Aquesta setmana ens despertàvem abatuts. Els incendis, reals i metafòrics, assolaven el país amb la sensació que ningú no sabia ben bé què fer per deturar l’avanç inexorable del foc –i dels mercats–, que en ben poques hores –en pocs mesos— ens havia minat una part del patrimoni construït després d’anys de treball continuat i d’esforços personals i col•lectius ingents. Se’ns cremaven hectàrees de patrimoni natural, i se’ns continuaven cremant conquestes socials assolides. No sabíem –no sabem encara– les conseqüències que a curt, mig i llarg termini tindran aquests incendis. Els reals i els metafòrics. Sí que sabem que res ja no tornarà a ser com abans, de la mateixa manera que sabem que els responsables de la tragèdia no pagaran, presumiblement, pel mal que ens han causat.
Quin contrast entre l’ànim que presideix aquesta setmana amb el que regnava a Barcelona i a Catalunya fa 20 anys, quan començàvem a viure uns dies de glòria, d’il•lusió, i sobretot d’esperança i de confiança en el futur. Feia pocs anys que ens havíem integrat –també plens d’il•lusió– a l’Europa comunitària. En aquest context, els Jocs Olímpics eren, de facto, la gran oportunitat que teníem per mostrar al món el nostre potencial humà, i el nostre europeisme sense renunciar a la nostra voluntat de ser com a poble. L’Europa de les ciutats i de les regions que reivindicava Pasqual Maragall, es dibuixava com un possible model a seguir per avançar amb pas ferm cap a la vertebració d’una Europa oberta que confiés en les seves regions econòmiques com a fet que contribuís a superar les rigideses que les regions polítiques imposaven. Un model que aixecava reticències tant a nivell dels Estats com de les estructures departamentals i/o dels governs autonòmics. A Catalunya, la Generalitat no veia amb bons ulls la rellevància i el protagonisme creixent que Barcelona adquiria en el concert europeu, i sobretot el lideratge que la ciutat exercia en una gran àrea geogràfica que podia acabar-se constituint com una regió interfronterera europea. Algú, en ocasió dels Jocs Olímpics, va dir que mentre Pasqual Maragall exercia de president de Barcelona, Jordi Pujol ho feia d’alcalde de Catalunya; un joc de conceptes que resumia l’estat de la qüestió en quant a les relacions que es donaven entre Barcelona i Catalunya.
Malgrat tot, els dies dels Jocs Olímpics serviren per evidenciar el nostre esperit combatiu, així com el nostre potencial pel fet que a despit dels desencontres institucionals que sovint es produïen, la unitat d’acció en la consecució d’un objectiu comú va acabar per imposar-se en les relacions entre els governs (locals, autonòmic i estatal) i els agents polítics, econòmics i socials que s’adonaren que per damunt de les seves respectives aspiracions legítimes calia situar els interessos de la ciutadania. Que sense unitat no seria possible posar Barcelona i Catalunya al dia. La vertebració de la unitat institucional no va ser tasca fàcil. Però es va aconseguir. Primer en la presentació i en la defensa de la candidatura de Barcelona, fonamentalment a dins d’Espanya. Després en l’execució de les obres programades en un temps rècord i amb la contribució de totes les administracions.
Vint anys després la ciutadania torna a reclamar la unitat d’acció per superar dificultats i incerteses. Per recuperar la confiança. No s’hi val continuar traslladant la responsabilitat de la manca d’unitat a l’altre, als altres. I això perquè, d’entre altres moltes raons, la unitat d’acció només podrà aconseguir-se si som capaços d’identificar allò que ens uneix, més que no pas continuar magnificant allò que ens separa. Com va passar, ara fa 20 anys. Com no va saber-se acabar de fer del tot ahir, al Parlament de Catalunya.
Publicat a Diari de Sabadell, el 26 de juliol de 2012
Ara fa 20 anys els catalans teníem una fita comuna: assolir una feina ben feta. Ens vàrem fer nostres les olimpíades, malgrat l’Espanya rància, i la il•lusió fora complida.
Ara aquesta unitat ens cal per tirar endavant el país, malgrat l’Espanya rància, i per això ens cal la força de totes les tendències sense partidismes. Digues-li pacte fiscal o d’una altra manera.
M’imagino un cotxe de curses en les que el pilot i els mecànics estan sempre discutint cap a on i com anar endavant mentre els competidors van fent via… Cal unitat i tu ho reflexes en les teves paraules i amb la foto dels castellers que acompanyes.
M’agrada molt el teu bloc i moltes vegades l’encertes de ple.
Enhorabona!
Estic totalment d’acord amb en Miquel… Les teves paraules, Joan, reflexen molt bé el sentiment de molts de nosaltres. L’encertes de ple!
Totalment d”acord amb el que dius. Tots som responsables i sempre tendim, ja que és el mes fàcil, a donar la culpa als altres.
Agrair-te els teus escrits. M’hi sento totalment identificada. Una abraçada i bon estiu.
Montse Bayó
Pel que penso jo, t’has deixat un concepte. No hi havien aleshores tants partits polítics. No parlo dels 2 majoritaris. No hi haurà unitat en el poble mentre no hi hagi unió amb els partits. Un poble que té 3 ó 4 partits independentistes, què esperes?. A les últimes eleccions em vaig fer creus dels partits que s’hi presentaven i a les pròximes hauran de fer unes casetes més grans per poder posar tots les paperetes. Sembla que si dins d’un partit hi han altres opinions, el millor es crear-ne un de nou en lloc de minvar les diferències. Sembla que estiguin regits per dogmes i no hi hagi interlocució. Si no s’uneixen, el poble no s’unirà. Malauradament, ens unim en les desgràcies o en l’esport, san s’acabó!. Encara que he posat l’exemple els independentistes perquè m’ha sortit així, mira a UPyD, Ciudatans i tants d’altres.
Gràcies a totes i a tots pels vostres comentaris que complementen perfectament els meus posicionaments. Gràcies també per les vostres precisions… Gràcies Miquel i Imma per les vostres exposicions sempre oportune si interessants…
I… malgrat tot, bones vacances!