casa-duran.jpg

Que Sabadell no és una ciutat amb un interès turístic rellevant, ho sabem de sobres i tampoc no cal donar-hi més voltes. Que la nostra és una ciutat amb una història curta si ens comparem amb d’altres poblacions, és una obvietat que no mereix més discussió. Que malgrat això els sabadellencs exhibim quan cal el nostre orgull d’origen, és un fet que va més enllà de la simple anècdota… I és que la nostra, és una ciutat que s’ha fet ella mateixa, sense esperar que ningú li regalés res; d’aquesta manera i amb l’esforç continuat de les persones que en som el seu motor, Sabadell s’ha anat forjant un nom i un lloc preeminent en el conjunt del nostre país. Certament ha estat la indústria tèxtil la que ha contribuït més a afamar i difondre el nom de la ciutat arreu i la que ens ha donat més projecció gràcies als teixits que aquí es manufacturen. Un prestigi, el del tèxtil, que passats els anys és viu encara, tal com ho posa de manifest que Sabadell hagi estat escollida seu de la recent creada Confederació de la Indústria Tèxtil (TEXFOR).

Arran el desenvolupament industrial que arrenca el segle XIX amb la posada en marxa de la primera màquina de vapor aplicada a una fàbrica tèxtil el 1838, la ciutat ha generat riquesa i ha estat i continua essent pol d’atracció per a moltes persones que arribades des de diverses procedències, són i es senten plenament sabadellenques; unes persones que amb el seu esforç han contribuït al dinamisme de la nostra ciutat, de les seves empreses i d’institucions i entitats tan reconegudes i diverses com el Gremi de Fabricants, el Banc de Sabadell, la Caixa d’Estalvis de Sabadell o la Companyia d’Aigües de Sabadell…, per citar-ne només algunes. Darrera cadascuna de les empreses i de les institucions i entitats en queda el pòsit d’uns edificis, d’unes instal•lacions o d’uns indrets que amb el pas del temps acaben conferint personalitat al nostre paisatge urbà i enriquint el patrimoni històric, arquitectònic i cultural, del que els mateixos sabadellencs i sabadellenques sovint en desconeixíem el seu origen. I acabo d’usar expressament el temps verbal de passat perquè, a partir d’ara, ens és possible saber quelcom més en relació a una part d’aquest patrimoni arquitectònic gràcies a la iniciativa municipal d’identificar 51 edificis i espais sabadellencs representatius de diversos moments històrics, tipologies (casals, edificis públics, vapors i fàbriques tèxtils, despatxos comercials, esglésies…), i estils (des del gòtic representat per l’antic absis de Sant Fèlix fins al racionalisme aplicat a l’arquitectura industrial, passant per edificis renaixentistes, barrocs, eclèctics o modernistes…). Uns edificis i espais que han estat senyalitzats amb uns plafons informatius que en descriuen la seva història constructiva i en ressalten els trets arquitectònics més rellevants que presenten. Al seu torn, aquests 51 edificis, ens proposen un possible recorregut urbà que ens ha de permetre recórrer moments de la nostra història i comprendre una mica més el perquè la nostra ciutat és com és i facilitar també que les persones que ens visiten disposin de l’oportunitat de conèixer una mica la nostra ciutat i saber com som com a col•lectivitat.

Cal felicitar i felicitar-nos per aquesta feliç iniciativa municipal gestada des de la regidoria de Cultura, i cal fer vots també perquè entre tots plegats respectem aquests plafons informatius que contribueixen a fer la nostra ciutat una mica més amable i sobretot més propera a les persones. Amb iniciatives com aquesta s’aconsegueix, a més, que les sabadellenques i els sabadellencs, al passejar pels carrers i places de la nostra ciutat ens familiaritzem amb la història local a través, en aquest cas, del patrimoni arquitectònic.

Publicat a Diari de Sabadell el 27 de gener de 2011