La comercial, cèntrica i sabadellenca Via Massagué ha commemorat els seus primers cent anys de vida. El fet no tindria més rellevància sinó fos perquè els veïns d’aquest carrer es van prendre l’efemèride seriosament i la van aprofitat per documentar la història del seu carrer des que la zona va deixar de pertànyer al terme municipal de Sant Pere de Terrassa. D’aquesta manera, el centenari de la Via Massagué ha deixat exposicions i edicions a través de les quals i dels quals s’aporten dades en relació a l’evolució del carrer al llarg d’un segle però també sobre les que havien estat les bases econòmiques de la vila sabadellenca quan el tèxtil encara no se’n havia fet senyora i majora.
I és que entre els segles XIV i el XVIII, el Raval sabadellenc acollia una activa indústria terrissaire de la qual se’n tenia notícia però no se’n havien trobat senyals. La descoberta en el soterrani de la botiga dels Ventura de la Via Masagué l’any 1996 dels que van resultar ser els forns de Cal Boldós (de finals del XVIII), aportà llum i dades en relació a un dels 14 obradors terrissaires que la vila sabadellenca tenia llavors censats. Els forns, recuperats i rehabilitats per iniciativa dels Ventura mateix, formen ara part de la botiga i poden ser visitats pels ciutadans.
Així doncs, del primer centenari de la Via Massagué, de les iniciatives i de la tenacitat dels seus veïns en quedarà per sempre més, d’una banda la contribució a un millor coneixement de la història de Sabadell i, de l’altra, el reforçament de la personalitat de la Via Massagué.
Publicat a El 9 Punt, el 9 de maig de 2002.
Comentaris recents