L’home és l’únic animal que ensopega dues vegades amb una mateixa pedra. Dit d’una altra manera, els homes encara no hem après la manera d’aprendre –i perdoneu per la redundància– d’experiències viscudes. I certament, quan han passat uns mesos des d’una experiència negativa, ja no som capaços de fer-ne memòria i de prendre mesures per tal que no es repeteixi. Passa, per exemple, quan patim una llarga malaltia o quan ingressem en un hospital. Els dies de recuperació que segueixen al mal tràngol, tot són promeses en relació a la vida que portarem que assegurem, serà més ordenada i de més qualitat. Però només cal que ens veiem les orelles per tornar a caure en els mateixos errors i paranys d’abans.

No és estrany, doncs, que si a títol personal les coses són així, que a títol col•lectiu no se’ns presentin massa millor. Els europeus patim aquests dies, la recaiguda en una malaltia que segurament hauríem pogut evitar; almenys en part. L’escenari econòmic que se’ns obre davant nostre, recorda el que vam patir a començaments de la dècada dels 70 a partir de la “crisi del petroli”. Llavors com ara, el preu del barril de petroli s’enfilava mentre els països productors s’omplien les alforges de dòlars i les monedes europeus es debilitaven davant el dòlar. Llavors, en plena crisi, s’assegurava que s’adoptarien mesures per tal d’evitar l’alta dependència del petroli i per evitar que el mal es pogués repetir.

Però no hi ha mal que cent anys duri i la “crisi del petroli” va quedar enrera. I tant bon punt això va passar, ningú ja no es va recordar ni del mal tràngol ni de les conseqüències que per les economies europees aquella situació va comportar. Ara, gairebé trenta anys després, el petroli es troba amunt, molt amunt i l’euro avall, molt avall. I algunes veus ja s’han fet sentir anunciant grans mals si no es troben grans solucions. I de grans solucions no n’hi ha i, cas que ni hagués, no seria possible aplicar-les.

La història, malauradament, es repeteix i la pedra encara és allà on abans estava. Sabrem algun dia sortejar-la?

Publicat a El Periòdic d’Andorra, el 9 de setembre de 2000