Diada de Reis. El dia de l’any en què totes les il·lusions, com tots els somnis, són encara possibles… I potser per això mateix ens convé somniar… Somniar en un món en el que la justícia s’imposés, en què les persones es comportessin –ens comportéssim– com a persones… Somniar en què la hiprocresia que governa l’Orient Proper deixi de ser i que els drets dels uns i dels altres siguin escrupulosament respectats. En què l’Estat d’Israel no vulneri una i altra vegada les resolucions de les Nacions Unides que l’afecten i que no es prengui la justícia per la seva banda, aplicant un excés de força per a respondre a les possibles provocacions provinents del terrorisme palestí. Que l’Estat d’Israel, sota l’excusa que en cada moment toqui, s’atreveixi fins i tot a atacar espais clarament identificats sota la bandera de les Nacions Unides i que ho pugui fer sense cap mena de conseqüències. El terrorisme que Israel assegura combatre es veu, per cert, cada vegada més alimentat per l’opressió que l’Estat hebreu exerceix sobre terra palestina i els seu habitants.

Ens cal dir prou a aquesta nova forma d’holocaust del qual les víctimes en són ara els palestins. Ens cal  dir prou a Hamàs que amb la seva estratègia solament persegueix fer-se amo i senyor d’uns territoris en els quals intenten viure uns sers innocents que res no tenen a veure amb les ambicions dels uns i dels altres, però que, això no obstanrt, n’acaben essent les víctimes.

Que ningú no ho oblidi: l’odi només engendra odi i l’atac indiscriminat resposta indiscriminada. El fonamentalisme també només engendra fonamentalisme. I amb aquestes actitud d’odi, d’atac fora mida i de fonamentalisme que Israel ha desfermat, no hi ha camí possible per construir la pau i la convivència en un territori maltractat, que fa seixanta anys està sotmés a tensions que a res ni a enlloc no acondueixen sinó a un aniquilament de persones i a la vulneració constant dels drets més elementals de la persona; una Declaració, per cert, que va ser proclamada just poc abans que es fundés l’Estat d’Israel, l’any 1948.