L’estiu ja és història i ha deixat escrit el seu capítol en l’àlbum personal de cadascú. Encara que, tal i com estan les coses, si deixéssim explicar-se als experts que, des del púlpit de determinats mitjans de comunicació pontifiquen a tort i a dret, arribaríem a “descobrir” que darrera la fi de l’estiu hi ha la mà del Govern. Però és que els experts sempre troben explicacions per a tot.

Això no obstant, si parem l’atenció suficient, haurem de convenir que sort en tenim dels experts mediàtics. I que si aquests no existissin, caldria inventar-los. Perquè, siguem sincers, es fa difícil d’imaginar un món sense les autoritzades, ponderades i oportunes percepcions de la realitat que ens traslladen els experts. Ells s’obstinen en donar voltes a les obvietats i fent complicat el que, ingènuament, crèiem que era senzill. Sense les oportunes puntualitzacions dels experts –ai las!– deixaríem d’estar immersos en la confusió arran la nostra supina ignorància. Si ells, els experts, no ens imposessin la seva opinió, tampoc no podríem llevar-nos cada dia amarats per l’emoció de descobrir que, per la seva decisió inapel·lable, allò què ahir suposàvem blanc ara ja és negre i que el que era fosc ahir, avui és d’un clar nítid i esplendorós.

Bo serà, amic lector, que ens anem armant de valor i preparant per a fer front, amb la major dignitat, al creixent allau d’experts interessats que, com a mínim fins la primavera, continuaran entestant-se en fer-nos beure a galet.

–Em costa de creure que no hi ha coses més xungues en aquest país, quan perdeu temps i esforços discutint del merder que us heu anat muntat vosaltres solets. ¿De veritat que creus que és tan important, a les alçades en què ens trobem, que les eleccions generals anticipades se celebrin el novembre, el febrer o el març? M’agradaria, tio, que algú, amb el tarro ben ordenat, m’expliqués el perquè de tan sidral mentre el país té tantes altres històries pendents per resoldre…

–Òndia!!… Doncs tens raó!

Publicat a El 9 Nou, el 25 de setembre de 1995