Mary Travers, va morir el 16 de setembre.

Després de la recuperació amb èxit d’una leucèmia gràcies a un transplantament de mèdul·la òssia, Mary va morir com a conseqüència dels efectes causats per un component del tractament de quimioteràpia a la qual havia estat sotmesa. 

Tots l’estimàvem molt i la trobarem a faltar.

 

Aquest és el senzill i lacònic text que figura a la pàgina web de Mary Travers, la mítica component femenina del també mític trio Peter, Paul and Mary arran la seva recent mort. Peter, Paul and Mary havien estat un dels grups de folk americà més populars dels anys 60, format per Peter Yarrow, Paul Stookey i per la mateixa Mary Travers.

El conjunt va popularitzar la música folk americana i les composicions dels llavors joves i avui encara com-promesos cantautors com Pete Seeger o Bob Dylan. De fet ells eren –i són encara– símbol del què va ser un nou moviment social: el de la gent jove que es revelava contra l’ordre establert.

No és estrany, doncs, que amb la desaparació de Mary Travers siguem força les persones que ens sentim una mica més orfes de referents. No endebades Mary va ser per a molts un mite. I això tant per les seves composicions com per les se-ves harmonitzacions, veu, compromís i militància…

Poc més puc afegir a aquest breu meu comentari en el Quadern de bitàcola.

Deixeu, però, que en qualsevol cas us convidi a viure i escoltar la interpretació d’alguns dels “èxits” que Peter, Paul and Mary varen conreuar. Gaudiu-ne i emocioneu-vos amb aquestes peces i també amb la primera de les vuit parts del llegat que el grup ens ha deixat i que us recomano.

Escolta la resposta en el vent

L’estranya joguina

Què s’ha fet d’aquelles flors?

Els temps estan canviant

Si jo tingués un martell

Puff, el drac màgic

I quan jo mori…

Llegat de Peter, Paul and Mary (part 1)