L’expresident Josep Tarradellas no es cansava de repetir que per bé que ens anessin les coses a Catalunya, sempre hauríem de continuar anant a Madrid. Com en moltes altres qüestions, segur que el que fou el primer president de la Generalitat de Catalunya després del franquisme, no li faltava gens de raó. I malgrat no sigui el cas ara com ara que les nostres relacions amb el Madrid capital de l’Estat vagin suficientment bé, el cert és que, vulguem o no i mentre no es demostri el contrari, la ciutat castellana continuarà essent això: la capital d’un Estat que evidència encara massa i notables tics centralistes. I aquesta condició de capital que Madrid ostenta, no deixa de ser un plus en matèria d’acollir institucions emblemàtiques que difícilment es poden donar en altres punts de la geografia estatal. I quan em refereixo a institucions emblemàtiques que tenen la seva seu a Madrid, no penso pas només amb les que són de caràcter estrictament polític ja que en el mateix sac hi poso també les de caràcter cultural que s’han consolidat d’allò més en aquelles latituds messetàries. Sigui com sigui i amb l’excusa que hom vulgui, el cert és que un viatge a Madrid de tant en tant és fa aconsellable. Més ara que l’AVE ofereix un plus de comoditat i de rapidesa a l’hora de fer aquestes possibles escapades a la capital castellana. Escrit això, per raons semblants es fa també molt aconsellable als madrilenys que facin escapades a Barcelona. D’aquesta manera ens coneixerien una mica millor i tindrien ocasió d’adonar-se que aquí també disposem d’atractius culturals suficients, dels quals ells n’estan mancats.

Serveixi tot plegat per justificar –si és que calgués fer-ho— el fet que el darrer cap de setmana fos per a mi el d’una escapada al Madrid cultural. I és que encara que per raons professionals viatjo a Madrid amb regularitat, no és menys evident que en viatges professionals mai no acabes de trobar l’ocasió d’esplaiar-te visitant Museus i/o altres centres d’interès cultural castellans amb una notable projecció internacional i que com sempre passa són més visitats pels forasters que no pas pels locals. Creieu-me: un cap de setmana amb visites al Thyssen-Bornemisza, al Nacional de Arte Reina Sofia o al Prado mateix, especialment quan com ara s’hi exhibeix una mostra antològica del pintor anglo-irlandès Francis Bacon, es fa més que absolutament recomanable i, d’alguna manera, t’acaba fins i tot reconciliant amb el món i et serveix d’aliment per l’esperit.

Viatjar a Madrid té altres avantatges, com les de valorar aspectes que a casa nostra no hi donem cap mena d’importància. És el cas, per exemple, del notable retard que Madrid porta quan a ser una ciutat amb serveis plenament accessibles. Algú va escriure no fa pas massa que Barcelona és una de les ciutats  més accessibles d’Europa. Això, en la pràctica, és com dir que és una ciutat de les més accessibles de tot el món. L’esforç que s’ha fet en matèria d’accessibilitat a casa nostra, especialment pel què fa al transport urbà i interurbà i als equipaments queda a força distància d’altres ciutats com ho poden ser París o Londres mateix. Clar que amb això de les distàncies no hi hauríem de jugar, atès que precisament aquest darrer cap de setmana haurà estat força dur, esportivament parlant, pels catalans que ens trobàvem a Madrid i que no érem pocs. No endebades allà s’hi jugava la Copa del Rei de bàsquet amb la participació de dos equips de casa nostra com el Joventut de Badalona i el Barça. I si els primers quedaven eliminats només en començar la tanda d’octaus, el Barça, després de desfer-se del Madrid a quarts, es va veure superat pel TAU que havia de proclamar-se campió de la copa. Per si amb això no n’hi hagués prou, la tarda-vespre del dissabte veiem com el Reial Madrid golejava al Betis i d’aquesta manera reduïa la seva diferència en punts amb el Barça a qui l’Espanyol va guanyar-li la partida.

I deixeu-me que avui acabi aquesta meva peça amb una certa càrrega irònica al reconèixer que si no hagués estat per aquests darrers fets i circumstàncies esportives, segur que la meva estada a Madrid d’aquest darrer cap de setmana, hauria estat rodona.

Publicat a Dari de Sabadell, el 26 de febrer de 2009