Una simple declaració pot canviar el signe de moltes coses i deixar sense massa arguments els que havien defensat impossibles. Un tros de paper pot suposar el punt-i-final per al més preuat i guardat dels secrets. Quelcom d’això ha passat ara en fer‑se públic un informe de la nordamericana CIA en relació a la catalogació dels objectes voladors no identificats (OVNI’s) que, des de fa una cinquantena d’anys, es venen divisant arreu i especialment sobre territori nordamericà.

Gràcies a les manifestacions de la CIA, d’entrada resulta que els defensors de l’existència dels OVNI’s tenien raó. Perquè el cert és que els OVNI’s existien i les forces armades dels Estats Units n’amagaven la informació. Però amb el que ja no tenen raó els defensors de l’existència d’objectes voladors arribats de l’espai sideral, és sobre les causes que portaren a la defensa nordamericana a amagar‑ne informació. La raó de l’actitud de la CIA es devia a què els misteriosos objectes voladors formaven part d’un programa de desenvolupament d’armes militars secretes. No cal oblidar la situació creada després de la II Guerra Mundial, i l’etapa de Guerra Freda que seguí al conflicte fins la caiguda del mur de Berlín el 1989, en què l’espionatge militar entre les dues grans potències ‑russos i americans‑ es trobava a l’ordre del dia.

La declaració de la CIA segur que tranquil·litza als que els donava pànic pensar que podíem ser atacats per una potència arribada de més enllà de la nostra galàxia. Encara que tard, se’ls ha tret un pes de sobre i ara ja poden respirar tranquils. Per contra, la informació donada a conèixer deixa sense massa arguments a una de les grans fantasies que s’havien bastit entorn els extraterrestres que presumptament ens visitaven. Els ufòlegs han vist com en només uns dies se’ls desmuntava la barraca de grans teories bastides des de fa cinc dècades entorn els albiraments.

L’agència d’intel·ligència nordamericana acaba de treure poesia i misteri a un fenomen entorn el qual hi havia apocalíptics i integrats. D’altra banda, la CIA també acaba d’aixafar la guitarra a multitud de negocis que sobre els OVNI’s s’havien muntat. Precisament la indústria cinematogràfica està explotant el gran filó que signifiquen les pel·lícules de visitants intergalàctics disposats a dominar la terra.

Assenyalat tot això, i malgrat les declaracions de la CIA, valdrà  la pena, però, constatar ‑com si d’uns gallecs intergalàctics es tractés‑, que com passa amb les “meigas” (bruixes), els OVNI’s no existeixen però, per si de cas, d'”haberlos, haylos”.

Publicat a El Periòdic d’Andorra, l’1 de setembre de 1997