Amb el pas dels anys, la nostra condició d’humans ens porta sens dubte cap a la tendència natural de mitificar esdeveniments al mateix temps que en fem oblit d’altres. La memòria personal és selectiva i la col·lectiva ho és més encara. Aquesta podria ser l’explicació de que tan sols cinc dècades després del 1968, en el record dels que vàrem viure els fets més rellevants d’aquell any tinguem fixades poc més que les imatges dels esdeveniments ocorreguts a Paris, col·loquialment coneguts com el “maig francès”. Per cert: aquell maig del 68, la capital gala devia estar a vessar de catalans i de catalanes atès l’elevat nombre de persones de la meva generació que asseguren haver estat a París aquells dies de revolta estudiantil, d’imaginació al poder, de petició de l’impossible, de llambordes aixecades i d’arena de platja inexistent. De fet, el cantautor Ismael Serrano, en una de les seves composicions, ironitzava sobre aquells dies quan cantava allò de “papá cuéntame otra vez, que tras tanta barricada y tras tanto puño en alto y tanta sangre derramada, al final de la partida no pudistéis hacer nada, y bajo los adoquines no había arena de playa”. El cas és que més enllà de la revolta parisenca, l’any 1968 varen viure’s arreu del planeta altres fets rellevants, amb conseqüències possiblement més transcendents que no pas les que es van derivar del “maig francès”.
Sense anar gaire massa lluny de París, aquell 1968 floria a Praga una “primavera” que s’havia encetat a començaments d’any quan Alexander Dubcek accedia a la presidència del govern txec, disposat a posar en pràctica un programa d’actuacions per avançar cap allò que ell mateix anomenava “socialisme amb rostre humà”. Dubcek comptava amb el suport i amb la complicitat d’amplis sectors de la societat txeca i dels mitjans de comunicació. Amb el què no comptava era amb el suport i amb la complicitat de “l’ordre establert”. Va ser així com la “Primavera de Praga” es va veure avortada el mes d’agost amb la invasió dels tancs del Pacte de Varsòvia. Però res ja no seria com abans. El camí cap a la desaparició de la Unió Soviètica havia començat i no s’aturaria fins a fer-se efectiva entre l’11 de març de 1990 i el 25 de desembre de 1991 quan 15 repúbliques proclamaren la seva independència. I mentre a Praga es vivia una curta “Primavera”, a l’altre banda de l’Atlàntic, a Memphis (EUA), moria assassinat el líder pacifista Martin Luther King. Això passava el 4 d’abril, l’endemà mateix que el defensor dels drets dels negres i Premi Nobel de la Pau 1964 hagués pronunciat un dels seus discursos més recordats: “I’ve been to the mountaintop” (he arribat al cim de la muntanya). I mentre, a l’altra punta del món, a la Xina, es vivien dies de repressió contra alts càrrecs del partit comunista i intel·lectuals als que Mao Zedong i els seus acusaven d’haver traït els ideals revolucionaris pel fet d’atrevir-se a plantejar la necessitat d’introduir reformes en el sistema.
L’any 1968 va ser també any de Jocs Olímpics; uns jocs que tingueren lloc a la ciutat de Mèxic i que varen estar marcats per fortes convulsions polítiques i socials. Només deu dies abans de la cerimònia inaugural, la capitolina Plaza de Tlatelolco –més coneguda com a Plaza de las Tres Culturas– va ser testimoni de la dura repressió de l’exèrcit sobre estudiants amb 300 morts i milers de detinguts com a resultat d’una operació de la que mai no se’n van depurar responsabilitats. D’altra banda l’assassinat de Martin Luther King actuà de detonant per a què els atletes negres que pujaven al podi ho fessin aixecant un puny enguantat, símbol del Black Power.
Tot això i algunes coses més succeïren el 1968. Un any en el que a despit varen començar a canviar algunes coses, no en varen tantes com hauríem volgut.
Publicat a Diari de Sabadell, el 1r de febrer de 2018
Vaig viure aquells moments com un espectador que no entén què passa, com un viatger que no sap on va. El temps dona respostes i la veritat respon totes les preguntes. Per què, doncs, segueixen enterrades tantes mentides en la història? L’assassinat de JFK va ser un cop d’estat; el maig del 68 va ser dels primers experiments del que ara en diem “revolució de colors”. El que em sorprèn després de 50 anys es la persistència en la mentida “tot és pel nostre bé”.
Molts ànims i molt bon dia.
Efectivament, Joan. Molt important la coincidència de fets transcendents per a la societat global aquell any de 1968. Què ho fa? Sense tant ressò mediàtic, 1968 va ser més important que no pas el 2012, quan a molts els va donar per interpretar les profecies maies de la fi del món.
Però quins contrastos!
L’èpica del sacrifici de Martin Luther king va servir de detonant, com dius, de la protesta dels atletes negres del Black Power durant els JJ.OO. de Mèxic, mentre uns dies abans es cometia l’assassinat de la plaça Tlatelolco. I els Jocs van seguir endavant, i la repressió del govern mexicà del PRI també!
Les depuracions de la Revolució Cultural, encapçalada per la Banda dels Quatre i els guàrdies rojos, dirigida per Mao contra els acusats de reformistes, Liu Shaoqi i Deng Xiaoping. I ves per on, mort el gos, morta la ràbia. Mao enterrat, Deng Xiaoping va aconduir la Xina cap el sistema de capitalisme controlat amb tints imperialistes d’ara.
Com la Primavera de Praga! Reprimida pel Pacte de Varsovia aquells socialisme amb rostre humà, mira on han acabat aquelles dictadures dels soviets! En un eixam d’estats “ex” convertits en capdavanters de les polítiques més reaccionàries, conservadores i xenòfobes! Dreta nacionalista i xenòfoba a Polònia, Hongria, Txèquia i Eslovàquia, on el govern pretén aprovar una llei per crear una base de dades segons el perfil ètnic de la població, posant el focus en la població gitana, i les derives autoritàries de Rússia i altres repúbliques de la Federació, amén del transformisme d’antics personatges del règim en potentats milionaris, que competeixen en els mercats financers mundials.
I el maig francès! I Daniel Cohn Bendit, Dani el Roig, de revolucionari del 68 a polític controvertit dels verds europeus, amb una irreprimible tendència al protagonisme. Però jo, en aquells moments, només ho seguia pels diaris i les converses d’estudiant. Dos mesos després, al juliol, París va ser el destí de la meva primera sortida a Europa, en viatge d’estudis. I, la veritat, poc rastre als carrers del Barri Llatí dels aldarulls del mes de maig.