Les eleccions municipals trigaran encara quatre mesos en arribar. Això no obstant la precampanya per aquestes eleccions ja s’ha posat en marxa. No només a Sabadell… però també a la nostra ciutat. Almenys això és allò que es desprèn dels posicionaments que les forces polítiques ciutadanes estan formulant aquests dies en relació a la comtessa electoral. De fet, comença a ser habitual que ens trobem, pràcticament de manera permanent, en campanya electoral ja que quan encara no ha acabat una consulta electoral, els partits i els seus dirigents comencen a mobilitzar el personal de cara a la següent consulta electoral. I així no hi ha forma d’encetar i mantenir un debat serè i continuat entorn qualsevol qüestió. Els interessos electorals de cada moment –els legítims interessos electorals– s’acaben avantposant fatalment als interessos generals de la ciutadania. No ens hem adonat –o no ens volem adonar– que cada campanya electoral ben poc té a veure amb l’anterior, de la mateixa manera que també ben poc té a veure amb la que seguirà. Tot plegat perquè quan pertoca elegir els càrrecs locals que ens hauran de governar des de l’ajuntament, pensem estrictament en clau local i en els partits i les persones que més bé poden gestionar la ciutat. Cada comtessa electoral és diferent pel fet que també es diferent l’àmbit de gestió política que es decideix. I això malgrat que els partits polítics s’entesten sovint en voler-nos fer veure que això no és així.

El mes de maig ens tocarà elegir els regidors que ens hauran de representar –sigui des del govern o sigui des de l’oposició– als sabadellencs i sabadellenques al front del govern de la ciutat. D’aquesta manera voldríem que la campanya electoral se centrés en formular, debatre i difondre les propostes que cadascú formula entorn el Sabadell que defensa. Així, els ciutadans i les ciutadanes, ens sentiríem més motivats i disposaríem de major criteri a l’hora de pronunciar-nos davant les urnes a favor d’una o altre opció política. Certament, a Sabadell no ens falten qüestions entorn les quals val la pena conèixer criteris i punts de vista de cadascuna de les diferents formacions polítiques locals que es presentaran a elecció. L’aeroport, el quart cinturó, l’ampliació del recorregut dels ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya pel subsòl de la ciutat, la necessària millora de les comunicacions intercomarcals, la política cultural, la recuperació del patrimoni… són, entre moltes altres, algunes qüestions que voldríem veure debatudes davant la ciutadania.

Em temo, però, que aquestes o altres qüestions no mereixeran el debat aprofundit i participatiu entre la població que caldria i que s’acabaran imposant les inèrcies habituals de qualsevol campanya electoral ja que és més senzill anar contra el contrari que no pas  explicar amb tot detall allò que es vol fer en el cas que es tinguin responsabilitats de govern. Així, la campanya es mourà, entre els que volen mantenir la majoria absoluta en el consistori i que presenten un balanç de feina feta i els que volen evitar la repetició d’aquesta majoria. Mentre, deixarem passar una altra ocasió per conèixer què pensa cadascú del present i del futur de la ciutat i com, des de l’administració, cal contribuir a l’enfortiment econòmic, cultural, social i polític de la ciutat. Sabadell viu, gràcies a la bona marxa de l’economia, un bon moment; un moment que cal saber aprofitar per garantir el desenvolupament de la ciutat quan entrem en turbulències econòmiques. Per això ens cal interessar a tothom en un debat obert i generós. I sense cap mena de dubte, són els  projectes de la perllongació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i el ja famós quart cinturó, els que haurien de merèixer més atenció per la notable incidència que tindran sobre el futur de la ciutat. 

Publicat a Diari de Sabadell, l’11 de gener de 2007