“La memòria democràtica de Sabadell durant l’època franquista és d’una riquesa i d’una complexitat difícils de fer cabre en qualsevol text o imatge”. Es tracta d’una afirmació extreta del text de presentació de les activitats que a Sabadell han estat programades amb la finalitat de fer i de recuperar la memòria d’un temps i d’una ciutat en què la lluita d’oposició democràtica contra el règim del general Franco va ser especialment intensa.

Més enllà, però, de l’esforç d’haver muntat l’exposició que aquests dies pot veure’s al Casal Pere Quart i de les aportacions que experts i protagonistes de la lluita democràtica d’aquells dies faran durant el cicle de conferències programat, cal valorar molt positivament la voluntat que anima als organitzadors de “Memòria democràtica de Sabadell (1936-1976)” de complementar documentalment la història de l’oposició democràtica durant un període tristament excepcional.

Val la pena visitar l’exposició com s’ho val seguir el cicle de xerrades. Tant per part d’aquells que per raó d’edat no van haver de patir els efectes de la repressió que el franquisme va exercir sobre els que lluitaven democràticament per la recuperació de les llibertats i per retornar el protagonisme democràtic als ciutadans. Com també s’ho val per als que vam viure aquells anys: d’aquesta manera contribuirem a aportar el nostre gra d’arena de vivència personal i col•lectiva i contribuirem a documentar la lluita democràtica a Sabadell de la llarga i fosca nit del franquisme.

Publicat a El Nou Punt, el 15 de novembre de 2001