La ciutat, les ciutats, com a éssers vius que són, no deturen mai el seu caminar ni tampoc no deixen d’adaptar-se amb més o menys diligència a nous escenaris i a nous requeriments. Sabadell no n’és l’excepció i gràcies a l’esperit dels sabadellencs i de les sabadellenques d’ahir i d’avui, la ciutat canvia constantment. Així, la nostra ciutat, poc té a veure avui amb aquella ciutat-fàbrica de la dècada dels 30 del segle passat o amb la ciutat grisa i deprimida, immersa en la profunda crisi que va precedir la desfeta del tèxtil a mitjans de la dècada dels anys 60. És en el context d’aquesta dinàmica de ciutat en què les seves organitzacions, institucions i ciutadania progressen i canvien, que també ho fan les places i els carrers d’acord amb el bategar general, sentiments, anhels i ritmes. El passeig de la Plaça Major és possiblement el més perfecte indicador dels canvis i transformacions que la ciutat ha viscut al llarg dels temps. Un passeig sotmès a pressions urbanístiques constants. La més transcendent executada a principis de la dècada dels anys 50 del segle passat, quan en un desencert municipal que pretenia portar-nos a una falsa modernitat, van enderrocar-se les illes de cases que conformaven el barri del Pedregar. L’espai que deixaren lliure aquelles construccions se sumaren en part a la preexistent plaça Major aniquilant d’aquesta manera una part rellevant del què havia estat el nostre casc antic. L’obertura de l’actual passeig de Manresa en substitució del vell i estret carrer predecessor del mateix nom,  va acabar per consolidar aquella operació destructora.

En aquest transitar, el passeig ha vist com desapareixen uns comerços i n’arribaven uns de nous. És llei de vida, i a hores d’ara, només hi ha dos comerços a la zona amb una trajectòria dilatada al darrera: la Impremta Figuerola (que hi va arribar el 1929) i la Llar del Llibre (que ho va fer el 1957). Una llibreria, aquesta, successora de la que Joan Sellarès Castells fundà a la Via Massagué el 1902. És així com la Llar del Llibre és l’establiment llibreter més antic de la ciutat que ha recollit el llegat cultural d’altres establiments llibreters malauradament desapareguts, tals com la històrica Llibreria Sabadell la seva darrera seu a tocar mateix del Passeig.

Els anys no passen en va i ara és la Llar del Llibre qui tanca una part de les seves instal•lacions al Passeig de la plaça Major. En aquesta ocasió el tancament és una mala notícia pel passeig, que perd part d’una instal•lació llibretera de solera, però no ho és pas per la ciutat que guanya un equipament llibreter millor, més gran i acollidor. Tot plegat perquè la Llar del Llibre tanca unes instal•lacions per obrir una nova botiga al carrer de Sant Antoni amb accés també des del carrer de Les Valls. La tradició i ofici llibreter dels Fàbregues –malgrat els temps de dificultats pels quals travessem i dels indicadors escassament engrescadors pel què fa al consum i venda de llibres i de productes culturals–, continua viva, disposada a acarar nous reptes per servir millor als seus amics i clients. És la seva manera de fer, coherent amb la divisa de l’esforç i de la feina ben feta que els Fàbregues exhibien a Barcelona des d’abans que amb el seu bagatge familiar de llibreters sota el braç, decidissin apostar per Sabadell.

En dies complexos, que un comerç llibreter iniciï una nova singladura, no deixa de ser un regal. Que els èxits i encerts acompanyin als Fàbregues en aquest seu nou repte empresarial pel bé de la cultura i pel de la ciutat.

Publicat a Diari de Sabadell, el 21 de juliol de 2011