D’una altra setmana intensa, aquestes dues de les moltes reflexions que tinc anotades en el meu bloc de notes:
1. Sembla que faci més dies, però només ha passat una setmana des que Roger Torrent va ser elegit president del Parlament de Catalunya i que el seu discurs d’inici de legislatura quedés tapat per l’allau de notícies que tenen com a epicentre la investidura de Carles Puigdemont. Que això sigui així no priva que em decideixi recuperar tres paraules del discurs de Torrent per considerar-les transcendents. Són aquestes: normalitat, recosir i política.
Segons el diccionari de la Llengua Catalana de l’Institut d’Estudis Catalans, el significat de recosir és “cosir de nou allò que s’ha descosit”. És a dir unir allò que per les raons que sigui ha quedat separat. Des d’aquest punt de vista, el missatge que el president del Parlament adreçava als diputats i diputades i a la ciutadania en general, partia del reconeixement tàcit que el país es troba dividit i que cal treballar per tornar-lo a unir i per retornar a la normalitat institucional i parlamentària que mai no s’hauria d’haver perdut. Com fer-ho? La recepta proposada per Torrent és ben simple: cal fer-ho des de la política, que és la manera de conduir un afer per assolir el fi que es persegueix a partir de sumar adeptes i causar les menys desercions possibles.
Cada dia que passa em corrou més la idea perversa de que la situació tensa en què es mouen les relacions –potser millor parlar de les no relacions– entre Catalunya i Espanya els va bé a ambdues parts enfrontades que són el govern de l’Estat i el govern de Catalunya. M’explicaré: Mentre continuem instal·lats en el que alguns qualifiquen de monotema i d’altres de roda del hàmster, deixem de parlar o de tenir en compte els efectes d’altres qüestions cabdals que ens afecten i que es van agreujant cada dia que passa sense que s’entrevegi cap solució. El cas del creixement de la pobresa i dels riscos d’exclusió n’és un exemple.
2. El creixement de la pobresa no és una llosa que solament pesi sobre Espanya i sobre Catalunya. El fenomen supera les nostres fronteres i a hores d’ara ningú amb tres dits de front pot negar que la pobresa no és un dels riscos més importants als quals s’enfronta l’economia mundial. Que això sigui d’aquesta manera no exclou que des dels governs de cada país (com infructuosament s’intenta fer reiteradament des de Catalunya) es pugui plantar cara a aquesta situació i que en conseqüència es puguin dissenyar polítiques socials a partir de les quals lluitar contra el creixement de la pobresa i disminuir els seus efectes, no sempre perceptibles en el curt termini. Però tampoc no ens podem enganyar: la qüestió de la pobresa, de les desigualtats, de l’escletxa que separa rics i pobres, no es pot resoldre aplicant receptes màgiques que no existeixen, de la mateixa manera que sense la presa de conscienciació social de l’abast del problema, tampoc no hi pot haver solucions. I qui primer n’ha de prendre consciència és el món econòmic atès que l’extensió de l’empobriment l’afecta de ple pel fet que mentre l’atur creix i els contractes de treball es precaritzen, la renda disponible i el consum disminueixen tal com en un altre ordre de coses ho fan la capacitat innovadora, base del creixement de l’economia.
La pobresa forma part de les agendes dels països més poderosos i dels escollits que participen en cercles econòmics exclusius com el Foro Econòmic Mundial que fins demà està reunit a Davos (Suïssa) que culminarà amb declaracions i més bones intencions de les que, com deia la meva àvia, l’infern n’està ple.
Estem molt sobrats de paraules i massa mancats de fets…
Publicat a Diari de Sabadell, el 25 de gener de 2018
Comparteixo de bell nou la teva reflexió.
Ja fa massa temps que en aquest país només tenim/sufrim un monotema problemàtic.
La resta de problemes que sofreixen els altres països, aquí no existeixen a nivell oficial.
Una autèntica merda! I per a mi, molt preocupant.
Comparteixo el teu comentari de que aquestes no relacions entre (això és meu) els polítics independentistes de Catalunya i els polítics unionistes que fan possible el govern d’Espanya els va bé als dos bàndols. Els primers es retroalimenten dels greuges que venen del govern-tribunals d’Espanya i els segons es retroalimenten fuetejant les actuacions cul de sac dels que haurien de fer possible facilitar el desllorigador de la situació política catalana. I mentre, mesos de no govern, mesos de retòrica política i mediàtica dels uns i dels altres, mesos de polítics catalans injustament a la presó, els altres fugits (que no exiliats), els grans temes socials pendents, pressupostos ofegats pel comte Dràcula de Madrid, els pensionistes indignats per les pessigolles de l’augment de les seves pensions, l’1% dels ciutadans que s’han enriquit durant la crisi i una xifra llarguíssima de gent que s’ha empobrit en el mateix període, augment de la precarietat laboral i de gent en el llindar de la pobresa… I a Davos els dissenyadors de l’economia neoliberal i globalitzada que encara s’entossudeixen en lluir l’augment del PIB del seu país, quan el que realment importa és com s’ha repartit aquest PIB entre la població. Lògica capitalista en la que estem tots immersos, tant a Vitigudino com a Calcuta, Punta Cana o, fins i tot, Shangai: l’empresa ha de tenir any rere any beneficis, contínuament. I si un any fa la pau o té pèrdues, s’encén la llum d’alarma i els responsables comencen a aplicar mesures dràstiques que recauran sobre els treballadors per tal de reflotar-la, i, si no, tancar-la (fent fora, clar, i sense contemplacions, els treballadors).
Ah! i mentre, els africans de Camerun o de Sudan del Sud vivint amb quatre patates i sotmesos a les epidèmies i els desplaçaments. I parlo d’aquests perquè lo de Síria ja m’ha tret tota la bilis del fetge. Em treu el somriure cínic els que ara s’aixequen des de moviments independentistes catalans contra la invasió turca del cantó kurd d’Afrin a Síria i han callat en els bombardejos del regim de Assad amb l’ajuda dels russos a Darayya o a altres llocs de Síria amb incomptables civils morts.
La pobresa la tenim a sota de casa, al costat de casa, a la vorera del davant, a la cantonada, i no son paraules, son fets reals i palpables. Barcelona, i segur que la resta de poblacions dels voltants, a la nit està “ocupada” per indigents que dormen al carrer, envoltats de miseria i calamitats. Els carrers més centrics de la ciutat, al costat del Parlament i edificis emblemàtics, a qualsevol lloc on hi tinguin una mica de teulada per si plou, allà estant. De dia tomben i deixen alguns trastos i coses velles per si tornen, aquells cartrons a terra que equival a un llit o un jaç, entretant van d’un costat a l’altre arrossegant aquell carro plé de ferralla Mai havia vist tantes persones juntes en aquestes condicions ,aquí, a la meva…a la nostra ciutat.
I jo surto de casa, al matí, neta i esmorzada i els veig i em deprimeixo i no se que podem fer…????
Mentre seguim sense govern i sense ganes de formar-el, anant cap a la deriva, amb uns senyors/es que s’anomenen polítics i que només saben defensar els seus interessos, ells no veuen aquests carros amb ferralla???
Només ells i ningú més en son responsables i un dia la història ho ha d’explicar però abans han d’haver passat comptes.