A les alçades que ens trobem ningú no en pot tenir ja cap mena de dubte. El ‘senyor’ Google disposa, sense que potser en siguem del tot conscients, d’un ampli coneixement sobre les nostres vides respectives. D’aquesta manera s’està demostrant que el big broder de la novel.la ‘1984’ de George Orwell publicada l’any 1949, no era de tanta ficció com llavors podia semblar. ¿Que com s’ho ha fet el ‘senyor’ Google per aconseguir que qui més qui menys posés a les seves mans tanta informació com la que disposa sense que pràcticament ens n’adonéssim? Doncs senzillament aplicant el principi de la pastanaga; d’aquella pastanaga que ens posen davant del nas i que mai no acabem d’atrapar perquè ocupats com estem en perseguir-la, no ens adonem que ens l’han col·locat de tal manera que mentre nosaltres avancem ella també ho fa al nostre mateix ritme. I així és impossible d’aconseguir-la mai. En el cas que ens ocupa, la pastanaga és la suma d’uns recursos informàtics gratuïts que certament ens faciliten les coses, però que més certament encara afinen el nostre perfil cibernètic a mesura que els usem. Primer va ser amb un cercador que el ‘senyor’ Google va captar la nostra atenció. Amb el seu ajut, en pocs segons podíem -i podem- localitzar informacions i documents als quals fa només uns anys no podíem accedir i possiblement en desconeixíem també la seva existència. Van venir després altres eines amb un seguit de prestacions interconnectades (calendari, agenda, contactes, cercles d’amics, correu electrònic…) amb les que el ‘senyor’ Google aconseguia que li facilitéssim més dades i preferències sobre nosaltres que al seu torn eren col·locades al ‘nuvol’ al qual podíem -podem- accedir des de qualsevol punt del planeta, sempre que disposéssim d’un giny adient (ordinador, tablet, smartprhone…) i d’una via a través de la qual connectar-nos a internet.

I així, de mica en mica, i com aquell qui no fa la cosa, el ‘senyot’ Google, a canvi de posar al nostre abast i disposició eines que indubtablement ens faciliten la feina i que contribueixen a ordenar-nos una mica més les nostres atribolades vides, aconsegueix informació sobre nosaltres, sobre els nostres gustos, sobre les nostres preferències… Informació que es va ampliant a mesura que fem ús de les ‘nostres/seves’ funcionalitats. Fins i tot, atesa la ‘bondat’ infinita del ‘senyor’ Google, ell té cura d’avisar-nos d’aniversaris i d’efemèrides significades amb la finalitat que no perdem ocasió de quedar bé envers les nostres amistats que el ‘senyor’ Google coneix perfectament atès que les hi hem anat presentant a mesura que anàvem ampliant la nostra llista de contactes. Paradoxalment, ell està disposat a defensar-nos i a protegir-nos d’agents externs que intenten accedir als nostres ordinadors i als nostres estris tecnològics per apropiar-se de les nostres dades o de destruir-nos arxius i documents. Així, el ‘senyor’ Google, ens avisa quan estem en risc de que la nostra intimitat cibernètica ens sigui envaïda… per uns altres ‘senyors’! En fi. Que hem de ser conscients de que les coses són com són, especialment en temps i en dies en els que tan ens afanem -i fem bé!- d’exigir que la nostra intimitat i llibertat siguin preservades sempre i en tot moment…

Per cert, ara que me’n adono!… Aquesta peça l’estic escrivint des del cim d’una muntanya, en una tauleta ‘Nexus’ que, per cert, ha estat creada i dissenyada també pel ‘senyor’ Google. Quan l’acabi, premeré la tecla corresponent i la peça quedarà dipositada automàticament en una aplicació del núvol que ell mateix ha posat ‘gentilment’ a la meva disposició… Ho escric no pas per fer-ne publicitat, sinó perquè és de ben nascuts ser agraït, i no voldria  deixar passar l’avinentesa d’aquestes ratlles sense donar-li les gràcies pel seu ‘interès tan desinteressat’, i per posar a la meva/nostra disposició tants i tants recursos que fan que les coses ens siguin més fàcils a costa, es clar, de fer-nos cada vegada més transparents…

Publicat a Diari de Sabadell, el 14 de maig de 2015