Demà acomiadarem l’any que se’n va mentre ens apressem a donar la benvinguda al que es disposa a entrar en escena. Pel que se’n va, “bon vent i barca nova” ja que no ens sabrà gens de greu oblidar-nos d’ell el més aviat possible pel mal gust que, en general, ens està deixant a la boca. Pel que és a punt d’entrar, els fervents desitjos de que ens sigui el més propici possible, a despit que com canta el poeta Josep Carner en el poema Any Nou, “ni l’astròleg no sap, dia primer, / u rigorós que un poc de vida ens dalla, / no sabem quines estrenes ens daràs potser: / angoixa, amor, traspàs o revifalla”.
Amb any caducat o nou, la vida continua i a un any –a un dia, a una setmana, a un mes– en segueix un altre en el que en esperançadores paraules del poeta Miquel Martí i Pol, “tot està per fer i tot és possible”. Però la qüestió és veure si d’una vegada aprendrem la lliçó que el passat ens deixa i començarem a fer les coses de manera diferent a com fins ara les hem fet i així, tal com apuntava Albert Einstein, obtenir resultats també diferents. Clar que de sobra sabem que l’home és l’únic animal amb capacitat innata per entrebancar-se dues vegades –o fins i tot més, què carai!– en la mateixa pedra. Sigui com sigui, enrere ens queda un any condicionat fortament per les incerteses d’una pandèmia que a despit de les vacunes no hem aconseguit doblegar, precisament perquè és una pandèmia, és a dir una “malaltia epidèmica estesa a molts països o continents, que ataca gairebé tots els individus d’un país”, segons podem llegir en el Diccionari general de la llengua catalana. Per endavant tres-cents-seixanta-cinc dies que volem, si això és possible, ben distints als que hem viscut els darrers dotze mesos.
Segons la tradició, coincidint amb la fi de l’any s’imposa fer-ne repàs. Jo també ho faré succintament i centrat en els incipients canvis que al meu entendre s’estan produint en el clima polític del país (el d’allà i el d’aquí). Així és que al marge de la pandèmia i dels seus efectes sobre el sistema sanitari –també l’econòmic i social– en l’espera d’un medicament miraculós que ens alliberi del jou del coronavirus, de l’any que acaba en destaco, a nivell estatal, el canvi de rumb governamental –encara que no suficient— que ha permès desestressar –que no pas resoldre– el conflicte Catalunya-Espanya en l’espera que de la Taula de Diàleg se’n derivin resultats tangibles.
La política catalana, no ha quedat al marge d’aquesta tendència. En tenim la prova, d’una banda, en el suport que els comuns han donat al Govern de la Generalitat que així ha pogut veure com s’aprovaven els seus pressupostos abans d’acabar l’any, un fet que no es produïa des de feia anys. D’altra banda, en l’acord assolit fa ben pocs dies entre ERC i Junts i la principal força de l’oposició, el PSC, que en primera instància ha obert la porta a la renovació dels càrrecs en diverses institucions catalanes que portaven temps i temps caducats. I això, malgrat aplicar el vell sistema de repartiment de cadires del qual en som molts els que el voldríem veure expulsat de la vida política, apunta que s’avança cap a la recuperació del diàleg entre blocs que fins ara s’havien mostrat absolutament excloents i inamovibles en els seus posicionaments. De fet, aquests canvis, certament minúsculs, són els que permeten pensar que després d’uns anys en els que el procés ha polaritzat i tensionat el sistema polític català i que ha cronificat problemes d’entitat diversa, s’ha començat a pensar en el mestrestant per a trobar-hi solucions.
Quant a Sabadell, les relacions Govern (PSC més Morell) i Junts han permès avenços importants a l’hora de concretar projectes de ciutat, amb una ERC massa abonada a fer memòria d’un passat que no es pot ni s’ha d’oblidar però que comença a ser història, que utilitza com a argument primer a l’hora de combatre al PSC que és el seu principal adversari en la carrera de les municipals de 2023 que fa temps ha començat.
