Cada dia que passa són més els ciutadans i de ciutadanes que es mostren desorientats i astorats davant l’espectacle político-mediàtic al qual estem assistint. D’aquí que deu ser hora que ens adonem que aquest astorament i aquesta desorientació és la conseqüència d’una dinàmica política, com a mínim i per dir-ho amb amb paraula fàcil desencertada, a la que cal sumar el sentiment d’impotència col•lectiva per canviar un estat de coses del que les males pràctiques polítiques en són només la punta de l’iceberg. Davant això es fa difícil entendre com els partits polítics no s’han decidit encara posar fil a l’agulla, i entonar el seu particular mea culpa per no haver actuat amb celeritat i evitar arribar fins on ara ens trobem. Costa entendre que hagin de ser dos mitjans de comunicació –El Periódico i El País— i no pas a iniciativa de cap partit polític, els que després d’escoltar a la ciutadania, siguin els que proposen sengles decàlegs pràcticament coincidents, a modus de full de ruta per regenerar la democràcia, i per retornar la sobirania a la ciutadania; una sobirania per cert que a voltes ha estat segrestada a la ciutadania pels mateixos partits polítics. En aquest context no és estrany que els ciutadans i les ciutadanes estiguin farts de tant espectacle, de tant “i tu més”. De tant sentir a dir que farem molt per no acabar fent res. De tant prometre per acabar fent el contrari del què s’havia promès es faria, sense que ningú se’n disculpi, assumeixi responsabilitats o en doni cap explicació. De tant sentir a dir que hem de sumar per què a l’hora de la veritat cadascú vagi a la seva. De tant haver d’assistir a l’exercici diari de veure que s’exigeix als altres allò que nosaltres no pensem ni estem disposats a fer. De tant amagar-se darrera confrontacions estèrils per tapar les misèries pròpies. De tant fer cimeres que no porten enlloc simplement perquè és al Parlament on s’han de prendre les mesures per retornar la confiança perduda. De tant veure enemics i conxorxes que no són més que la base de qualsevol estratègia victimista que condueixi a fondre i a confondre càrrec, partit i país en un totum revolutum. I podríem continuar fins l’infinit enumerant les contradiccions que els partits polítics presenten, i de les que la societat mateixa no n’està pas gens exempta i n’ha d’assumir part de responsabilitat.
Deu ser pels efectes d’aquest vendaval econòmico-politico-social que ens té tan aclaparats, que ens passen desapercebudes qüestions que en altres moments haurien merescut una atenció major. Fa ben pocs dies, a Brussel•les, tenia lloc una altra cimera de presidents de governs i de primers ministres. Una cimera en la que dissortadament es va posar de relleu la precarietat en la que la Unió es continua movent. La lectura més positiva que de la cimera se’n pot fer és que la UE continua viva, encara que sigui després de pagar un cost social elevat. El pressupost de la Unió s’ha vist reduït per primera vegada. Ho ha fet en un 3,5% quan precisament més necessari era apostar per mesures reactivadores que poguessin apaivagar els efectes de l’austeritat que ha estat imposada als països que més pateixen els efectes de la crisi. Passa, però, que cada país membre de la UE pensa només en ell mateix i en els seus interessos sense adonar-se que el fracàs de la Unió serà també el fracàs de l’Europa forta, pròspera i solidària amb la qual somniaven Robert Schuman i Jean Monnet just després de la segona gran guerra. Darrera els resultats de la cimera, més enllà dels discursos de cortesia obligada, s’hi amaga el el risc creixent de que la Comissió Europea acabi essent una oficina al servei dels interessos dels països del nord.
Astorament i indignació a casa nostra, però preocupació per aquesta Europa que no acabem de saber construir, també.
Publicat a Diari de Sabadell, el 14 de febrer de 2013.
No hi ha ètica, ni principis, ni valors Joan… Bon dia…!
I el pitjor és que alguns dirigents dels partits dits d’esquerra s’han aprofitat i ens han enganyat…
Tot jardí, per bonic i maco que sigui, si no es tallen las males herbes i les branques sobreres, es converteix en una selva fastigosa. Doncs aquí hem arrivat. O entre tots fem net o vindra un “jardiner” que per “la gracia de Dios” ho farà per nosaltres, però no per nosaltres. Posem-nos a treballar, encara que patirem alguna esgarrinxada!
M’acabo de jubilar després de 40 anys entre adolescents. En aquesta edat, alguns són més trempats. Altres, complicadots. Però hom sempre té la il·lusió de que creixeran i s’aniran fent sensats, adults, gent de bé.
Pensava que potser els trobaria a faltar…
Doncs, no! Els he retrobat, ocupant els llocs millors de l’aula magna social. Però continuen sent els adolescents potiners i malxinats.
Diuen que l’adolescència actualment s’està allargant. Però, tant?
Déu n’hi do dels sentiments, sensacions i mals pensaments que estan provocant. Caldran molts anys…
Em sembla que la naturalesa humana no es belluga un milímetre, mentre la ciència, la dinàmica social, la tecnologia, la comunicación de masses -ara més amb Internet- avança a passes de gegant. “I què diu aquest ara?”-em diràs, Joan. Doncs, mira t’ho dic perquè penso que per molt que la societat avanci tecnològicament, de major interacció social (millor que de democràcia),… l’ésser humà segueix caient en els set pecats capitals… i molts més. El que passa és que abans els jerarques eren respectats, els poderosos eren intocables,… i feien i desfeien i no sortia d’entre ells la malifeta. Avui, en canvi, la major transparència i participació global fa que ningú no sigui intocable, i quan la fan pecant de prepotents, de confiats en excès,… tard o d’hora se’ls enganxa.
I Europa? una utopia encara. T’ho deia en un comentari antic: per molt que li van voler donar el segeill d’Unió Política Europea, la UE segueix sent el que va ser quan va néixer com la Comunitat del Carbó i l’Acer, una comunitat econòmica pensada perquè els països rics del continent colonitzessin econòmicament els més pobres. Sabem que mentre la cosa ha anat bé Alemanya, per posar la “mater familias”, s’ha engreixat com una bacona, i quan la cosa va malament, a qui ens treu el plat de taula és als països més pobres i necessitats. Això no justifica, però, que mentre els nostres plats eren abundosos, la gent d’aquí se’n fartava, i molts fins i tot agafaven indigestions i donaven caviar als seus gossos. Això també és veritat, cal dir-ho.
Així que què havíem d’esperar de la cimera de Brussel·les? doncs que cadascú mira pel seu melic, que això de la UE encara és una pantalla de cinema.
I és que ja estem tips d’aquesta situació!
Els polítics ens han ficat en aquesta crisi. Els polítics només miren per a ells. El govern que li encarreguen els nostres vots tan els hi fa. Volen els vots per seguir fent la seva i procuren que no ho facin els competidors dels altres partits. La democràcia està corrompuda.
Hauria d’haver una bústia permanent per des votar (prendre’ls-hi els vots atorgats) als incomplidors restant-los la confiança que els hi havíem donat i uns jutges que multessin els que fan un programa i no el compleixen. Caldria disposar de mecanismes que els votants esmercéssim per corregir aquestes facècies.
Ja sé que no es farà res d’aixó, però ho volia dir.
(Ara els alcaldes no es fixen el sou ells mateixos, oi?)
És ben trist haver de pensar que estem trepitjant porqueria i amb la perspectiva que tenim al davant, cada cop farem més pudor TOTS: els que la remenen i els que la tenim d’olorar!
El pitjor de tot i el més preocupant, és que la pudor es va escampant i ja sobrepassa de llarg masses fronteres…