquell mateix any que la nova estació local començava la seva singladura prenyada de projectes i il•lusions, amb el repte de tornar a fer forat entre els sabadellencs que pràcticament ja s’havien oblidat d’una oferta radiofònica de caràcter local. Ara, passats cinc anys de la nova Ràdio Sabadell, el projecte es troba consolidat i arrelat entre la ciutadania. Ens n’hem de felicitar i ens n’hem de sentir orgullosos. No era gens fàcil fer surar una emissora de ràdio en un dial tan ple d’ofertes. L’èxit assolit per l’actual Ràdio Sabadell cal buscar-lo en la fórmula aplicada d’una ràdio local que, no per això, s’oblida del món que ens envolta. Una ràdio feta amb passió i amb il•lusió per totes les persones que hi participen.

Enhorabona i llargs anys de vida a Ràdio Sabadell. Enhorabona a la ciutadania per haver connectat amb Ràdio Sabadell i haver-la fet seva.

Publicat a Diari de Sabadell, el 5 d’octubre de 2006