Publicat a Diari de Sabadell, el 30 de desembre de 2021
Efectivament, molts vàrem qualificar al començar el 2021, com l’any de la incertesa.
Crec que amb tot el que s’ha anat veient i visquen jo qualificaria el 2022 con el de la desautorització de l’autoritat.
Déu ens agafi confessats!
Com és tradició, i així ho incorporem a les felicitacions, sempre desitgem que l’any que entra ens dugui per millors camins que els que hem recorregut fins ara. I clar, sobretot, amb els dos anys pandèmics que arrosseguem, per poc que albirem la llum per apaivagar, si no acabar, amb la pandèmia, ja tindrem una sensació d’alliberament de l’estrés en el que vivim. Però també és molt humà, que quan superem un problema, aquest ja queda enrere i comencem a trobar-nos. I tornem-hi.
Així que tant de bo anem superant la malaltia que ens assota físicament i psíquica, però també econòmicament. Perquè, opino, que les crisis econòmiques són terreny adobat perquè la reacció sembri les seves llavors i, llavors, la pandèmia serà social i política.
Tenim per davant un any econòmic i polític que encara caminarà per la corda del funambulista. Ho dic, perquè, malgrat algunes posicions més moderades en l’enteniment polític de l’encaix Catalunya-Espanya, i de la estratègia també d’acostament dels partits que volen barrar el pas a l’ultradreta i la dreta extrema i sense ànima que embroteix la pau ciutadana, encara hi ha altres poders fàctics que donen suport als desestabilitzadors per revertir les passes tímides de progrés que estan donant les actuals coalicions de govern.
Tot i la meva cautela, que es compleixin els desitjos més tradicionals de pau i prosperitat per l’any que entrarà.
i que ho veiem.
Estimat Joan: Si desitjo que tinguis un venturós Any Nou encara que sembla amb que hem passat que es pugui retornar a la normalitat? Estic d’acord amb el que diu l’Àngel de la “desautorització de l’autoritat” i et poso uns exemples: Has sentit per ràdio o televisió les nadales que porten tanta il.lusió? Pel carrer, en algún lloc les cançons tradicionals? A Sabadell, Barcelona o altre lloc? Tampoc has sentit cap debat entre científics amb arguments oposats sobre les mesures covid? Avui surt la noticia que Robert Malone, el descubridor de la tècnica ARNm ha estat expulsat de twitter per difondre noticies enganyoses de les vacunes. La immunitat natural ens ha permès sobreviure des de milers de generacions anteriors als virus respiratoris.
Llegia fa pocs dies que la indústria farmacèutica no es pot permetre el luxe de curar el càncer i deixar de guanyar 175.000.000.000$. Tots els remeis que ha fet servir la medicina moderna contra els virus abans del 2020 no en servia cap?
És molt evident que tot aixà és organitzat i centralitzat per canviar les societats i el suposat virus, que encara ningú, ni tan sols la OMS o la pzifer han trobat, són models matemàtics el que ensenyen.
Els fabricants d’armes volen la pau mundial i les farmacèutiques la salut total (en un món ideal).
Disculpa Joan, perà aixà de la covid és un fenomen d’extinció de la societat tal com la coneixem, tota la societat global. En Luc Montagnier és premi Nobel 2008 de Medicina i diu: “Els metges han d’entendre el perill d’utilitzar aquesta bomba incendiaria. Hem de deixar de vacunar”. No és un pagès com jo qui ho diu.
Ens vam conèixer a l’emisora local. Ara Radio Sabadell posa música per no escoltar la gent.
Una abraçada amb els millors desitjos de salut per tú.
Quedem un dia per caminar?
Gràcies Ignasi. Podem quedar quan tu vulguis. El problema és que he perdut el teu contacte. Me’l fas arribar per correu? Bon any!