carrertallat.jpg

El mes d’agost ha quedat enrere. Un mes que tradicionalment el teníem associat a les vacances, al no-fer-res, i a les tempestes estiuenques de finals de mes. Però segons ens diuen –i bé que ho hem notat!–, aquest haurà estat un molt mal mes d’agost per les moltes tempestes desencadenades, malgrat que, en aquest cas, no hagin estat –que també–estrictament atmosfèriques. A la vista dels fets, hora serà de plantejar-nos si hem de dissociar agost de descans i relax d’una manera definitiva. Va ser un mes d’agost, el de 2007, quan es va desencadenar la primera gran tempesta predecessora d’un canvi de cicle econòmic. Una tempesta que s’inicià als Estats Units (EUA) i de la qual no se’n sabien les conseqüències a despit que el temporal es vingués gestant des de feia temps. Passava, però, que ningú no feia cas als negres núvols que el presagiaven. El detonant de tot plegat va ser la sobtada pèrdua de confiança dels mercats –ai els mercats!– en les hipoteques subprimes que s’havien anat estenent com una taca d’oli, inflant el globus d’una pretesa opulència econòmica que no existia. Com que els bons de les hipoteques subprime no cotitzaven en els mercats organitzats i presentaven una alta complexitat, tampoc no estaven sotmesos a cap control. I ja se sap que qui dia passa any empeny, fins que n’hi va haver prou amb un simple increment de l’índex de morositat hipotecària per deixar al descobert la debilitat dels productes financers vinculats a les subprimes que mai no recuperarien el capital que en ells s’hi havia invertit. L’alarma s’havia disparat i la crisi de confiança estava servida. I si l’aleteig d’una papallona a New York pot ser la causa d’una ventada al Japó, l’aleteig d’una au plena d’ambició com ho són els mercats, l’origen d’un daltabaix era inevitable.

Quatre anys després d’aquell agost, n’acabem de passar un altre que mereix el qualificatiu d’horribilis per les primes de risc, pels riscos d’intervenció i pels atacs a l’euro viscuts els darrers trenta-un dies que han obligat als governs comunitaris a pràcticament oblidar-se de les vacances i a prendre decisions a corre-cuita. Tot perquè els mercats, insaciables com són, han aconseguit allò que perseguien: sotmetre a la política. I entre pressions dels mercats i una França i una Alemanya amb governs conservadors obsessionats pel dèficit, l’estat del benestar està en risc i les retallades continuen recaient sobre els més dèbils, mentre els que més tenen continuen instal•lats en el terreny dels privilegis, i res no indica que aquesta situació tendeixi a canviar, almenys per iniciativa dels mateixos governs. Per si no n’hi havia prou, en ple temps d’indignació i de reclam de major participació democràtica, aquí ens arriba una reforma-exprés de la Constitució que ha fet saltar pels aires la vella creença que la Carta Magna millor no tocar-la, malgrat els molts motius que hi havia per haver-ho fet abans. Per contra, en ben pocs dies i amb un si-us-plau-per-força, el què no s’havia aconseguit en tampoc-no-sé quants anys, s’assolirà ara mitjançant el mètode d’una reforma-exprés auspiciada pel PSOE i pel PP que no convenç a tothom. No sabem si convencerà als mercats. Sí que sabem, però, que la reforma beneficia al PP a qui el govern socialista li està fent la feina. També a CiU que no ha perdut passada per mostrar la seva indignació i capitalitzar arguments victimistes de cara a les properes eleccions. En aquest context, la desorientació entre la ciutadania creix i amb ella ho fa el risc de què el populisme i demagògia augmentin audiència.

Avui encetem el mes de setembre. Més val que ens preparem per començar un nou curs que pinta complicat… Però com que no tot ha de ser ni negre ni fosc, abans de retornar a la dinàmica de cada dia, disposem-nos, a gaudir de la nostra Festa Major com correspon…

Publicat a Diari de Sabadell, el 1r de setembre de 2011