Hi ha fenomens naturals, dels quals no en sabíem pràcticament res, i que, de cop i volta, salten a un primeríssim pla de l’actualitat pel fet que els experts els hi adjudiquen una responsabilitat directa sobre els canvis climàtics. Uns canvis que, al seu torn, diuen que tenen una clara incidència sobre el comportament de les persones. Un d’aquests fenomens actualment més de moda, és el corrent marítim que es coneix com d'”El Niño”, el qual és el causant de canvis climàtics en els punts més diversos del globus. El popular Alfred Rodríguez Picó, en la seva habitual secció del temps dels caps de setmana a TV-3, assegurava, per exemple, que la causa de la baixa collita de cafè d’enguany era una de les conse­qüències dels efectes d'”El Niño” en les condicions climàtiques dels països productors d’aquestes rubiàcies.

A partir d’ara, doncs, ja tenim una raó, un responsable, que podrà justificar qualsevol qüestió o comportament que no tingui una explicació immediata i comprensible pel conjunt dels ciutadans. Així podrem atribuir a “El Niño” l’ascendència sobre els desordres climàtics, descarregant de culpa a altres molts i segurs culpables humans d’aquests canvis. Sempre és bo disposar d’una excusa-comodí que serveixi per a justificar-ho tot o gairebé tot. Un gran avantatge i una gran solució pels temps que correm en què l’as­sumpció de responsabilitats no està precisament a l’ordre del dia i, que per tant, bo deu ser poder recórrer a un cap de turc per tal que carregui amb els neulers. Així ens estalviarem angoixes i haver de recórrer al psicoanàlisi o a les doctrines, materialistes o no, per a comprendre algunes coses que són de molt difícil comprensió a l’ensems que tranquil·litzarem el nostre esperit.

Perquè només acceptant la incidència del fenomen d'”El Niño” sobre els humans, pot trobar-se explicació en relació al mal que ha atacat al líder d’IU i que ha fet que després de fer la vida impossible a molts dels seus i d’expulsar-los del seu personal i particular paradís, ara es despenja i assegura que contra ell i la seva organització s’està portant a terme un “linxament sistemàtic i perfectament organitzat” (?). A aquest pas es veurà plenament confirmada la teoria anguitista de les “dos orillas”. Perquè tothom es trobarà a una banda del riu mentre que Anguita i els seus seguidors a l’altra denunciant l’error en el qual es troben la resta dels humans.

En un altre ordre de coses, com que tampoc no té cap explicació científica, també deu ser el corrent “El Niño” la causa indirecta de què el president del Govern –després de la xiulada que varen aguantar a Madrid Raimon per cantar en català i José Sacristán per sortir en la seva defensa– declarés que calia considerar els fets com el resultat d’una simple anècdota sense més importància. Curiosa manera que José M. Aznar ha d’entendre les anècdotes i de confondre forma i fons. Com preocupant és la forma que tenen d’entendre la tolerància els que assistien, precisament, a un festival que s’autoqualificava de solidari i contra la into­lerància. Anècdotes d’aquesta insignificància que no mereixen la més mínima consideració per part dels governants, poden atiar el foc d’unes radicalitzacions que a ningú no beneficiarien. Menys encara al govern de l’Estat que, cal recordar-ho, deu la seva estabilitat al suport que de moment i malgrat tot continua ator­gant-li la coalició de CiU.

Enmig d’aquest clima de manca de diàleg, de visceralitat i d’into­lerància en el que ens movem –i del qual el discurs d’Anguita i l’actitud del públic de Las Ventas són una petita mostra– s’a­graeix el manifest que Joan Manuel Serrat va llegir dissabte passat amb motiu de les Festes de la Mercè. Un manifest –que havia estat escrit per l’encara avui alcalde de Barcelona Mara­gall— que, amb encert, assegurava que només en la tolerància i en l’acceptació de l’altra pot trobar-se la nostra pròpia llibertat. Una més que mai oportuna reflexió i una excel·lent vacuna contra els possibles brots d’intolerància i de la visceralitat que nien a l’interior de cadascú.

Publicat a Diari de Sabadell, el 25 de setembre de 1997