Joan Martí Alanís, copríncep d’Andorra i bisbe de la Seu d’Urgell està preocupat per la imatge que d’Andorra donen els mitjans de comunicació estrangers. I així ho va fer saber al Cap del Govern, Marc Forné. No n’hi ha per a menys i no li falta raó al copríncep. Perquè, agradi o no, Andorra darrerament és notícia més enllà de les seves fronteres, gairebé sempre per qüestions relacionades amb el contraban de tabac i com a conseqüència de les mesures que els països veïns –especialment Espanya– han adoptat per tal d’evitar la continuïtat d’aquest negoci. També per la pressió que, des de Brussel·les s’està fent sobre el Govern d’Andorra, amb la finalitat que es posi punt-i-final a les facilitats que tenen els que estan  vinculats al contraban de tabac.

Cert és que el Govern d’Andorra té molta feina a més de la d’acabar amb el contraban. Cert és que s’està treballant –i aconseguint èxits– en la millora de les infrastructures del Principat per tal que Andorra acabi sent sinònim d’excel·lent oferta de serveis turístics al llarg de tot l’any i també d’immillorable oferta d’activitats en el sector terciari. Però seria enganyar-se pensar que mentre no s’acabi amb el contraban, Andorra pugui ser notícia per aquestes darreres raons, i no ser-ho per aspectes relacionats amb una activitat econòmica que –com a mínim– no havia estat excessivament perseguida ni a Andorra ni –tot cal dir-ho– en els seus països veïns del nord i del sud en els quals, fins i tot, ha comptat amb altes complicitats. Però  el panorama ha canviat i ara uns dels objectius de la Unió Europea és acabar amb el trànsit il·legal de tabac que, al seu torn, afecta les economies tributàries dels seus països membres.

Una prova de què qualsevol afer relacionat amb el contraban de tabac té assegurat un espai en els mitjans de comunicació, la tenim en el fet que fa poc s’ha sabut que a començaments de gener, un alt càrrec de la Generalitat de Catalunya va ser multat per la Guàrdia Civil quan circulava, amb cotxe oficial, per una de les pistes forestals que des d’Andorra condueixen a Catalunya. El motiu de la multa no era altra que transportar més tabac del que es pot passar per la duana sense haver-ho de declarar. L’alt càrrec portava en el seu cotxe el doble del tabac que és permès. La imatge d’Andorra, evidentment, en surt tocada. Però no en surt menys tocada ni tacada la d’aquells que, si més no per raó del seu càrrec i situació, haurien de donar un exemple que no donen. Comptat i debatut, la única manera d’acabar amb aquesta petita mala imatge externa d’Andorra, sospito que només sigui acabant amb el contraban…

Publicat a El Periòdic d’Andorra, el 6 de març de 1998