L’equip d'”El terrat” de Ràdio Barcelona amb en Buenafuente al capdavant i el discutit però, en ocasions, afortunat “mister” del Barça en Johan Cruyff, han estat guardonats amb el títol de “Mussols de l’any’96” en la primera edició d’aquesta distinció promoguda pels membres de l’Ateneu de Sant Quirze del Vallès dins el programa d’actes de l’Aplec del Mussol. Com se suposa és una virtut que adorna els mussols, els organitzadors del tinglado “aplectista” han tingut molta “vista”. Guardonar a tant singulars i populars personatges és aval i garantia no només per la popularitat del premi sinó que també de l’Aplec que sense estridències enguany ha assolit la seva quarta edició.

No es pot negar ni l’empenta, ni l’encert, ni l’enginy ni el dinamisme de l’Ateneu de Sant Quirze que, sota la ciència i la paciència del doctor Vicenç Santafé –el qual lidera un bon equip de dones i d’homes capaços, a més de veure-hi clar, de fer-se sentir i escoltar– han sabut treure profit del qualificatiu de mussols adjudicat als habitants de la població veïna de Sabadell, per a convertir-lo en element d’atracció i de concentració dels amants d’aquest curiós i peculiar ocell d’aspecte rodantxó, sedentari i de color terrós i blanc.

Si s’ha de fer cas de la nombrosa presència d’artesans, públic i curiosos als actes del darrer cap de setmana en ocasió de l’Aplec, caldrà concloure que la sentència popular de “més sol que un mussol” té els dies comptats. Almenys a Sant Quirze del Vallès on els amics d’aquest ocell de la família dels estrígids han demostrat que són una “més que una legió”… i que s’hi fixen d’allò més.

Publicat a El 9 Nou, el 15 d’abril de 1996